Handleiding inhoudsopgave index maken WordPress links h2 h3

Wanneer je lange artikelen of handleidingen schrijft, is het handig om bovenaan een inhoudsopgave toe te voegen.

Een inhoudsopgave of index maken op een WordPress pagina/bericht

Je kunt op allerlei manieren een inhoudsopgave maken in WordPress. Je kunt de inhoudsopgave handmatig maken door gebruik te maken van interne links in je artikel. Of je kiest voor een plugin die je eenvoudig kunt installeren en activeren. Het zorgt er voor dat je lezer gemakkelijk kan springen naar het gedeelte dat hij wil lezen en hoeft niet veel hoeft te scrollen.

Inhoudsopgave handmatig maken in HTML

De inhoudsopgave bestaat uit HTML links. Wanneer je op een link klikt, spring je naar de juiste plaats in de tekst. Als je kennis hebt van HTML, kan je zelf in HTML een inhoudsopgave maken met een zogenaamde ankerlink.

Een inhoudsopgave maken met WordPress plugin

Als je niet zo technisch bent, kun je ook een plugin gebruiken. Het werkt ook sneller. De plugin Table of Contents Plus plugin is een prima optie. De Table of Contents Plus plugin is een inhoudsopgave plugin. Je kunt er artikelen mee maken die er hetzelfde uitzien als inhoudsopgaven van bijvoorbeeld een boek.
Het mooie van de plugin is dat er automatisch een inhoudsopgave aan wordt toegevoegd als je in het artikel gebruik maakt van een aantal kopteksten. De inhoudsopgave kun je automatisch naar H2 of H3 koppen laten verspringen.

Table of Contents Plus


Handleiding inhoudsopgave handmatig toevoegen met plugin

Om de inhoudsopgave niet overal automatisch te tonen op alle pagina’s en berichten, moet je de inhoudsopgave handmatig toevoegen. Dit doe je door gebruik te maken van een shortcode. Als je de inhoudsopgave wilt toevoegen, voeg je deze shortcode toe aan je artikel. Plaats de onderstaande shortcode op de plek waar de inhoudsopgave moet komen te staan.
[ t o c ] zonder spaties 

Als je de inhoudsopgave wel automatisch overal toevoegt in de voorkeuren van de plugin en je wilt toch een uitzondering maken voor een bepaalde webpagina, gebruik dan de onderstaande shortcode om de inhoudsopgave niet weer te geven.
[ n o t o c ] zonder spaties 


Een hele lange inhoudsopgave maken op 1 pagina

Een hele lange inhoudsopgave maken op 1 pagina kan ook. Dan werkt de onderstaande plugin perfect:
wordpress.org/plugins/easy-table-of-contents


Voorbeeld van een inhoudsopgave maken in WordPress

Ik heb een voorbeeld gemaakt van een inhoudsopgave in WordPress. Deze vind je hier:

web-designers.nl/templates-voorbeelden-webdesign-website-kant-klaar-bedrijf-wordpress/?portfolio=instructie-handleiding-gebruiksaanwijzing-instructie