Content-driven design proces: Eerst inhoud, dan ontwerp

Logo cursus traing wordpress

Content-driven design proces: Eerst inhoud, dan ontwerp

Een nieuwe effectieve website

Content-driven design gaat ervan uit dat we eerst inhoud moeten ontwerpen. Inhoud is koning. Goed voor SEO en . Ik leg hieronder uit waar je op moeten letten voor een effectievere website.

Tijd voor een nieuwe website. Maar ben je klaar voor alle activiteiten die deze beslissing met zich meebrengt?

Het ontwikkelen van een WordPress website is een tijdrovende en soms complexe bezigheid. Zelfs als u professionele ontwikkelaars als ons inschakelt om het werk voor u te doen. Er zijn nog steeds constante beslissingen die genomen moeten worden over de stijl van je site en wat je ermee wilt bereiken. Het is heel belangrijk om een website op een verstandige manier te ontwerpen. Een goed content gedreven webdesign kan uw ideeën en harde werk succesvol maken.

Aan de basis van het ontwikkelingsproces van een nieuwe, of vernieuwde, website ligt de vraag naar de stijl. Wil je dat je website je opvattingen over uw bedrijfsproduct of -dienst weerspiegelt, of wil je je WordPres site opbouwen rond wat de behoeften en eisen van uw klanten zijn?
Het laatste is ongetwijfeld de te volgen aanpak, en dit is wat content-driven webdesign wordt genoemd, waarbij de nadruk ligt op de inhoud waarvan u weet dat uw klanten die nodig hebben en willen.

Wat is content-driven design?

Een van de belangrijkste standpunten over het ontwerpproces stelt dat, om het juiste ontwerp voor een bepaald project te bouwen, je moet weten wat de inhoud is voordat je begint met ontwerpen. Als we bedenken dat de vorm de functie moet volgen, dan wordt voor de meeste websites de functie bereikt door de inhoud. Maar als we het over inhoud hebben, bedoelen we niet alleen de tekst. De inhoud omvat een verscheidenheid aan media: Van , video's en audio tot sexy woorden. Kortom, het gaat erom dat je weet wat het doel van je ontwerp is, en hoe de content die je maakt dat doel zal bereiken, voordat je begint met ontwerpen.

Voordelen content first webdesign

Een content-first aanpak biedt vele voordelen: van het mogelijk maken van een betere algemene ontwerpvisie tot het opsporen van problemen in het ontwerp voordat het problemen worden.

 • Een goede informatiearchitectuur uit te bouwen
 • Ontwerpen om de inhoud te optimaliseren
 • Consistentie te creëren op de hele site
 • Eindeloze iteratierondes te vermijden

Waarom is content-driven design belangrijk?

Content-driven design verbetert niet alleen het ontwerpproces, het heeft ook meerdere positieve effecten voor het bedrijf als geheel:

 • Verhoogt de kans op succes, door uw boodschap over te brengen.
 • Design wordt gemaakt om de inhoud te ondersteunen en te versterken (in plaats van andersom)
 • Meer betrokkenheid bij de inhoud
 • Resultaat: klantenbinding is hoger

Content gaat vooraf aan design. Design in de afwezigheid van content is geen design, het is decoratie. Alleen decoratie en vormgeving brengt je boodschap niet over. Inhoud wel.

Hoe creëer je goede content?

Goede content is gebaseerd op uw gebruikers en hun motivaties. Luisteren naar en inzicht krijgen in de behoeften van uw klanten is cruciaal. Om inhoud te creëren die aan die behoeften voldoet, is het van vitaal belang om het traject te begrijpen die zij doormaken. De content die u maakt, maakt deel uit van de reis die gebruikers afleggen. Er moet iets gebeuren voordat ze bij uw content aankomen, en er moet iets gebeuren daarna. Het is dus belangrijk om de tijd te nemen om de routes van en naar uw content te begrijpen. Denk aan de volgende vragen:

 • Wat heeft de gebruiker gezien voordat hij bij je content aankomt?
 • Wat willen we dat de gebruiker doet of voelt als hij op een call-to-action klikt?
 • Wat is het doel van een bepaald navigatielabel, of element van een pagina?

Houd tijdens het ontwerpproces altijd het doel van de inhoud en de context waarin deze wordt gepresenteerd in gedachten.

Meer vragen voor contentstrategie

Andere vragen om in gedachten te houden bij het creëren van een contentstrategie zijn:

 • Wat is het probleem of de kans die we proberen aan te pakken?
 • Wat willen we dat onze gebruikers denken, voelen of doen?
 • Welk onderzoek hebben we om dit te onderbouwen?
 • Is er al iets ontworpen of getest?
 • Zijn er beperkingen waarvan we op de hoogte moeten zijn?
 • Hoe zal succes eruit zien?
 • In welke mate speelt hierbij een rol?

We kunnen niet over content praten zonder het over storytelling te hebben. Elke goede inhoud begint met een verhaal. Met verhalen overtuigen, motiveren en inspireren we. Ons brein is erop ingesteld krachtige verhalen te onthouden. Het opbouwen van verhalen rond een merk vergroot het begrip en de betrokkenheid van de consument. Hoe sneller we de aandacht van de gebruikers trekken, hoe langer ze op uw pagina zullen blijven en hoe meer ze zich met uw content zullen bezighouden. Hoe meer ze met uw content bezig zijn, hoe groter de kans dat ze overgaan tot conversie.

Omgaan met het creëren van dynamische content?

User journeys zijn nooit hetzelfde. En gebruikers zijn dat ook niet. Gebruikers komen naar uw content via verschillende kanalen, contexten, andere soorten content, en hebben misschien elke keer andere behoeften. Je content moet dynamisch zijn en zich aanpassen aan deze journeys. verhoogt conversies door de klantervaring relevanter te maken.

Het aanbieden van gepersonaliseerde en datagestuurde aanbevelingen, het verbeteren van de zoekopdracht met dynamische content, dynamische call-to-actions (door het bepalen van de levensfase van de klant, de eerdere interacties, buyer persona's) zijn een paar manieren waarop dynamische content kan worden gebruikt om de conversie te verhogen.

Best practices met betrekking tot content design?

 • Heb een duidelijk inzicht in uw gebruiker en zijn motivaties.
 • Bepaal de bedrijfsdoelstellingen.
 • Begrijp waar de gebruiker vandaan komt en waar je wilt dat hij vervolgens heen gaat.
 • Doe aan conversational prototyping – de makkelijkste, snelste manier om een flow te prototypen: Het naspelen van een dialoog tussen een gebruiker en een product. Het doorpraten van een interactie kan zwakke of onhandige punten blootleggen, of de goede dingen naar voren halen. Het laat ons ook de grenzen van tone of voice verkennen.
 • Zorg voor een krachtig verhaal.

Zodra dit duidelijk is, brengt u in kaart hoe de informatie op de pagina's moet worden gepresenteerd en hoe de hiërarchie eruit moet zien, met de inhoud die het belangrijkst is om aan de behoeften van de gebruiker te voldoen en de doelstellingen van de gebruiker (en het bedrijf) hoger te ondersteunen. Test het vervolgens. Zelfs als het ontwerp er nog niet is.

De verschuiving van eerst inhoud in plaats van eerst structuur zal leiden tot krachtige ervaringen voor gebruikers en grote successen voor merken en je WordPress website.

Video Content-driven design

Ik vind dit wel een goede video die Content-driven design goed illustreert:

bron: university.webflow.com/lesson/freelancer-230-developing-a-content-strategy-building-a-content-strategy-for-a-client

Samenvatting van content-gedreven webdesign

Tot zover mijn overzicht van hoe content-driven webdesign eruit ziet. Ontwikkel je WordPress site met deze principes in het achterhoofd, en je bent al een heel eind op weg om een site te leveren die gebruikers op de eerste plaats zet. Dat is een groot concurrentievoordeel en levert zeker meer rendement op van je website.

Meer tips voor goede content creatie strategie

Meer tips voor een goede content strategie en voor je WordPress website:


Meer informatie over Content-driven design proces: Eerst inhoud, dan ontwerpof info?

Wil je meer informatie? Veel lezers met interesse in Content-driven design proces: Eerst inhoud, dan ontwerp bekeken ook de onderstaande artikelen:


Meer halen uit je websites

Wil je meer halen uit je WordPress sites dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven