Affinity Publisher review dtp alternatief indesign

Logo cursus traing wordpress

Affinity Publisher review dtp alternatief indesign

Hoe goed is Affinity Publisher in desktop publishing?

Deze bespreking gaat over Publisher, maar we moeten ook Photo en Designer noemen, om redenen die later duidelijk zullen worden.

Compleet DTP programma

Als je naar de website van Serif kijkt, lijkt het erop dat het alle onderdelen voor je ontwerp bevat, met ondersteuning voor meerdere soorten afbeeldingsformaten (zoals AI, JPEG, PDF, PMG, PSD of TIFF), en gereedschappen die we allemaal zijn gaan verwachten van een DTP suite. Dit laatste omvat tekststijlen, tekst op een pad, OpenType-ondersteuning, flow-opties om te voorkomen dat lijnen verweven of verbroken worden, geavanceerde hulplijnen en rasters, ondersteuning voor dubbele pagina's spreiden, masterpagina's, enzovoort. Maar een app is meer dan de som van zijn functies.

Prijs Affinity Publisher

Er zitten veel mooie details in die goed zijn. De prijs kwam uit op ongeveer 80 euro. Helemaal niets, vergeleken met . Geen gedoe met abonnementen, je mag het gewoon op een paar computers zetten. Een beetje ontwerper heeft drie computers: een grote Mac, een laptop en bijvoorbeeld Windows of zo. Bij Adobe moest je het hele pakket DRIE keer kopen: al gauw 7000 euro – PER JAAR.
Dit schept enorme mogelijkheden voor bedrijven als Affinity.

Laatste versie in van Affinity in 2023

Serif heeft eind 2022 de langverwachte versie 2 van haar bekroonde Affinity creative suite gepubliceerd. Affinity V2 is nu te koop en bestaat uit vernieuwde versies van de 3 producten die de creatieve software wereld de laatste jaren versteld hebben doen staan.
2, Affinity Designer 2 en Affinity Publisher 2 zitten vol met spectaculaire nieuwe functies en een verbluffende nieuwe look.
De prijs is wel iets omhoog gegaan, maar de prijs is nog steeds een goede deal als je vergelijkt met soortgelijke software.
Meer over de nieuwe functies op Affinity

Affinity publisher kopen

Je kan uiteraard Affinity Publisher kopen. Lees mijn tips hierover:

Affinity Publisher kopen bij serif

Hoe werkt Affinity Publisher eigenlijk?

Gezien het feit dat het een gloednieuwe app is, uitgebracht eind juni 2019 (ondanks het feit dat het al bij versie 1.7.1 is), loopt het prima.

Alles voelt snel en responsief aan. Het verplaatsen van een afbeelding trekt de tekst onmiddellijk krom, zodat u de wijzigingen kunt zien en zo nauwkeurig kunt zijn als nodig is, zelfs op een oude computer (ik heb het ook getest op een MacBook Pro uit 2015 met 16 GB RAM en een steeds kleiner wordende hoeveelheid opslagruimte).

Dit soort reactiesnelheid en on-the-fly wijzigingen zijn overal voelbaar. Markeer bijvoorbeeld wat tekst en terwijl je over verschillende lettertypen scrolt, zie je dat de gemarkeerde tekst wordt bijgewerkt nog voordat je op het geselecteerde hebt geklikt. De verandering is onmiddellijk en dit is een geweldige manier om het perfecte lettertype voor uw behoeften te kiezen.

Dit is allemaal leuk en aardig, en kan sommige mensen met een budget verleiden om de app uit te proberen als een manier om een doorlopend Adobe abonnement te vermijden, maar de responsiviteit en elegantie is niet echt een killer feature.

Naadloze integratie met Serif programma's

Hoe vaak hebt u niet door apps moeten bladeren om uw werk gedaan te krijgen? Stel, u voegt een foto toe aan uw paginalayout, maar u moet hem op de een of andere manier aanpassen, kleurcorrecties of beeldmanipulatie uitvoeren. Dus u moet naar uw fotobewerkingsprogramma, uw wijzigingen opslaan en misschien zelfs de foto weer in uw DTP-programma…

Serif heeft een oplossing gevonden voor deze draaimolen: maak het helemaal overbodig. Dit is een functie die ze Studio Link noemen.

Wat dit doet is eigenlijk best slim. Als je Affinity Photo en/of Designer op je computer hebt geïnstalleerd, kun je de tools van deze apps rechtstreeks in Publisher gebruiken. In wezen hoef je Publisher nooit te verlaten als je aan een project werkt, en dit heeft het voordeel dat je helemaal opgaat in het creatieproces van de lay-out, waarbij je wijzigingen in de aanbrengt waarvan je weet dat ze perfect bij de rest van je pagina's passen.

De manier waarop het werkt is heel eenvoudig. Linksboven in de interface staan de drie Affinity-app-pictogrammen. Klik op het Foto of Designer om de ‘persona' van Publisher te wijzigen, wat betekent dat de gereedschappen van Publisher worden gewijzigd in die van de andere apps.

Compatibiliteitsproblemen

Een ander belangrijk kenmerk van dit trio van apps is dat hun bestandsindeling identiek is. Ze mogen dan wel .afphoto, .afdesigner en .afpub heten, maar dat is om ervoor te zorgen dat wanneer u dubbelklikt op een bestand, dit in de juiste app wordt geopend. U kunt echter elk bestand in elke app openen als u dat wilt.

Niet alle tools zijn echter in alle apps aanwezig: Studio Link is alleen beschikbaar via Publisher, maar dat betekent dat u uw zou kunnen doorgeven aan andere gebruikers die misschien niet over de Publisher-app beschikken, en dat zij nog steeds een voorbeeld van uw werk kunnen bekijken en zo nodig wijzigingen kunnen aanbrengen.

Dit betekent ook dat de huidige iPad apps Publisher documenten kunnen openen en lezen. Er wordt gewerkt aan een iPad-versie van Publisher, die Serif volgend jaar klaar hoopt te hebben, en het bedrijf zal Studio Link ook naar dat platform brengen.

Deze hechte integratie is een enorm pluspunt, zolang je bij deze suite van apps blijft. De compatibiliteit strekt zich echter niet uit tot de concurrentie van Designer: het kan geen InDesign INDD bestanden lezen. Dit is niet verwonderlijk aangezien dat formaat propriëtair is, maar het kan je dromen om je los te maken van Adobe in de weg staan, als jij of je klanten met InDesign bestanden werken.

Misschien is het interessant om te weten dat Serif werkt aan compatibiliteit met IDML-bestanden – een indeling die veel mensen die met InDesign werken gebruiken om compatibiliteit tussen verschillende versies van InDesign te garanderen – maar op dit moment is die functie nog niet beschikbaar.

Als je gewend bent aan Adobe's apps, zul je ook je manier van werken moeten aanpassen. Veel sneltoetsen zijn hetzelfde, maar wanneer je bijvoorbeeld een deel van een afbeelding selecteert, kun je de Shift- en Alt-toetsen niet gebruiken om iets aan je selectie toe te voegen of ervan af te trekken – in plaats daarvan heb je een paar knoppen voor dat. Sommige verschillen zijn natuurlijk te verwachten en doen niets af aan de kracht die beschikbaar is in Publisher.

Hoewel Mac-gebruikers zullen merken dat er duidelijk geen ondersteuning is voor de automatische opslagfunctie van hun computer, heeft Affinity Press zijn eigen versie ingebouwd. Je kunt zelfs de optie File Recovery Interval aanpassen in de Voorkeuren – standaard wordt er elke 5 minuten een kopie van je werk opgeslagen.

Nadelen Affinity Publisher

Het basislijn ontbreekt op het moment dat ik dit schrijf. Erg onhandig voor professionals.

Handleidingen Publisher

https://affinity.serif.com/en-gb/tutorials/publisher/desktop/

Meer reviews affinity producten van Serif

Meer reviews van affinity producten van Serif

Affinity versie 2.0 (update november 2022)

Affinity is nog beter geworden.
Nieuw in Affinity versie 2.0

Meer weten over Affinity?

Op affinitycursus.nl vind je gespecialiseerde trainingen op maat over alle paketten van Serif.

Affinity Photo training op affinitycursus.nl

Info Affinity Photo cursus

Affinity Designer cursus op affinitycursus.nl

Info Affinity Designer cursus

Meer informatie over Affinity Publisher review dtp alternatief indesignof info?

Wil je meer weten? Veel cursisten met interesse in Affinity Publisher review dtp alternatief indesign bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


Training of cursus ontwerp en vormgeving

WordPress design en vormgeving

Leer hoe je je WordPress website beter en kan ontwerpen en vormgeven in de speciale designcursus:
Design en ontwerpcursus voor WordPress

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website mooier kan maken en vormgeven in de WordPress Bootcamp spoedopleiding:
Design en ontwerp in WordPress Bootcamp

Info over Affinity Publisher review dtp alternatief indesign

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over ontwerp, Affinity Publisher review dtp alternatief indesign en WordPress webdesign.

WordPress designer

Arthur Wentzel, web-designer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven