Leesbaarheid tekst lettergrootte WP website verbeteren

Logo cursus traing wordpress

Leesbaarheid tekst lettergrootte WP website verbeteren

Leesbaarheid tekst letters website verbeteren webdesign

Leesbaarheid is een vaak onderschat onderdeel bij het bouwen van een website of winkel. In deze handleiding delen we 7 tips om een website of winkel leesbaarder te maken.

Hoe belangrijk is het immers? Zolang het er maar goed uitziet, toch? Fout! Eigenlijk is leesbaarheid een van de belangrijkste aspecten. Het kan immers het verschil maken tussen een blogartikel dat al dan niet wordt gelezen, geconverteerd of niet. In deze blog delen we vijf tips voor een beter leesbare pagina. Waar moet je op letten?

Een beeldscherm is geen boek

Een is geen boek en leest daarom anders dan een boek. Lange tijd werd bij het ontwerpen van een webpagina niet bewust rekening gehouden met dit aspect. Maar het zou wel moeten!

De afstand tot het scherm is anders dan bij een boek. Schermen moeten ook omgaan met helderheid en contrast. Er moet ook rekening worden gehouden met de breedte van de regels en het aantal tekens dat ze bevatten.

Lettertypes houdt het simpel en leesbaar

Er zijn tienduizenden gratis lettertypes, zogenaamde webfonts, te downloaden op het internet, sommige interessanter dan andere. Maar hoe leesbaar is dat spannende ? Leesbaarheid en gemoedsrust moeten altijd voorop staan. Niemand wil 4 of 5 verschillende lettertypes op een pagina die niet prettig leesbaar zijn.

Beperk aantal lettertypes

Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een lettertype. Zo is het raadzaam om het aantal lettertypes waar mogelijk te beperken tot 1.

Vaak beginnen blogs en artikelen met een vetgedrukte alinea om de inleiding aan te geven. Dit is veel moeilijker te lezen dan “normale” tekst. Concentratie is moeilijker en bovendien zijn vetgedrukte woorden bedoeld om te benadrukken: belangrijkere woorden.

Alles in hoofdletters en kapitalen

Het is ook af te raden alles in hoofdletters te schrijven of met Caps Lock op maximaal. Dit wekt niet alleen de indruk agressief te zijn, maar maakt de zin ook minder leesbaar. Tot 25% langzamer!

Omdat we het tegenwoordig allemaal ongelooflijk druk hebben, neemt niemand daar de tijd voor. Resultaat: je verliest veel bezoekers!

Paragraafgrootte en te lange teksten

Niemand wil grote stukken tekst. Vooral niet op het “efemere web”. Het is niet uitnodigend. Houd rekening met de lengte van je alinea's en probeer lange stukken op te breken met bijvoorbeeld een citaat of een afbeelding. Op desktop is de ideale lengte van een 5 regels. Op mobiel zijn 3-4 regels echter meer dan genoeg, afhankelijk van de lengte van je zinnen.

Teveel tekst op een regel en te lange regels

Teveel tekst op een regel en te lange regels

Voorbeeld te lange tekstregels en koppen

tekstlengte lengte tekst kop h h h
tekstlengte lengte tekst kop h h h

Contrast

Uiteraard wilt u uw website zoveel mogelijk onderdompelen in de kleuren van uw . Hetzelfde geldt voor de tekst. Maar niet alle kleurencombinaties zijn daarvoor geschikt. Ook hier is de leesbaarheid van cruciaal belang.

Er moet voldoende contrast zijn om de ene van de andere te onderscheiden. Dit klinkt eenvoudig, maar blijkt in de praktijk moeilijker dan verwacht.

Voorbeeld verbeteren leesbaarheid teksten website

Voorbeeld verbeteren leesbaarheid teksten website

Een voorbeeld van WordPress website en leesbaarheid

  • veel te lange koppen
  • te lange teksten
  • te klein lettertype op desktop
  • te weinig regelafstand
leesbaarheid tekst letters lettergrootte website verbeteren probleem voor
leesbaarheid tekst letters lettergrootte website verbeteren probleem voor

Oplossing

  • Lettertype vergroot: 20px op desktop
  • Regelafstand vergroot zodat het goed leesbaar is. Ook volgens de regels van toegankelijkheid
leesbaarheid tekst letters lettergrootte website verbeteren oplossing na
leesbaarheid tekst letters lettergrootte website verbeteren oplossing na

Meer handleidingen over leesbaarheid

Training of cursus ontwerp en vormgeving

WordPress design en vormgeving

Leer hoe je je WordPress website of webshop beter en kan ontwerpen en vormgeven in de speciale designcursus:
Design en ontwerpcursus voor WordPress

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress site mooier kan maken en vormgeven in de WordPress Bootcamp spoedopleiding:
Design en ontwerp in WordPress Bootcamp

Info over Leesbaarheid tekst lettergrootte WP website verbeteren

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over ontwerp, Leesbaarheid tekst lettergrootte WP website verbeteren en WordPress webdesign.

WordPress designer

Arthur Wentzel, web-designer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven