Facebook wil alomtegenwoordig zijn

Sociaal netwerk Facebook wil gebruikers hun vrienden laten meenemen als ze rondsurfen op internet. Mark Zuckerberg van de site presenteerde woensdag een aantal opmerkelijke nieuwe functies, waaronder een directe concurrent van Google Docs.

Volgens Facebook wordt internet steeds meer gevormd door persoonlijke relaties, in plaats van links tussen webpagina’s. Gebruikers zijn niet zozeer geïnteresseerd in een paar honderd recensies van een restaurant, maar in de mening van hun vrienden over die eetgelegenheid.
De vriendensite, die volgens oprichter Mark Zuckerberg wereldwijd inmiddels vierhonderd miljoen gebruikers heeft, denkt daar van te kunnen profiteren. Zo kunnen websites sinds woensdag de een knop plaatsen, waarmee Facebookgebruikers hun waardering voor de site kunnen uitspreken – net als de bekende ‘Like’-knop binnen Facebook zelf. Die gebruikers kunnen dan ook zien hoeveel andere gebruikers al op die knop hebben gedrukt, en welke van hun eigen vrienden.

Favoriete film

Bovendien plaatst een druk op de knop een linkje naar de website op het Facebookprofiel van de gebruiker. Vrienden kunnen dan via Facebook op de link reageren. De functionaliteit van de knop kan verder worden uitgebreid. Wie bijvoorbeeld op de ‘Like’-knop drukt bij de beschrijving van een bepaalde film op IMDb, voegt de film daarmee in zijn Facebookprofiel toe aan zijn favoriete films. Nieuwtjes over de betreffende film verschijnen dan in de nieuwsfeed van de gebruiker.
De Like-knop is woensdag direct geïntroduceerd op een veel grote Amerikaanse websites, waaronder die van de New York Times, CNN en IMDb. In Nederland heeft NU.nl de knop geïmplementeerd.

Plugins

Daarnaast introduceerde Facebook woensdag verschillende plugins die websites kunnen gebruiken om hun diensten te personaliseren aan de hand van gebruikersgegevens van het sociale netwerk. Ingelogde Facebookleden kunnen bij een bezoek aan zo’n site bijvoorbeeld zien wie van hun vrienden daar ook zijn geweest.

Docs

Dat het Facebook menens is met de verspreiding van zijn functionaliteit naar de rest van internet, demonstreerde het bedrijf samen met Microsoft door de lancering van een concurrent van Googles online kantoorsoftware Google Docs. Via Docs.com kunnen Facebookgebruikers online Word-, Excel- en PowerPointbestanden aanmaken, bewerken en delen met hun Facebookvrienden.
Voorlopig kunnen de meeste gebruikers overigens alleen bestanden bekijken. De bewerkingsfunctionaliteit wordt geleidelijk aan beschikbaar gesteld voor het brede publiek, maar is voorlopig slechts op uitnodiging toegankelijk.