IN DEZE HANDLEIDING:
Wat is Software as a service (SaaS)
Software as a service (SaaS) is een softwaredistributiemodel waarbij een cloudprovider toepassingen host en deze via het internet beschikbaar stelt aan eindgebruikers. In dit model kan een onafhankelijke softwareleverancier (ISV) een contract sluiten met een derde cloudprovider om de applicatie te hosten. Of, bij grotere bedrijven, zoals Microsoft, kan de cloudaanbieder ook de softwareleverancier zijn.
SaaS is een van de drie hoofdcategorieën van cloud computing, naast infrastructure as a service (IaaS) en platform as a service (PaaS). Verschillende IT-professionals, zakelijke gebruikers en persoonlijke gebruikers gebruiken SaaS-toepassingen. De producten variëren van persoonlijk entertainment, zoals Netflix, tot geavanceerde IT-tools. In tegenstelling tot IaaS en PaaS worden SaaS-producten vaak op de markt gebracht voor zowel B2B- als B2C-gebruikers.
Volgens een recent rapport van McKinsey & Company voorspellen analisten van de technologie-industrie een verdere groei van de software-as-a-service-markt en verwachten zij dat de markt voor SaaS-producten in 2024 bijna 200 miljard dollar zal bedragen.
Hoe werkt software als een dienst?
SaaS werkt via het cloud delivery model. Een softwareprovider host de applicatie en de bijbehorende gegevens met behulp van zijn eigen servers, databases, netwerken en computermiddelen, of het kan een ISV zijn die een cloudprovider contracteert om de applicatie in het datacenter van de provider te hosten. De applicatie zal toegankelijk zijn voor elk apparaat met een netwerkverbinding. SaaS-applicaties zijn meestal toegankelijk via webbrowsers.
Bedrijven die SaaS-applicaties gebruiken, worden dus niet belast met de installatie en het onderhoud van de software. Gebruikers betalen gewoon een abonnementsgeld om toegang te krijgen tot de software, die een kant-en-klare oplossing is.
SaaS is nauw verwant met de application service provider (ASP) en on-demand computing softwareleveringsmodellen waarbij de provider de software van de klant host en deze via het internet aan goedgekeurde eindgebruikers levert.
Bij het “software-on-demand” SaaS-model biedt de aanbieder zijn klanten via het netwerk toegang tot één kopie van een applicatie die hij speciaal voor de distributie via SaaS heeft gecreëerd. De broncode van de applicatie is voor alle klanten gelijk, en wanneer nieuwe functies of functionaliteiten worden vrijgegeven, worden deze aan alle klanten ter beschikking gesteld. Afhankelijk van de service-level agreement (SLA) worden de gegevens van de klant voor elk model lokaal, in de cloud of zowel lokaal als in de cloud opgeslagen.
Organisaties kunnen SaaS-applicaties integreren met andere software door middel van API’s (application programming interfaces). Een bedrijf kan bijvoorbeeld zijn eigen softwaretools schrijven en de API’s van de SaaS-aanbieder gebruiken om die tools te integreren met het SaaS-aanbod.
SaaS-architectuur
SaaS-applicaties en -diensten maken doorgaans gebruik van een multi-tenantaanpak, wat betekent dat een enkele instantie van de SaaS-applicatie op de hostservers draait, en dat die ene instantie elke abonneeklant of cloudtenant bedient. De applicatie draait op een enkele versie en configuratie voor alle klanten, of huurders. Hoewel verschillende abonnees op dezelfde cloud-instance draaien met een gemeenschappelijke infrastructuur en platform, zijn de gegevens van verschillende klanten nog steeds gescheiden.
De typische multi-tenantarchitectuur van SaaS-applicaties betekent dat de clouddienstverlener onderhoud, updates en bugfixes sneller, eenvoudiger en efficiënter kan beheren. In plaats van wijzigingen in meerdere instanties door te moeten voeren, kunnen technici noodzakelijke wijzigingen voor alle klanten doorvoeren door de ene, gedeelde instantie te onderhouden.
Bovendien maakt multi-tenancy het mogelijk een grotere pool van middelen beschikbaar te stellen aan een grotere groep mensen, zonder afbreuk te doen aan belangrijke cloudfuncties zoals beveiliging, snelheid en privacy.
SaaS-voordelen
SaaS maakt het voor organisaties overbodig om applicaties op hun eigen computers of in hun eigen datacenters te installeren en te draaien. Dit elimineert de kosten van aanschaf, levering en onderhoud van hardware, evenals van softwarelicenties, installatie en ondersteuning. Andere voordelen van het SaaS-model zijn onder meer:
- Flexibele betalingen.
In plaats van software te kopen om te installeren, of extra hardware om het te ondersteunen, nemen klanten een abonnement op een SaaS-aanbod. Door de overgang van kosten naar terugkerende bedrijfskosten kunnen veel bedrijven een betere en meer voorspelbare budgettering hanteren. Gebruikers kunnen SaaS-aanbiedingen ook op elk moment beëindigen om die terugkerende kosten te stoppen. - Schaalbaar gebruik.
Clouddiensten zoals SaaS bieden een hoge verticale schaalbaarheid, waardoor klanten de optie hebben om meer of minder diensten of functies op aanvraag te gebruiken. - Automatische updates.
In plaats van nieuwe software te kopen, kunnen klanten op een SaaS-leverancier vertrouwen om automatisch updates en patchbeheer uit te voeren. Dit vermindert de last voor in-house IT-personeel. - Toegankelijkheid en persistentie.
Aangezien SaaS-leveranciers applicaties via het internet leveren, hebben gebruikers er toegang toe vanaf elk apparaat en elke locatie met internettoegang. - Aanpassing.
SaaS-applicaties zijn vaak aanpasbaar en kunnen worden geïntegreerd met andere bedrijfsapplicaties, vooral tussen applicaties van een gemeenschappelijke softwareleverancier.
Uitdagingen en risico’s van SaaS
SaaS brengt ook een aantal potentiële risico’s en uitdagingen met zich mee, aangezien bedrijven moeten vertrouwen op externe verkopers om de software te leveren, die software up-and-running te houden, accurate facturering bij te houden en te rapporteren en een veilige omgeving voor de bedrijfsgegevens te faciliteren.
- Problemen waarover de klant geen controle heeft.
Problemen kunnen ontstaan wanneer providers te maken krijgen met storingen in de dienstverlening, ongewenste wijzigingen in het dienstenaanbod opleggen of een inbreuk op de beveiliging plegen – dit alles kan een diepgaand effect hebben op het vermogen van de klant om het SaaS-aanbod te gebruiken. Om deze problemen proactief te beperken, moeten klanten de SLA van hun SaaS-leverancier begrijpen en ervoor zorgen dat deze wordt nageleefd. - Klanten verliezen controle over versiebeheer.
Als de provider een nieuwe versie van een applicatie invoert, wordt deze uitgerold naar al zijn klanten, ongeacht of de klant de nieuwere versie wil of niet. Dit kan betekenen dat de organisatie extra tijd en middelen moet vrijmaken voor training. - Moeilijkheid om van leverancier te veranderen.
Net als bij het gebruik van elke andere cloud-dienstverlener kan het moeilijk zijn om van leverancier te veranderen. Om van leverancier te veranderen, moeten klanten zeer grote hoeveelheden gegevens migreren. Bovendien maken sommige leveranciers gebruik van propriëtaire technologieën en gegevenstypen, wat de gegevensoverdracht tussen verschillende cloudaanbieders voor klanten nog ingewikkelder kan maken.
Voordelen WordPress als SaaS
Hier is waarom u WordPress zou moeten overwegen voor uw SaaS
- WordPress wordt door miljoenen mensen gebruikt, 475M om precies te zijn, en 1 op 4 websites wordt gehost op WordPress. (De officiële Star Wars blog, Beyonce’s website en zelfs SaaS bedrijven zoals VaultPress)
- WordPress heeft een ton aan plugins, en met een ton, bedoel ik 70.000+! Combineer dit met de 20.000+ beschikbare thema’s en geweldige WordPress ontwikkelaars, en je hebt een goudmijn gevonden.
- Je zal een hoop tijd besparen door de Multisite functie te gebruiken. Hiermee kunt u een heel netwerk van meerdere websites maken en beheren vanaf één enkel dashboard.
Nadelen WordPress als SaaS
En hier is waarom je het niet zou moeten doen
- De bezorgdheid over de veiligheid van WordPress is oprecht. Zie het zo: als elk huis op het blok hetzelfde ontworpen was, zou het dan niet makkelijker zijn voor overvallers om in al die huizen in te breken als ze erin slagen om in één huis in te breken? Als hackers een achterpoortje vinden in één systeem, dan is de kans groot dat ze het ook in vele andere zullen vinden.
- WordPress vertrouwt veel op plugins. Dit betekent dat u te maken krijgt met veel code die niet van uzelf is en een trage WordPress admin
- WordPress is oorspronkelijk ontworpen om blogs te publiceren (wat het nog steeds doet). Dat is de primaire toepassing. Het is als het gebruik van body wash voor je gezicht, het doet het werk, maar het is er niet voor bedoeld.
- Je kan WordPress niet bouwen voor SaaS tenzij je het allemaal in één keer doet (het proces is niet slank). Om nog maar te zwijgen over het feit dat elke update je kosten zal doen stijgen (als je een ontwikkelaar inhuurt).
WordPress SaaS Thema’s
Thema’s zijn voor het ontwerp wat Plugins zijn voor functionaliteit. Thema’s zullen bepalen hoe uw SaaS eruit ziet voor zowel de gebruiker als de backend ontwikkelaars. Er zijn een paar thema’s die perfect zijn voor de typische SaaS look en feel zoals Stratus, Vibrant, en Appon. Als u zich wilt onderscheiden of een thema wilt vinden dat beter aan uw eisen voldoet, kunt u altijd een heleboel SaaS thema opties vinden op Themeforest.
WordPress voor SaaS: dit zijn de voordelen
- Als je een portfolio of een blog aan het bouwen bent, of als je een op publiceren gebaseerde dienst gaat aanbieden, dan is WordPress je beste keuze.
- WordPress plugins en thema’s zijn redders in nood. Mensen die niet kunnen coderen zijn in staat geweest om WordPress effectief te gebruiken (betekent niet dat het gemakkelijk is!). Je kan heel wat tijd en middelen uitsparen door WordPress te gebruiken voor SaaS.
- Als je de volgende Airbnb aan het bouwen bent, zou WordPress waarschijnlijk niet je eerste keuze moeten zijn. Of je tweede.
- Stel jezelf niet bloot aan mislukking. Bouw uw SaaS op een infrastructuur die meerdere gebruikers kan ondersteunen. Hoop op succes maar verwacht schaalbaarheid.