Rule of thirds raster compositie web-design

Logo cursus traing wordpress

Rule of thirds raster compositie web-design

Wat is de rule of thirds – regel van derden?

De regel van derden is een compositorische richtlijn die een beeld in derden verdeelt (zowel horizontaal als verticaal), zodat je negen stukken en vier rasterlijnen hebt. Volgens de regel krijg je een betere compositie door de belangrijkste elementen langs de rasterlijnen te plaatsen.

Hier is een visualisatie van de regel van derden:

Rule of Thirds Web Design: Using Layout Secrets

En om de regel te volgen, gebruik je gewoon de rasterlijnen om essentiële compositie-elementen te plaatsen.

Dus als je een bloem fotografeert, plaats je de stengel langs de rechter of linker verticale rasterlijn.
En als je een zonsondergang fotografeert, plaats je de horizonlijn langs de bovenste of onderste horizontale rasterlijn.

De regel van derden wijst ook vier krachtpunten aan in het midden van elk rasterlijnkruispunt.

Hier kun je aandachtspunten plaatsen, zoals een hoofd (als je een portret fotografeert), een bloem (als je een stilleven fotografeert), of het oog van een huisdier, zoals in de onderstaande afbeelding:

Zoals je kunt zien, is het gebruik van de regel van derden niet echt ingewikkeld. Dat is wat het zo krachtig maakt – het is een eenvoudige manier om je composities te verbeteren, en het vereist letterlijk geen kunstopleiding of fotografische ervaring.

Ik vind dit ook wel een creatief voorbeeld:

https://www.buildinamsterdam.com/cases/

Rule of thirds en compositie

Regels zijn er om gebroken te worden, en het negeren van de regel van derden betekent niet dat je compositie oninteressant, flauw of anderszins slecht is. Ondanks zijn naam is de regel van derden een richtlijn, geen harde regel. Je kunt absoluut mooie composities maken zonder de regel van derden te gebruiken.

Bedenk ook dat het slechts één van de vele compositietechnieken is. Er zijn genoeg andere “regels” en richtlijnen die het overwegen waard zijn, zoals symmetrie, de regel van de kansen, driehoekige composities, en nog veel meer.

Tegelijkertijd is de regel van derden een uitstekende manier om met compositie te beginnen. Het levert altijd goede resultaten op, en zelfs professionele fotografen gebruiken het voortdurend in hun werk. Bovendien, zoals een wijs persoon me ooit vertelde: als je van plan bent een regel te breken, moet je hem altijd eerst leren. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je hem zo effectief mogelijk breekt.

Waarom is de rule of thirds handig?

Nu je weet hoe je de regel van derden moet volgen, is het belangrijk om te begrijpen waarom het belangrijk is en wat het precies voor je foto's kan doen.

Eigenlijk gaat de regel van derden over twee dingen:

  • Evenwicht
  • Dynamiek (beweging)

Ten eerste, door sleutelelementen op kruispunten of rasterlijnen van de regel van derden te plaatsen, wordt je foto evenwichtiger. Je sleutelelementen creëren visueel belang in een derde van de compositie, terwijl ze ook de lege ruimte in de resterende tweederde in evenwicht brengen. Dit ziet er goed uit en voelt goed aan voor de kijker.

Ten tweede, composities met de belangrijkste elementen in het midden van het voelen vaak statisch en saai aan. De blik van de kijker kan nergens heen; in plaats daarvan kijkt de kijker naar de opname, ziet het onderwerp in het midden en gaat dan weer weg.

Maar de regel van derden stimuleert dynamiek, waarbij de kijker een belangrijk element aan de zijkant ziet en vervolgens een visuele reis door de rest van het beeld maakt.

Rule of thirds samengevat

Een compositie volgens de regel van derden zorgt voor een meer boeiende fotografische ervaring.

De regel van derden is ook gebaseerd op de manier waarop mensen van nature naar beelden kijken. Studies tonen aan dat de ogen van mensen gewoonlijk naar een van de snijpunten gaan in plaats van naar het midden van de foto – de regel van derden werkt dus met deze natuurlijke manier om een foto te bekijken.


Meer weten over Rule of thirds raster compositie web-designof info?

Wil je meer informatie? Veel lezers met interesse in Rule of thirds raster compositie web-design bekeken ook de onderstaande artikelen:


Training of cursus ontwerp en vormgeving

WordPress design en vormgeving

Leer hoe je je WordPress website beter en kan ontwerpen en vormgeven in de speciale designcursus:
Design en ontwerpcursus voor WordPress

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress site mooier kan maken en vormgeven in de WordPress Bootcamp spoedopleiding:
Design en ontwerp in WordPress Bootcamp

Info over Rule of thirds raster compositie web-design

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over ontwerp, Rule of thirds raster compositie web-design en WordPress webdesign.

WordPress designer

Arthur Wentzel, web-designer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven