Tabellen maken met TablePress WordPress Plugin

Als je een tabel wilt maken in WordPress, kun je het beste gebruik maken van een tabellen-plugin. TablePress is een mooie WordPress Plugin hiervoor. Lees de handleiding.

Waarom tabel plugin gebruiken voor WordPress

Als je namelijk met HTML een tabel maakt kan dit heel fnuikend zijn voor je SEO, je vindbaarheid in Google. De HTML taal om tabellen te maken ‘vervuilt’ je standaard tekst nogal en is bovendien niet goed responsive. Ook voor het beheer van je site is het gebruik van een plugin aan te bevelen. De plugin die ik vaak gebruik om tabellen te maken is de gratis TablePress plugin.

Tabel maken met de TablePress plugin

Allereerst moet je de plugin downloaden en installeren. Je kunt nu de plugin nu gebruiken om een tabel toe te voegen. Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd wordt er automatisch een menu item toegevoegd, genaamd TablePress. Als je daar op klikt dan krijg je een overzicht met al je tabellen. Uiteraard is dit leeg als je net begint.

Klik vervolgens op nieuwe tabel toevoegen en geef de tabel een naam en een omschrijving, bijvoorbeeld ‘prijslijst”. Vervolgens klik je op Tabel toevoegen of op Add Table. Je kunt nu de tabel gaan vullen met je content. Geef aan hoeveel kolommen en rijen je nodig hebt. Als je klaar bent met het invullen van je tabel kun je klikken op Voorbeeld. Kopieer vervolgens de shortcode, table id=1 tussen haakjes, en plaats deze op de plek waar je de tabel wilt plaatsen, dus op een pagina of bericht.

Hier zie je een voorbeeld van een shortcode:
[ table id=1 / ]

Elke tabel krijgt een unieke shortcode. Op deze manier kun je makkelijk meerdere tabellen toevoegen aan je pagina’s of berichten. Voordeel is dat je 1 tabel op meerdere plekken op je site kan plaatsen en op 1 plek kan beheren.


Tablepress tabellen maken WordPress


Uitgebreide tabellen maken met een WordPress plugin

TablePress werkt prima voor de meeste tabellen. De plugin is op dit moment responsive tot op zekere hoogte. Als je nog meer eisen stelt aan een plugin dan kun je ook een andere plugin gebruiken. Ik ben zelf een enorme fan van wp-datatables plugin. Deze plugin is echter betaald, maar biedt veel meer mogelijkheden. Hiermee kun je enorm uitgebreide tabellen maken met honderden entries. Lees meer over de wp-datatables plugin.


Voorbeeld uitgebreide responsive tabel in WordPress met plugin

Een voorbeeld van een uitgebreide tabel die ik in WordPress met plugin heb gemaakt vind je hieronder. Het is ook mooie echte responsive tabel. Dat wil zeggen dat de horizontale cellen op mobiel verticaal worden weergegeven. Try it yourself. In een cursus kan ik je vertellen hoe je dit maakt.
De tabel staat onderaan de webpagina:
Tabel met tarieven in WordPress


Voorbeeld TablePress WordPress plugin

De onderstaande tabel is ook gemaakt met tablepress. Het is een overzicht van de cursusdata voor de WordPress beginnerscursus. Tijdens deze beginnerscursus leer je ook hoe deze plugin werkt 🙂

Succes!


1 dag

Locatie

Tijd

Beschikbaar

Di 5 oktober 2021

Amsterdam

9.30 - 17.00

Aanmelden

Di 2 november 2021

Den Haag

9.30 - 17.00

Aanmelden