FAQ Rich Snippets SEO veel gestelde vragen zoekresultaten

Logo cursus traing wordpress

FAQ Rich Snippets SEO veel gestelde vragen zoekresultaten

Hoe F.A.Q Rich Snippets te gebruiken voor SEO in WordPress

De implementatie van gestructureerde data of microdata is essentieel voor elke website die probeert te rangschikken in de eerste resultaten van zoekmachines voor concurrerende zoekwoorden. De belangrijkste functionaliteit van gestructureerde gegevens binnen een SEO-strategie is om extra informatie te verstrekken aan zoekmachines, zodat ze een beter inzicht kunnen krijgen in de inhoud van een pagina.

Er zijn een veelheid van verschillende soorten gestructureerde gegevens die van toepassing zijn op online winkels, blogs, media, reissites, boekingssites, enz… Alle verschillende gestructureerde markup en de richtlijnen voor het correct toepassen ervan zijn te vinden op schema.org.

In dit artikel zullen we ons richten op F.A.Q. gestructureerde data. We zullen begrijpen hoe om te weten welke F.A.Qs op te nemen in de pagina, hoe gestructureerde gegevens in elk type van web of CMS (WordPress, Prestashop, Magento …) met inachtneming van Google's best practices te maken, en ten slotte zullen we zien wat experimenten die ik heb gedaan.

Wat zijn F.A.Q Rich Snippets?

Vaak gestelde vragen of F.A.Q. is een soort gestructureerde markup die helpt om vragen en antwoorden te presenteren in een featured op een SERP.

Als een pagina met F.A.Q gestructureerde gegevens correct is gemarkeerd, kun je een rich snippet F.A.Q krijgen in de zoekresultaten van Google.

Deze rich snippets tonen de opgemerkte F.A.Qs in een drop-down manier, zodat alleen wanneer de gebruiker op de vraag klikt, een antwoord wordt getoond.

Meer handleidingen over snippets

Waarom een F.A.Q. rubriek met Rich snippets?

Als u hier bent, is dat waarschijnlijk omdat u al op de hoogte bent van de toegevoegde waarde van F.A.Q. secties. We kunnen onder andere wijzen op een verhoging van de CTR (omdat het resultaat meer ruimte inneemt) en door lange teksten en meerdere vragen op te nemen, duwt u de resultaten van uw concurrenten nog verder naar beneden. Dit is nog sterker op mobiel.

Logischerwijs, als uw vragen echte twijfels oplossen die uw klanten hebben bij de aankoop van uw product of dienst, zal het conversiepercentage stijgen.

Hoe de F.A.Q. goed te implementeren?

Opdat Google uw F.A.Q microdata kan lezen en correct kan weergeven op zijn resultatenpagina, moet aan de volgende twee hoofdvoorwaarden worden voldaan:

 • De antwoorden moeten zich binnen de inhoud van de pagina bevinden.
 • De vragen en antwoorden moeten gestructureerde opmaak van het type F.A.Q. bevatten.

Er zijn nog andere voorwaarden die van toepassing zijn op bepaalde soorten websites en zeer specifieke gevallen die ik in deze nota niet zal behandelen, maar die staan hier:
Google's handleiding over F.A.Qs.

3 MANIEREN OM FAQ RICH SNIPPET IN TE STELLEN

Nu je weet hoe waardevol FAQ's zijn, is het belangrijk om met een paar dingen rekening te houden voordat je ze implementeert. Neem onderstaande opties door en kijk welke voor jou relevant is.

SJABLONEN MET GESTRUCTUREERDE GEGEVENS

Veel websites worden gemaakt in WordPress en maken gebruik van een . Sommige templates ondersteunen al de toevoeging van gestructureerde data ( WordPress versie), waardoor het vrij eenvoudig is om FAQ in te stellen. Vaak hoef je alleen maar ‘een inhoudsblok' toe te voegen, direct onder de paginatekst, waarna je de vraag en het antwoord kunt invoeren. Hoe ziet dat eruit? Bekijk hieronder het voorbeeld van een FAQ die door de WordPress Gutenberg versie wordt ondersteund.

Let op! Zodra er handmatige wijzigingen aan je website worden doorgevoerd, wordt de FAQ niet altijd meer ondersteund. Hieronder leg ik uit hoe je kunt controleren of je FAQ werkt en of deze geïndexeerd is in Google.

PLUGINS

Als je WordPress template niet automatisch gestructureerde data ondersteunt, kun je er altijd voor kiezen om een goede plugin te downloaden. Plugins zijn vaak gemaakt met geavanceerde opmaakstijlen, waardoor de FAQ visueel aantrekkelijker wordt.

Goed geteste FAQ Snippet plugin

Wij hebben de volgende plugin voor u getest, die goed aangeschreven staat:
www.etoilewebdesign.com/plugins/ultimate-faq

Om direct aan de slag te gaan zal ik u vertellen welke stappen u dient te volgen, zodat uw plugin direct zichtbaar zal zijn op uw website. Volg de stappen hieronder:

 • Download de plugin ‘Ultimate FAQ' en navigeer naar de plugin vanuit het WordPress menu aan de linkerkant.
 • Bepaal voor welke pagina je je FAQ wilt instellen en bedenk alvast de veelgestelde vragen en hun antwoorden.
 • Ga naar het vierde tabblad ‘Categorieën' in het menu. Maak een categorie aan voor de pagina waaraan u FAQ's wilt toevoegen.
  faq-categorie-in-plugin
 • Voeg een nieuwe FAQ toe vanaf het tweede tabblad in het menu en klik op ‘Nieuw toevoegen'. Zet de veelgestelde vraag in de header en vul het antwoord in de body tekst in.
 • Als u klaar bent met de eerste FAQ, vink dan de juiste FAQ categorie aan in het rechter menu.
 • Bewerk de pagina waar de FAQ moet worden weergegeven en voer de ‘shortcode' in helemaal onderaan de tekst, die de FAQ categorie zal tonen.
 • Alle FAQ's binnen de categorie zullen dan automatisch getoond worden. De code is te vinden bovenaan het tabblad categorieën.
  faq-categorie-shortcode-plugin

FAQ SNIPPET IMPLEMENTEREN VIA DE BRONCODE

Heeft u een website waarop al veel plugins zijn geïnstalleerd of heeft u een website waarop handmatig dingen zijn gewijzigd? Dan zijn plugins en automatische FAQ-blokken waarschijnlijk niet de ideale oplossing. Dit komt omdat er gemakkelijk fouten en conflicten kunnen optreden binnen de website. Om dit te voorkomen kunt u een moeilijkere methode gebruiken, zoals het implementeren van FAQ's via schema.org.

Dit is een methode waarbij u gestructureerde gegevens direct via de broncode van de website kunt instellen. Aangezien dit soort werk meestal wordt gedaan door een website ontwikkelaar, is het raadzaam om in dit geval uw ontwikkelaar te raadplegen. Een voorbeeld van de broncode voor een enkele eenvoudige FAQ ziet er als volgt uit:

Samenvatting FAQ Snippets

F.A.Qs zijn een soort gestructureerde markup waarmee je drop-down vragen en antwoorden als rich snippets kunt weergeven in de zoekresultaten. Om dit te bereiken, moet de vraag en het antwoord in uw inhoud verschijnen en moet het script foutloos zijn.

In deze handleiding vind je mijn advies over hoe je gebruikersvragen kunt vinden en ze kunt integreren als F.A.Q en tools om het script eenvoudig te genereren. Om de CTR naar uw website te verhogen, kunt u links opnemen in de F.A.Q. snippets.

Om fouten te zien, gebruik je Google's gestructureerde data testing tools, Schema, of Search Console. Lees hieronder meer tips.


Meer weten over FAQ Rich Snippets SEO veel gestelde vragen zoekresultatenof info?

Wil je meer weten? Veel cursisten met interesse in FAQ Rich Snippets SEO veel gestelde vragen zoekresultaten bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


SEO training of cursus volgen?

WordPress SEO cursus op maat

Leer hoe je met je WordPress website beter gevonden wordt in de speciale SEO-cursus op maat:
SEO cursus voor WordPress

WordPress Bootcamp all-in-one

Of leer hoe je met je WordPress website hoger komt in de Google zoekresultaten met de WP Bootcamp:
SEO in WordPress Bootcamp

Info over FAQ Rich Snippets SEO veel gestelde vragen zoekresultaten

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over SEO, FAQ Rich Snippets SEO veel gestelde vragen zoekresultaten, WordPress websites en vindbaarheid.

WordPress SEO-specialist

Arthur Wentzel, SEO-specialist

06 20 83 05 83

Scroll naar boven