h1 h2 h3 koppen maken gebruik headings WordPress

Logo cursus traing wordpress

h1 h2 h3 koppen maken gebruik headings WordPress

Waarom h1 h2 h3 koppen gebruiken?

Koppen helpen gebruikers en zoekmachines om tekst te lezen en te begrijpen. Ze fungeren bijvoorbeeld als wegwijzers voor de lezers en maken het voor hen gemakkelijker om uit te zoeken waar een bericht of pagina over gaat.

Koppen geven ook aan welke delen van uw inhoud belangrijk zijn en hoe ze met elkaar verbonden zijn. Hier geven we u aanwijzingen over hoe u over koppen kunt nadenken en ze kunt gebruiken om de leesbaarheid van uw inhoud te verbeteren.

Gebruik koppen om structuur in tekst aan te geven

Koppen zijn wegwijzers die de lezers door een artikel leiden. Daarom moeten ze aangeven waar een sectie of over gaat. Anders weten mensen niet wat ze kunnen verwachten.

Lezers scannen graag de inhoud, om een idee te krijgen waar de tekst over gaat en om te beslissen welke delen van de tekst ze gaan lezen. Koppen helpen hen daarbij. Het scannen van de tekst wordt aanzienlijk moeilijker voor uw lezers wanneer de tekst geen koppen bevat. Het wordt nog erger wanneer u lange stukken tekst toevoegt na een kop. Je wilt mensen niet afschrikken met de beruchte muur van tekst.

Koppen maken om de juiste inhoud aan te geven

Voor webteksten is het goed om ervoor te zorgen dat de koppen informatief zijn voor de lezer. Sommige mensen “teasen” hun publiek graag in de koppen, om hen te verleiden verder te lezen. Hoewel dat heel goed kan werken, kan het ook heel gemakkelijk verkeerd gaan. Vergeet niet dat de koppen vooral gericht moeten zijn op de inhoud – en dat het voornaamste doel moet zijn de tekst gemakkelijker leesbaar en begrijpelijk te maken.

Houd ook de volgende twee dingen in gedachten:

  • ten eerste moet een alinea beginnen met een kernzin waarop je in de rest van de alinea voortborduurt. Wanneer je je tekst herstructureert om een kop toe te voegen, zorg er dan voor dat de eerste zin van je alinea de essentiële informatie van die alinea bevat.
  • Ten tweede: bedenk hoe de informatie in je alinea's is gestructureerd en wat het verband is tussen de alinea's, en hoe een onderkop die informatie gemakkelijker verteerbaar kan maken.

h2 h3 h4 Koppen toevoegen in WordPress bericht of pagina

Hoe voeg je een kop toe in WordPress

Als je WordPress gebruikt, zijn er een paar manieren om dit te doen. Ik leg hier de methode toe in de editor.

Via de editor

De makkelijkste manier om koppen toe te voegen is via de editor. Als je de nieuwe blok-editor gebruikt, kun je op de + knop klikken en ‘Koptekst' of heading selecteren. Vervolgens kun je selecteren welke kop (H2, H3 etc.) je wilt toevoegen.

Voorbeeld van een artikelstructuur

Laten we zeggen dat we een blogbericht hebben over sportschoenen. We hebben “sportschoenen” als gekozen, en een artikel geschreven over alle redenen waarom we van sportschoenen houden. Zonder rubrieken bestaat het risico dat we uiteindelijk een heel lang, onoverzichtelijk stuk schrijven. Maar als we dingen logisch structureren met behulp van kopjes, maken we het niet alleen makkelijker om te lezen, maar helpen we ook ons eigen schrijven te focussen.

Voorbeeld van indeling h2 h3 koppen

Zo zou de structuur van dat bericht eruit kunnen zien:

  • H1: Sportschoenen zijn geweldig
  • H2: Waarom wij denken dat sportschoenen geweldig zijn
  • H3: Ze zijn er niet alleen in het zwart!
  • H3: Je kunt ze voor meer dan alleen dansen gebruiken.
  • H3: Ze zijn misschien minder duur dan je denkt
  • H2: Waar moet je je pportschoenen kopen?
  • H3: De 10 beste sportschoenen websites
  • H3: Onze favoriete lokale sportwinkels

Dit is een goed voorbeeld van hoe uw koppen moeten worden gestructureerd in een artikel van gemiddelde lengte. Voor een korter artikel moet je minder (of meer algemene, hoge) koppen gebruiken.

Als u veel meer in detail wilt treden, staat niets u in de weg om H4-tags te gebruiken om nog lagere secties te creëren. Voor SEO heeft dit wel minder waarde.

Meer handleidingen koppen voor WordPress website


Meer informatie over h1 h2 h3 koppen maken gebruik headings WordPressof info?

Wil je meer informatie? Veel cursisten met interesse in h1 h2 h3 koppen maken gebruik headings WordPress bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


Meer halen uit je WordPress sites en webshops

Wil je meer halen uit je websites dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven