Zelf eigen blokken maken Gutenberg WordPress-editor plugin

Met een WordPress plug-in kun je zelf Gutenberg blokken ontwerpen en je eigen op maat gemaakte blokken maken. Enige kennis van html en CSS is handig.

Logo cursus traing wordpress

Zelf eigen blokken maken Gutenberg WordPress-editor plugin

Elke WordPress pagina bestaat uit zogenaamde Blokken. Met behulp van een WordPress plug-in en CSS kunt u ze zelf ontwerpen en uw eigen blokken maken.

Contentblokken Gutenberg maken met ‘Lazy Blocks' WordPress plugin

heeft al de nodige kant-en-klare blokken en talrijke plug-ins bieden extra functies. Maar als u meer wilt, zult u op beperkingen stuiten. In dit geval kunt u gewoon uw eigen blokken maken.

Er zijn verschillende WordPress plug-ins waarmee u uw eigen blokken kunt maken. Voor deze workshop gaan we werken met ‘Lazy BlocksWordPress Plugin‘. We leggen uit hoe de plug-in werkt en laten aan de hand van een voorbeeld zien hoe u uw eigen blok kunt maken. Deze basiskennis kunt u vervolgens toepassen op elk blokidee.

Om uw eigen Gutenberg blokken te maken, heeft u enige voorkennis nodig van HTML en CSS. Voor complexere blokken is kennis van PHP-programmering ook nuttig. Maar in het algemeen kan veel worden gedaan, zelfs zonder diepgaande programmeerkennis.

Hoe Lazy Blocks WordPress plugin werkt om zelf blokken te maken

U maakt een nieuw blok aan door in het WordPress menu onder Lazy Blocks te klikken op Create. Hier ziet u drie gebieden:

  • Controls: hier maakt u de invoervelden die u later zult vullen met individuele inhoud wanneer u de editor gebruikt – bijvoorbeeld tekst, , selectievakjes of iets dergelijks.
  • Code: hier maakt u de invoervelden die u later zult vullen met individuele inhoud.
  • Code:
  • Blok/Controle: In de rechterkolom kunt u de basisinstellingen voor uw blok instellen, zoals de naam, beschrijving en opties voor de actieve controle.

Aanmaken van een nieuw Gutenberg blok in WordPress

Geef het blok eerst een naam naar keuze in het veld aan de rechterkant. Zorg er alleen voor dat u geen naam gebruikt die al gereserveerd is door de plug-in (zie documentatie).

Als u wilt, kunt u een geschikt Icon kiezen dat later zal worden weergegeven wanneer u het blok in de editor invoegt. Onder Categorie bepaalt u waar uw nieuwe blok in de editor moet verschijnen. Voor de duidelijkheid bevelen wij de Lazy Blocks categorie aan. Een beschrijving in het Omschrijving veld is optioneel.

Onder Ondersteunt kunt u kiezen uit verschillende opties. Het zou te lang zijn om ze allemaal te beschrijven. U kunt bijvoorbeeld de standaard spatiëring van de blokrand wijzigen, het blok tonen of verbergen afhankelijk van de schermgrootte van de gebruiker, en nog veel meer.


Cursus of training blokken maken en meer in WordPress

Tijdens een basiscursus leer je hoe je optimaal werkt met WordPress en Gutenberg:


Meer handleidingen over Gutenberg blokken in Gutenberg


Wil je meer details over Zelf eigen blokken maken Gutenberg WordPress-editor pluginof info?

Wil je meer weten? Veel web-designers met interesse in Zelf eigen blokken maken Gutenberg WordPress-editor plugin bekeken ook de onderstaande veel gelezen handleidingen:


Training of cursus ontwerp en vormgeving

WordPress design en vormgeving

Leer hoe je je website beter en kan ontwerpen en vormgeven in de speciale designcursus:
Design en ontwerpcursus voor WordPress

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website mooier kan maken en vormgeven in de WordPress Bootcamp spoedopleiding:
Design en ontwerp in WordPress Bootcamp

Info over Zelf eigen blokken maken Gutenberg WordPress-editor plugin

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over ontwerp, Zelf eigen blokken maken Gutenberg WordPress-editor plugin en WordPress webdesign.

WordPress designer

Arthur Wentzel, web-designer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven