Affinity photo afbeeldingen fotobewerking handleiding

Logo cursus traing wordpress

Affinity photo afbeeldingen fotobewerking handleiding

is mijn favoriete alternatief voor Photoshop. Lees handleidingen over fotobewerking van .

Lagen en filters

Lagen en filters zijn enkele van de krachtigste bewerkingsfuncties van 's Photo Persona. Deze tutorial helpt u te begrijpen hoe u hun kracht kunt gebruiken bij het bewerken van uw foto's. U leert ook hoe de Live-filters verschillen van de standaard filters en wanneer u ze misschien wilt gebruiken.

Videohandleiding Affinity Photo


Hulp nodig bij Affinity Photo?

Heb je er ook genoeg van om veel tijd en energie in Affinity Photo, en beeldbewerking te steken en weet je dat het beter en sneller kan? En wat zijn de beste Affinity tips en tricks? Volg een Affinity training of neem contact op.Hoe een beeld bijsnijden in Affinity Photo

Hoe een beeld bijsnijden in Affinity Photo

In deze handleiding bekijken we hoe we een afbeelding in Affinity Photo kunnen bijsnijden. Hiervoor gebruiken we het Crop Tool in de Photo Persona. Naast de uitleg over hoe je een bijsnijding kunt toepassen, behandelen we enkele van de vele andere nuttige opties om het bijsnijden te controleren.

Snelle stappen om een afbeelding bij te snijden in een affiniteitsfoto

Als je niet de hele tutorial wilt lezen of als je geen tijd hebt, zijn hier de basisstappen om een afbeelding bij te snijden:

  • Open uw afbeelding in Affinity Photo.
  • Selecteer in het Foto-persona het bijsnijgereedschap in het Gereedschapspalet of druk op C op je toetsenbord.
  • Klik en sleep met je muis om het gebied van de bijsnijding te selecteren.
    U kunt ook het formaat van de bijsnijding wijzigen door te klikken en de randen van de bijsnijding te verslepen.
  • Klik op de knop Toepassen linksboven in de interface.

Het gereedschap voor fotopersonen bijsnijden

Wanneer je voor het eerst een afbeelding opent in Affinity Photo kom je in een van de twee persona's terecht:

Develop Persona en Photo persona

Als het bestand een RAW-bestand is, wordt het geopend in de Develop Persona.
Als het bestand een gewoon beeldbestand is, zoals een TIFF of JPEG, zal het openen in het Foto Persona.

In deze tutorial bewerken we een gewoon afbeeldingsbestand in de fotopersona. Als uw bestand een RAW-bestand is en wordt geopend in het Ontwikkelpersona, hoeft u zich geen zorgen te maken. De bijsnijdingstool en de bedieningselementen in dat Persona zijn net als in het Fotopersona.

Om het hulpmiddel voor bijsnijden te selecteren, klikt u op het ervan in het Gereedschapspalet, links van de interface. U kunt ook op C op uw toetsenbord drukken.

Het gereedschap voor bijsnijden selecteren in het fotopersonage Affinity Photo

In deze screenshot van de Affinity Photo interface zie je links het Tools Palet uitvergroot. Wanneer u op het Crop Tool-icoontje (aangegeven met de rode pijl) klikt, wordt de overlay van het Crop Tool over de afbeelding weergegeven. In dit voorbeeld toont het een “Thirds Grid”.

Het “Derdenraster” gebruikt de regel van derden die vaak door fotografen als compositiegereedschap wordt gebruikt. Affinity Photo heeft ook andere rasteroverlappingen die u kunt kiezen met behulp van het uitklapmenu in de werkbalk bovenaan.

Het selecteren van het cropgebied

Onmiddellijk na het openen van de Crop Tool kunt u klikken en slepen met uw muis om het cropgebied uit te tekenen. Dit werkt alleen als u dit direct na het selecteren van het gereedschap doet.

Een andere manier om het cropgebied te selecteren is door te klikken en te slepen met de crophandvatten. De crophandvatten verschijnen in de hoeken en langs de randen van de overlay. U kunt deze zien in de onderstaande schermafbeelding.

crophandvaten op de overlay in de affiniteitsfoto

Wanneer u op een van deze grepen klikt en vervolgens met de muis versleept, wordt de grootte van het cropgebied aangepast. Als u op een andere plek langs de rand of binnen het cropgebied klikt en sleept, wordt de grootte van het crop aangepast.

Bij het tekenen of aanpassen van de grootte van de bijsnijding zijn er verschillende opties die je kunt kiezen uit de moduskeuzelijst in de Affinity Photo-werkbalk.

Hier kunt u de opties zien:

  • Onbeperkt – waar u elk gebied van de afbeelding kunt tekenen zonder de hoogte of breedte te beperken.
  • Oorspronkelijke – die de verhouding tussen de lengte en de hoogte van de bijsnijding gelijk houdt aan de oorspronkelijke afbeelding.
  • Aangepaste Ratio – waarmee u de pixelafmetingen van de lange en korte randen van het crop kunt invoeren. Het cropgebied behoudt dan deze verhouding terwijl u het formaat wijzigt.
  • Resample – waar Affinity Photo de grootte van de bijgesneden afbeelding zal aanpassen zodat deze dezelfde grootte heeft als de originele afbeelding.

Een afbeelding draaien en rechtzetten

Affinity Photo heeft ook bedieningselementen om een beeld te draaien en recht te zetten als het wordt bijgesneden. Wanneer u uw muisaanwijzer buiten het bijsnijdgebied plaatst, ziet u de vorm veranderen in een gebogen pijl.

Een bijsnijding in Affinity Photo rechtzetten

U kunt dan klikken en slepen, waarbij u de afbeelding onder het uitsnijdgebied draait. Zo kunt u de horizon met het oog recht zetten.

Een andere manier om een afbeelding met meer precisie recht te zetten is door gebruik te maken van de waterpas. U vindt dit in de werkbalk bovenin de interface wanneer het bijsnijgereedschap actief is.

Als u in de werkbalk kijkt, vindt u een knop met het opschrift “rechtzetten”. Klik hierop om het egalisatiegereedschap te openen. U kunt dan een lijn aanklikken en slepen langs alles wat u in de afbeelding wilt laten verschijnen.

Een afbeelding rechtzetten door een niveau te tekenen

Hier heb ik op de handles aan de ene kant van de afbeelding geklikt en het niveau naar de bovenkant van de leuningen aan de andere kant naar buiten gesleept. Als ik de muisknop loslaat, draait de afbeelding zodat de lijn waterpas staat.

Toepassen van voorinstellingen voor de uitsnijding

Het hulpmiddel voor bijsnijden in Affinity Photo bevat veel voorinstellingen die u kunt gebruiken om het bijsnijden te vergemakkelijken. Deze stellen de bedieningselementen van het Gereedschap voor Bijsnijden in op basis van veelgebruikte verhoudingen en instellingen. U kunt de voorinstellingen openen door te klikken op het tandwielpictogram in de werkbalk, naast de knop Annuleren.

Voorinstellingen voor bijsnijden in Affinity Photo

Wanneer u op het pictogram klikt, verschijnt er een vervolgkeuzelijst waarin u uw preset kunt selecteren. U ziet ook een klein uitklapmenupictogram rechtsboven in de preselectielijst. U kunt dit gebruiken om de Affinity Photo Preset Manager te openen.

Preset Manager in Affinity PhotoAls u uw eigen instellingen in de werkbalk hebt gedefinieerd, kunt u ze ook als een nieuwe preset opslaan met behulp van dit menu.

Een crop toepassen

Om de bijsnijding toe te passen op de afbeelding, klikt u op de knop Toepassen linksboven in de affinity interface.

Toepassen van de bijsnijding op een afbeelding in Affinity Photo

Door op de crop-knop te klikken, wordt de bijsnijding toegepast en wordt het Gereedschap voor het crop gesloten.

U kunt ook op de knop Annuleren klikken als u de gemaakte bijsnijding niet wilt toepassen. Dit staat in de interface naast de knop Toepassen. Het zal het crop annuleren en het Gereedschap voor Bijsnijden sluiten.

Als u uw wijzigingen wilt annuleren, maar het Gereedschap voor bijsnijden open wilt houden, gebruik dan de knop Reset. Door te klikken op Reset worden alle aanpassingen die u hebt toegepast en alle instellingen die u hebt gewijzigd in de werkbalk gereset. U kunt dan weer beginnen met bijsnijden.

Bijsnijden in Affinity Photo is niet destructief. Als je eenmaal een bijsnijding hebt toegepast en het bijsnijgereedschap hebt gesloten, kun je nog steeds wijzigingen aanbrengen. Om een wijziging in een bijsnijding aan te brengen, opent u het Gereedschap voor bijsnijden opnieuw met behulp van het pictogram in het Gereedschapspalet door op C op uw toetsenbord te drukken. U kunt dan op de optie “Onthullen” in de werkbalk Affinity Photo boven aan de interface klikken om het bijgesneden deel van de afbeelding te onthullen. Hierdoor kunt u de grootte van het uitgesneden gedeelte aanpassen.

Als u een eerder toegepast bijsnijden wilt annuleren, gebruikt u de optie “Unclip Canvas” in het menu “Document” van Affinity Photo.

Affinity versie 2.0 (update november 2022)

Affinity is nog beter geworden.
Nieuw in Affinity versie 2.0

Meer weten over Affinity?

Op affinitycursus.nl vind je gespecialiseerde trainingen op maat over alle paketten van Serif.

Affinity Photo training op affinitycursus.nl

Info Affinity Photo cursus

Affinity Designer cursus op affinitycursus.nl

Info Affinity Designer cursus


Batch maken in affinity photo

Wat is een ? Een batch is een manier om meerdere tegelijkertijd te bewerken. Bijvoorbeeld voor een watermerk.

Batchverwerking van beelden in Affinity-foto's is heel eenvoudig. Een perfecte use case hiervoor is het aanpassen van de grootte van een hele map met afbeeldingen voor gebruik in uw blog.

U bent net klaar met het maken van foto's van uw producten en wilt deze nu op uw blog plaatsen. U heeft 100 prachtige, hoge JPG-bestanden, maar u weet dat elk bestand moet worden aangepast voor een optimale online weergave. U hebt besloten dat u wilt dat ze allemaal 900 pixels aan de langste kant zijn, en u wilt ook dat ze allemaal worden geconverteerd naar PNG-bestanden. Er moet een eenvoudigere manier zijn om dit te doen dan het openen, het verkleinen en het besparen – zo'n 100 keer!

Er is: het is de Batch Job-functie in Affinity Photo. Hier is het proces in slechts 5 stappen (als we de prep niet meenemen!).

Voorbereiding batch

Als u van plan bent bij te snijden of andere verbeteringen aan de foto's aan te brengen, moet u dat doen voordat u de batchjob uitvoert. Vervolgens zou het voor u het handigst zijn als al uw bronafbeeldingen in dezelfde map beginnen. Dit is volledig optioneel, het maakt het u later alleen wat makkelijker.

Als u klaar bent om te beginnen, opent u Affinity Photo en kiest u in het menu ‘Bestand' voor ‘New Batch Job' om het paneel Nieuwe Batch Job te openen.

Eerst autoriseren

De eerste keer dat u een batchjob uitvoert, moet u Affinity toestemming geven om naar uw computer te schrijven. Klik op de “Autoriseer” knop in de rechterbovenhoek van het paneel. Er wordt een venster geopend en vervolgens klikt u op de knop “Autoriseren” (het is niet nodig om een map te kiezen). Doe dit één keer, dan hoef je het nooit meer (op deze computer) te doen. Ja, een domme kleine stap, maar dit soort dingen is de reden waarom virussen zo ongewoon zijn in de Mac-wereld – dus het is de moeite waard! En dan nu je batch job…

Stap 1. Bronbestanden te verwerken:

Klik op de knop “Toevoegen” om alle bestanden te selecteren die moeten worden opgenomen. Gebruik shift-klik of cmd-klik om meerdere bestanden te selecteren. Blijf toevoegen vanuit zoveel mappen als u wilt: er is geen limiet (die ik ken) aan het aantal bestanden dat u in één keer kunt verwerken, zolang uw computer de kracht heeft om ermee om te gaan.

Wanneer u klaar bent met het selecteren, zal uw computer een ogenblik chuggen om te maken voor al uw geselecteerde afbeeldingen en deze weer te geven in het vak Bronnen aan de linkerkant van het New Batch Job-paneel.

Stap 2. Locatie van de uitvoer

Onder Uitvoer, die zich net rechts van het Bronnenvak bevindt, selecteert u of u de afbeeldingen op dezelfde plaats wilt opslaan als waar ze vandaan komen, of dat u ze op een nieuwe plaats wilt opslaan. Ik stel voor dat u altijd “Opslaan in” selecteert – op deze manier zult u nooit per ongeluk uw originele bestanden overschrijven. Klik op het “Opslaan in” keuzerondje en klik dan op de ‘…'-knop aan de rechterkant om de map te selecteren waar de nieuwe bestanden moeten worden opgeslagen.

Stap 3. Type uitvoer

Nog steeds in de sectie Uitvoer ziet u een lijst met bestandstypen. Klik op het selectievakje naast het type bestand waarnaar u wilt converteren (en u kunt meerdere bestandstypen selecteren). Voor online  gebruik zoals eenWordPress website of blog, stel ik jpg of png voor (ik heb meestal een voorkeur voor png). Zorg ervoor dat u ook het “AFPhoto” bestandstype uitvinkt, anders slaat het uw gewenste bestandstype op en ook een Affinity Photo bestand voor elk van de afbeeldingen in uw Bronnenlijst.

OPTIONEEL:

Bij elk bestandstype kunt u ook andere opties instellen. U kunt over het algemeen gewoon de standaardinstellingen gebruiken, maar het is de moeite waard om ze te bekijken. Om deze opties te openen, klikt u op de knop “…” rechts van de “A” in de rij voor het betreffende bestandstype.

Stap 4. Geef de nieuwe maat aan

Geef op dezelfde rij als het gekozen bestandsformaat de pixeldimensie van de langste rand van de foto aan. Om dit in één keer goed te laten werken op horizontale en verticale foto's, voert u datzelfde getal aan beide zijden in. Zorg er dan voor dat er in de kolom “A” (A voor beeldverhouding) een vinkje staat – wat betekent dat Affinity ervoor moet zorgen dat de juiste beeldverhouding behouden blijft en alleen het nieuwe getal op de langste rand van de foto wordt toegepast. (Zie het voorbeeld in de screenshot – dit zal het formaat aanpassen naar 800 Breed op de horizontale beelden, en 800 Hoog op de verticale beelden).

Optioneel stap 5. Macro's

Je kunt ook extra bewerkingen uitvoeren, zoals het zwart-wit maken van alle foto's of het maken van een watermerk. Affinity wordt voorgeïnstalleerd met een paar macro's, en als je een Affinity-expert bent kun je je eigen ingewikkelde macro's opnemen – bijvoorbeeld om een copyright-watermerk aan je foto's toe te voegen. Om een macro te kiezen, klik je op de knop Toepassen en wordt deze verplaatst naar de lijst Toegepaste macro's. Als u van gedachten verandert, klikt u op de toegepaste macro en klikt u op de knop .
Aanzetten!
Klaar om de batchjob uit te voeren? Klik op OK – en klaar is kees!

Video handleiding

Alle stappen zijn hier helder uitgelegd:Meer over Affinity Photo


Meer weten over Affinity photo afbeeldingen fotobewerking handleidingof info?

Wil je meer weten? Veel cursisten met interesse in Affinity photo afbeeldingen fotobewerking handleiding bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


Training of cursus ontwerp en vormgeving

WordPress design en vormgeving

Leer hoe je je WordPress website beter en kan ontwerpen en vormgeven in de speciale designcursus:
Design en ontwerpcursus voor WordPress

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website mooier kan maken en vormgeven in de WordPress Bootcamp spoedopleiding:
Design en ontwerp in WordPress Bootcamp

Info over Affinity photo afbeeldingen fotobewerking handleiding

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over ontwerp, Affinity photo afbeeldingen fotobewerking handleiding en WordPress webdesign.

WordPress designer

Arthur Wentzel, web-designer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven