Yoast SEO WordPress plugin handleiding site optimaliseren

De meest complete Yoast SEO handleiding voor beginners. Teksten schrijven en SEO optimaliseren met deze volledig gratis SEO uitleg. Lees review.

Logo cursus traing wordpress

Yoast SEO WordPress plugin handleiding site optimaliseren

De werd geschreven door onze Brabander en zijn team bij Yoast. Op dit moment zijn ze met ongeveer 50 medewerkers met hun Yoast SEO plugin voor WordPress de bekendste op de markt.

Yoast is ook één van de meest gebruikte WordPress plugins in 2024 met meer dan 4 miljoen actieve installaties.
Overzicht meest gebruikte WordPress plugins in 2024

Yoast SEO plugin en verbeteren van de zoekmachine resultaten (Google)

Het belangrijkste doel van deze WordPress-plugin is het verbeteren van de zoekmachine resultaten (Google) en hulp te bieden bij het schrijven van betere content. Als je aan een pagina of blogbericht begint te schrijven kies je eerst een focus .

Op basis van dit trefwoord worden er tips gegeven om de content te optimaliseren en zo een hogere ranking te komen. Een goed alternatief voor de Yoast plugin is de All in One SEO Pack plugin voor WordPress.

Handleiding Yoast SEO plugin

De standaard instellingen van deze plugin zijn over het algemeen voor de meeste sites al goed. Het kan echter zijn dat je bepaalde dingen net iets anders wilt instellen omdat je website anders is of omdat je andere wensen hebt.


WordPress SEO-plugin Yoast installeren

Laten we eerst de WordPress SEO-plugin Yoast installeren:

  • Ga naar het menu naar Plugins > Nieuwe plugin
  • Vul bij de zoekfunctie vervolgens ‘SEO Yoast' in en klik op ‘Plugins zoeken'.
  • Zoek de plugin ‘WordPress SEO by Yoast'. Klik op ‘Nu installeren'.
  • Klik vervolgens op ‘Plugin installeren'.
  • Klik daarna op “Plugin activeren'.

Yoast instellingen: Algemeen -> Functies

Wanneer je naar het tabblad Functies gaat, kom je bij de functies uit die de Yoast SEO plugin je allemaal te bieden heeft. Hier kun je aangeven welke functies je wel en niet kunt gebruiken:

SEO-analyse

De SEO-analyse van Yoast SEO is een belangrijk onderdeel van de plugin. Deze functie geeft je aanbevelingen hoe je je tekst SEO-vriendelijker kunt maken. Yoast SEO is beroemd om zijn zijn stoplichten-systeem om je aan te geven hoe het ervoor staat met je pagina. Rood is niet goed, oranje is al iets beter en groen is zoals Yoast het graag ziet.


Leesbaarheidsanalyse

Ook de leesbaarheidsanaylse is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van Yoast SEO. Deze functie geeft je suggesties zodat je de stijl en de structuur van je tekst kunt verbeteren. Zo krijg je het onder meer te weten als je alinea's te lang zijn.

Cornerstone content

De cornerstone content-functie maakt het mogelijk om aan te geven wat jij nou de echte essentiele content vindt op je website. Met deze functie geef je dus aan wat in jouw ogen de artikelen zijn waar je graag hoog op zou willen ranken in Google en de artikelen waar je het meest trots op bent.

Tekstlinkteller

Tekstlinks in je geschreven teksten zijn belangrijk om de structuur van je website te verbeteren. Met een tekstlinkteller houdt Yoat SEO dan ook precies bij hoeveel interne links je in een bericht hebt verwerkt en hoeveel keer er intern gelinkt is naar bepaalde artikelen.

Inzichten

Yoast SEO kan ook statistieken voor je bijhouden. Deze inzichten voornamelijk uit welke woorden je het meest gebruikt in je artikelen. Zo kun je er achter komen of je jouw artikel wel focust op het in jouw ogen belangrijkste woord uit het artikel. Je kan dit ook met doen uiteraard

Linksuggesties

Soms heb je zelf misschien niet heel goed door dat je al bepaalde artikelen hebt geschreven die interessant kunnen zijn voor je lezers nadat ze een ander artikel gelezen hebben. Linksuggesties van Yoast SEO helpen je daar een handje mee.

Toolbar-menu

Het toolbar-menu van Yoast is bedoeld om aan de slag te gaan met tips van derden. Deze helpen je ook een handje in het analyseren van je pagina's.

XML sitemaps

Met de XML sitemaps-functie geef je Yoast SEO de kans om een XML te creëren. Dit is een soort roadmap voor Google om de content op jouw website beter te kunnen begrijpen.

Ryte integratie

Ryte integratie houdt  in de gaten of je website nog wel te indexeren is door zoekmachines. Als dit niet het geval, dan krijg je direct een melding van Yoast.

Beveiliging: geen geavanceerde instellingen voor auteurs

Het is goed om mensen binnen je team niet alle functies te geven op je website. Security: no advanced settings for authors zorgt ervoor dat alleen gebruikers met de hoogste beheerdersrollen op jouw website pagina's kunnen uit de zoekresultaten en de canonical kunnen aanpassen.

Redirects maken

Je kan oude url's doorsturen naar nieuwe. Dit kun je ook met Yoast.

Doorverwijzingen redirect maken seo wordpress plugin

Doorverwijzingen met WordPress plugin Doorverwijzingen of 301 redirect kun je maken met een speciale redirect plugin of met een algemene seo wordpress plugin als Yoast, All-in-one-SEO of Rankmath. In dit voorbeeld laat ik het zien in Rankmath, maar het werkt ook met…

Lees meer

Google Analytics instellingen

Je kunt in de algemene settings van de Yoast plugin ook je Google Analytics-ID voor je website toevoegen en de Yoast plugin voegt je Google Analytics-code automatisch toe aan uw site. De Google Analytics-ID begint met UA. Dit staat in de algemene instellingen. De UA-code staat al klaar. Je hoeft alleen nog de cijfers erachter te plakken. Let op: 1 code per WordPress website. Lees eventueel de volgende Google Analytics handleiding “Website property toevoegen Google analytics (statistieken bekijken)”:


Artikelen optimaliseren met behulp van de Yoast SEO plugin

Wanneer je een bericht of pagina bewerkt, staat er ook altijd nog een Yoast SEO box onder staat. In de Yoast SEO box kun je de instellingen overschrijven, waardoor je alle titels en omschrijvingen dus echt volledig in eigen hand hebt.

Verder kun je ook nog in de Yoast SEO box ook nog een ‘trefwoord' invullen waar je je op focust. Nadat je een focus trefwoord hebt ingevuld moet je je pagina of bericht even opslaan als . Wanneer je dit gedaan hebt kun je weer naar de box gaan en bij ‘Pagina analyse' zien hoe je het artikel verder kunt optimaliseren.

Yoast SEO Premium

Wanneer je tevreden bent over de Yoast SEO plugin en graag alle mogelijkheden wilt benutten, dan kun je ook gaan voor de Go Premium. De Yoast SEO plugin heeft verschillende betaalde extensies om de plugin nog verder uit te breiden. Zo heb je onder andere de premium versie van deze plugin met meer functionaliteiten, support en tutorials, maar ook andere extensies voor video SEO, lokale SEO, nieuws SEO en SEO. Wil je dus echt alles uit jouw SEO halen, dan is deze pagina zeker handig om eens te bekijken.


Tip voor Yoast SEO plugin

Doe trefwoordonderoek en gebruik je trefwoorden goed. Lees de onderstaande handleidingen:


Meer WordPress SEO plugins voor zoekmachine optimalisatie

Meer handleidingen van WordPress SEO plugins voor betere vind je hieronder:

Gratis een SEO Scan laten maken van je WordPress website?

Twijfel je over de kwaliteit van je SEO of wil je meer weten over Yoast SEO WordPress plugin handleiding site optimaliserenen beter gevonden worden in Google? Dan kun je door ons gratis een SEO Scan laten maken van je WordPress website. Lees meer over de gratis SEO check:


Meer informatie over Yoast SEO WordPress plugin handleiding site optimaliserenof info?

Wil je meer informatie? Veel cursisten met interesse in Yoast SEO WordPress plugin handleiding site optimaliseren bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


SEO training of cursus volgen?

WordPress SEO cursus op maat

Leer hoe je met je WordPress website beter gevonden wordt in de speciale SEO-cursus op maat:
SEO cursus voor WordPress

WordPress Bootcamp all-in-one

Of leer hoe je met je WordPress website hoger komt in de Google zoekresultaten met de WP Bootcamp:
SEO in WordPress Bootcamp

Info over Yoast SEO WordPress plugin handleiding site optimaliseren

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over SEO, Yoast SEO WordPress plugin handleiding site optimaliseren, WordPress websites en vindbaarheid.

WordPress SEO-specialist

Arthur Wentzel, SEO-specialist

06 20 83 05 83

Scroll naar boven