Alternatieve tekst afbeelding toegankelijkheid slechtzienden

Logo cursus traing wordpress

Alternatieve tekst afbeelding toegankelijkheid slechtzienden

Alternatieve tekst en webtoegankelijkheid

Alternatieve tekst heeft verschillende namen die de meeste IT-ers wel zullen herkennen: “alt-attributen”, “” en “alt-beschrijvingen”. In wezen is alternatieve tekst een belangrijke functie binnen de HTML-code die de functie en het uiterlijk van een afbeelding of object op een bepaalde pagina beschrijft.

Alternatieve tekst heeft drie primaire toepassingen met zo'n groot bereik dat de waarde ervan niet kan worden overschat:

Stand-in inhoud

Als een afbeeldingsbestand niet kan worden geladen (om welke reden dan ook), wordt alt-tekst weergegeven, waardoor de gebruiker een beschrijving krijgt van wat de afbeelding is.

Optimalisatie voor zoekmachines

Succesvolle gebruikt alt tags om een betere definitie en contextuele uitleg van de afbeelding te geven, wat resulteert in algehele betere resultaten door zoekmachines. SEO is een essentieel onderdeel voor een sterk rendement in internet .

Toegankelijkheid van het web

Dit is een zeer belangrijk aspect van het moderne internet. Niet alleen zijn er eisen en normen voor uw webdienst, maar deze stappen helpen ervoor te zorgen dat uw klanten of cliënten zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. In het geval van visuele handicaps, bijvoorbeeld, is het toevoegen van goed beschrijvende alternatieve tekst bij foto's een nuttig hulpmiddel voor degenen die afhankelijk zijn van schermlezers om de context van de afbeelding beter te begrijpen in relatie tot de informatie die uw webpagina biedt.

Afbeeldingen toegankelijk maken met alt-tekstT

Hoewel de bovenstaande drie punten van nut vrij verschillend zijn, hebben ze allemaal een zeer sterke overlapping in uitvoering, wat neerkomt op een beschrijving van hoge kwaliteit.

Het toevoegen van een beschrijving van de afbeelding is bijna altijd functioneel – maar die beschrijving is niet altijd van behoorlijke kwaliteit.

Het kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk zijn om een stapel pannenkoeken te beschrijven door gewoon het woord “pannenkoeken” in het alt-tekstveld te zetten en daarmee klaar te zijn. Hoewel dat technisch gezien een functionele beschrijving is die zijn basisdoel dient, ontbreekt het aan kwaliteit en rijke context. Een basisbeschrijving als deze zal de lezer, klant of consument steevast niet aanspreken.

De oplossing is vrij eenvoudig in de context van alternatieve tekst: leg het beeld zo beknopt mogelijk uit (binnen de standaardlimiet van 125 tekens voor de meeste schermlezers).

Aan de hand van ons voorbeeld hierboven kun je jezelf een paar relevante vragen stellen:

  • Wat voor soort pannenkoeken zijn het?
  • Is de foto esthetisch aantrekkelijk? Zo ja, waarom?
  • Is er nog iets anders van belang op de foto – stroop, snoepgoed, boter, enzovoort?

Het beantwoorden van elementaire beschrijvende vragen over de foto geeft je de rijke context die je nodig hebt om de foto goed te beschrijven. Bovendien moet u deze gelegenheid aangrijpen om uw zoekwoorden te richten, zodat de afbeelding wordt gekoppeld aan de inhoud van de pagina en uw pagina relevanter wordt voor zoekopdrachten. Maar let op: stuffing ligt voor de hand en veel zoekmachines zullen u daarvoor bestraffen. Houd uw beschrijvingen relevant voor de afbeelding, maar wees creatief.


Wil je meer details over Alternatieve tekst afbeelding toegankelijkheid slechtziendenof info?

Wil je meer informatie? Veel cursisten met interesse in Alternatieve tekst afbeelding toegankelijkheid slechtzienden bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


Meer halen uit je WordPress websites

Wil je meer halen uit je WordPress sites dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven