Invloed toegankelijkheid SEO WCAG richtlijnen zoekresultaten

Logo cursus traing wordpress

Invloed toegankelijkheid SEO WCAG richtlijnen zoekresultaten

Invloed toegankelijkheid WCAG richtlijnen op SEO zoekresultaten

Het is geen geheim dat de best practices van zoekmachineoptimalisatie (SEO) overeenkomen met de best practices van webtoegankelijkheid.

Het toevoegen van alternatieve tekst aan uw , bijvoorbeeld, komt tegemoet aan mensen die schermlezers gebruiken; alternatieve tekst stelt zoekmachines ook in staat om door afbeeldingen te kruipen en ze nauwkeurig weer te geven in zoekopdrachten.

Ondertitels en titeltags voor uw webpagina's bevorderen de leesbaarheid en zorgen ervoor dat zoekmachines het doel van uw inhoud begrijpen.

Maar beschouwen Google en andere zoekmachines als een directe rankingfactor? Dit is wat de experts van Google zeggen over het huidige zoekalgoritme – en waarom webtoegankelijkheid een belangrijke rol zal blijven spelen in SEO.

Google controleert WCAG niet, maar misschien in de toekomst

Google controleert WCAG-conformiteit niet, maar zal dat in de toekomst misschien wel doen

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn de algemeen aanvaarde technische normen voor digitale toegankelijkheid. WCAG is gepubliceerd door het World Wide Web Consortium (W3C) en definieert drie conformiteitsniveaus. Websites die voldoen aan de niveau AA-normen van de laatste versie van WCAG (momenteel WCAG 2.1) worden beschouwd als redelijk toegankelijk.

Handleidingen over WCAG en toegankelijkheid

Hoewel WCAG-conformiteit websites kan helpen aan te tonen dat ze voldoen aan de Europese Toegankelijkheidswet (EAA) en andere non-discriminatiewetten, houdt Google niet actief rekening met de richtlijnen voor toegankelijkheid van webinhoud bij het bepalen van zoekmachinerankings.

Dat komt deels omdat WCAG-conformiteit moeilijk te testen is met geautomatiseerde hulpmiddelen. Hoewel kunstmatige intelligentie een lange weg heeft afgelegd, zijn de nauwkeurigste geautomatiseerde toegankelijkheidstests gevoelig voor fout-positieven en fout-negatieven.

Volgens John Mueller, een voorvechter van Google, hebben toegankelijkheidsfuncties echter indirect invloed op de zoekresultaten.
Dit zei Mueller in een vraag- en antwoordsessie in maart 2022.

“Ik denk dat toegankelijkheid iets is dat belangrijk is voor een website, want als je je gebruikers wegjaagt met een website die ze niet kunnen gebruiken, dan gaan ze die niet aanbevelen aan andere mensen. Maar het is niet iets dat we zouden oppakken en gebruiken als een directe rankingfactor als het gaat om zoeken. Misschien verandert dat na van tijd.”

Gebruikerservaring belangrijke factor in Google zoekresultaten

Zoals Mueller opmerkte, heeft Google metingen voor gebruikerservaring ingevoerd. De Core Web Vitals van het bedrijf is een reeks gestandaardiseerde statistieken die Google belangrijk vindt voor de meeste gebruikers, waaronder laadtijden van pagina's en de aanwezigheid van pop-ups.

Aangezien Google via Core Web Vitals al gegevens verzamelt over de prestaties van pagina's, kan het bedrijf uiteindelijk bepaalde toegankelijkheidsmetingen analyseren als onderdeel van zijn zoekalgoritme.

“Het zou kunnen dat we op een gegeven moment toegankelijkheid wat meer kunnen kwantificeren, en misschien kunnen we dat op dat moment gebruiken als het gaat om ranking, maar dat is iets waar we op dit moment in ieder geval geen specifieke plannen in die richting hebben,” merkte Mueller op.

Natuurlijk kunnen plannen veranderen. De afgelopen twee decennia heeft Google digitale toegankelijkheid omarmd. In 2006 lanceerde het bedrijf Google Accessible Search, een aangepaste versie van zijn zoekmachine die bedoeld is voor gebruikers met een handicap. De Chrome-browser heeft ook een ingebouwde toegankelijkheidstest via de Lighthouse-suite van ontwikkelaarstools (hoewel, zoals we op deze blog hebben aangegeven, Lighthouse geen vervanging is voor een volledige toegankelijkheidscontrole).

Gezien die geschiedenis is het zeker mogelijk dat Google uiteindelijk toegankelijkheid toevoegt aan zijn zoekalgoritmen. Als dat gebeurt, worden webmasters waarschijnlijk van tevoren gewaarschuwd – tijdens de Core Web Vitals-update hadden ontwikkelaars bijvoorbeeld meer dan een jaar de tijd om verbeteringen aan te brengen.

Veel best practices van toegankelijkheid hebben invloed op SEO

Voorlopig is WCAG-conformiteit geen directe rankingfactor. Toegankelijke websites presteren echter vaak beter dan hun concurrenten op de ranglijst van zoekmachines, en wel om een eenvoudige reden: Wanneer websites werken zoals verwacht, zijn mensen geneigd ze te gebruiken.

Toegankelijkheid kan de backlink-profielen van websites (het aantal geloofwaardige links die naar de site verwijzen) verbeteren door vertrouwen op te bouwen bij gebruikers. Wanneer toegankelijkheid een prioriteit is, verbetert de klantenbinding, en wanneer sites goed werken met ondersteunende technologieën, zijn ze doorgaans crawlbaar voor zoekmachines.

Elk bedrijf heeft een wettelijke en ethische verantwoordelijkheid om digitale inhoud aan te bieden die voor iedereen werkt, en die verplichting is waarschijnlijk het beste argument om WCAG-conformiteit te verdienen. De zakelijke argumenten voor toegankelijkheid zijn echter net zo sterk – en als uw doel is om meer organisch verkeer aan te trekken, zal een toegankelijke aanpak op de lange termijn zeker renderen.


Meer informatie over Invloed toegankelijkheid SEO WCAG richtlijnen zoekresultatenof info?

Wil je meer weten? Veel bezoekers met interesse in Invloed toegankelijkheid SEO WCAG richtlijnen zoekresultaten bekeken ook de onderstaande handleidingen:


Meer halen uit je websites

Wil je meer halen uit je WordPress websites dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven