IN DEZE HANDLEIDING:
Waarom geen html of pagebuilder elementen gebruiken voor layout?
Een van van mijn stellingen voor webdesign: Gebruik altijd een class als je meerdere elementen vaak terugkomen. Een class is een stijl die je overal kunt laten terugkomen op je website. He scheelt gigantisch veel tijd en frustratie als je goed leert werken met classes. Ga nooit zelf freubelen om een lay-out te maken.
Waarom zou je geen html of je pagebuilder elementen gebruiken voor layout? Dit kan kan namelijk op termijn heel veel werk opleveren als je iets wilt veranderen. Stel je hebt een rode tekst die je wilt veranderen in een groene tekst en je hebt dit op 120 pagina's gebruikt. Je moet dan alle 120 pagina's af om ze te veranderen.
Bij het maken van een website maak ik altijd een set classes aan doe voor de gebruiker makkelijk zijn te implementeren. Hieronder zie je een voorbeeld van een class voor een kader dat vaak terugkomt. Linksonderin zie je kader1 staan. Alleen deze class zorgt ervoor dat het kadertje rechts blauw wordt.

Waarom classes gebruiken voor layout?
Waarom zou je classes gebruiken voor layout? Welnu, om het bovenstaande te voorkomen. Je kan met een class makkelijk in 1 klap een stukje vormgeving aanpassen dat meerdere keren op je site voorkomt.
Voordelen Classes (stijlen)
Classes (stijlen) voldoen namelijk aan de onderstaande eigenschappen wat ze heel geschikt maakt voor met name grotere websites. Ook als je site nog klein is werkt het goed met het oog op groei. Classes hebben de volgende eigenschappen:
- Abstractie
- Modulariteit
- Hergebruik
- Schaalbaarheid
- Het Enkele Verantwoordelijkheid Principe [1]
Ik zal e.e.a. toelichten
Modulariteit
De CSS taal voor classes werkt voor allerlei verschillende modules, html en page builders. Een goed gemaakte class werkt met Gutenberg en elke page builder.
Hergebruik
De CSS taal voor classes zijn goed herbruikbaar. Binnen je eigen site of een andere. us gebruik er meer van zou ik zeggen.
Schaalbaarheid
Classes zijn perfect schaalbaar. Of je website nou 10 of 1000 pagina's groot is.
Abstractie
Goede CSS heeft een één-op-veel relatie met HTML. Veel herbruikbare en geabstraheerde klassen kunnen waar nodig aan je html-markup worden toegevoegd zonder al te veel inzicht te hoeven hebben in de structuur.
Het Enkele Verantwoordelijkheid Principe
Robert C. Martin, de bedenker van de term, drukt het principe uit als, “Een klasse zou slechts één reden moeten hebben om te veranderen”. In sommige van zijn lezingen, stelt hij ook dat het principe, in het bijzonder, over rollen of acteurs gaat.
Bijvoorbeeld, hoewel ze dezelfde persoon kunnen zijn, is de rol van een boekhouder anders dan die van een database beheerder. Vandaar dat elke module verantwoordelijk zou moeten zijn voor elke rol.
https://en.wikipedia.org/wiki/Single-responsibility_principle