Mailchimp contact beheren mailinglist contactenlijst

Logo cursus traing wordpress

Mailchimp contact beheren mailinglist contactenlijst

Contacten beheren in is belangrijk voor het versturen van digitale nieuwbrieven. Lees in deze gratis handleiding hoe je dit aanpakt en wat de mogelijkheden zijn.

Audience: Mailchimp mailinglijsten

Je gebruikt Mailchimp om e-mails te sturen naar grote groepen mensen. De adressen van deze mensen plaats je in een zogenaamde audience. Zo heet mailinglijst vanaf voorjaar 2019. Het is belangrijk dat je adressen in de audience/mailinglist aan deze wettelijke vereisten van de AVG voldoen want anders kun je grote problemen krijgen.
mailchimp digitale nieuwsbrief maken


Mailchimp handleiding: contacten uploaden of importeren

Je kunt adressen uploaden, . Je kunt een klantenbestand uploaden via Mailchimp. Er is een goed opgebouwd .csv-bestand nodig. Een CSV-bestand is een spreadsheet-bestand waarin kolommen zijn gescheiden door een komma. Voor veel programma's erg geschikt om mee te importeren en exporteren!

Wanneer je eenmaal een grote hoeveelheid contacten hebt, wil je natuurlijk dat deze goed in je MailChimplijst terechtkomen en dat alles logisch gesorteerd is. Voor je een CSV gaat importeren in MailChimp is het belangrijk om na te denken over de indeling van je contactenlijst.

Maak in een spreadsheet-programma zoals Microsoft Excel of Numbers een document met de indeling in 3 kolommen: E-mail address, First Name en Last Name. Hieraan kun je nog meer kolommen toevoegen zolang ze maar overeenkomen met de velden in je contactenlijst. Later kun je de kolommen namelijk synchroniseren met de lijstvelden in je MailChimp contactenlijst.

Mailchimp: contacten aan laten melden WordPress website

Mailchimp heeft een eigen embedded form die je kan plaatsen in de een in de of footer van je WordPress website.
Indien je een WordPress website hebt kun je beter een WordPress plugin gebruiken.

Het is het beste om hierbij dubbele opt-in te gebruiken. Lees enkele voordelen:

 • Je weet zeker weet dat het e-mailadres klopt. Er staan geen spelfouten in.
 • Je weet zeker dat je nieuwe abonnee zichzelf heeft ingeschreven.
 • Je hebt een duidelijk bewijs hebt dat je abonnee zich vrijwillig heeft ingeschreven.
 • Als je mailadressen met dubbele opt-in op je lijst zijn gekomen, dan deel je via Mailchimp een met anderen die ook alle adressen met dubbele opt-in op de lijst gekregen hebben. Je kan dus nooit een IP-adres delen met een spammer.

Mailchimp handleiding: contacten organiseren

In Mailchimp kun je je contacten op 3 manieren groeperen of organiseren:

Mailchimp Groep

Groepen kun je verbergen of zichtbaar op je inschrijfformulier zetten. En als je deze groepen zichtbaar maakt, dan kunnen je lezers zichzelf indelen op basis van hun wensen en interesses.


Mailchimp Segment

Segmenten zijn indelingen op basis van voorwaardes en condities. De samenstelling van een segment verandert dus continu. Er zit in Mailchimp een segment van alle lezers die je laatste nieuwsbrief geopend hebben.


Mailchimp Tags

Een tag is een label. Je kan je abonnees zo beter herkenbaar maken voor jezelf. Deze mailchimp labels zijn voor je abonnees niet zichtbaar, alleen voor jezelf.


Mailchimp handleiding: Audience statistieken

Mailchimp heeft Audience statistieken waar je informatie uit kunt halen. Je vindt deze statistieken hier:

 • Klik op Audience in het bovenste menu.

Je ziet een drop down met de naam van een audience (mailinglist) er in. Kies een audience waarvan je de statistieken wilt zien.
Vlak daar onder zie je hoe je audience is opgebouwd. Hier zie je twee getallen staan:

 • Aantal contacten
 • Aantal abonnees

Het totale aantal contacten is groter dan het aantal abonnees. Onder contacten rekent Mailchimp ook uitgeschreven abonnees

Recent growth

Hier staat het aantal nieuwe contacten. Dit zijn abonnees die zich de laatste maand hebben ingeschreven.

Als je geen shop hebt vind je hier alleen nieuwe abonnees. Als je wel een shop hebt kun je hier ook non-subscribed contacten zien staan: de mensen die een interactie met je shop hebben gehad maar die niet gekocht hebben.

Waar komen de abonnees vandaan?

Daaronder vind je een gekleurd balkje. Wat die kleuren inhouden staat daar vlak onder. Hier vind je waar je abonnees vandaan komen.

 • Welke percentage is via je homepage op je mailinglijst gekomen?
 • Hoeveel procent is via een API verbinding op je mailinglijst terecht gekomen?
 • Waar is de rest vandaan gekomen?
  Alle manieren die jij gebruikt om abonnees te werven vind je hier op een rijtje. Daar staat een rijtje bronnen met daarbij een percentage nieuwe abonnees. Zo kun je snel zien welke van je bronnen het meeste voor je doet.

Audience statistieken: e-mail marketing engagement

Nog iets lager vind je het e-mail engagement van het audience dat je hebt geselecteerd. Ze geven aan welk percentage regelmatig opent en klikt of nauwelijks opent en klikt. Het verloop op een mailinglijst is 15% tot 30% per jaar. Als mensen niet geïnteresseerd zijn maar zich niet hebben uitgeschreven, dan zie je dat terug in een laag percentage dat vaak opent en een hoog percentage dat zelden opent. Je kan deze eigenlijk op den duur beter omdat het ruimte in beslag neemt (maximaal 2000 abonnees).


Mailchimp cursus of training volgen?

Vind je het nog ingewikkeld, of wil je het liever uit handen geven? Dat kan:


Meer weten over Mailchimp contact beheren mailinglist contactenlijstof info?

Wil je meer weten? Veel lezers met interesse in Mailchimp contact beheren mailinglist contactenlijst bekeken ook de onderstaande artikelen:


Meer halen uit je websites

Wil je meer halen uit je WordPress sites dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven