Cursus Affinity Photo Alternatief Photoshop en fotobewerking

Cursus Affinity Photo Alternatief Photoshop en fotobewerking online en in Nederland en België

Logo cursus traing wordpress

Cursus Affinity Photo Alternatief Photoshop en fotobewerking

Fotobewerking is belangrijk om de fotografie voor je WordPress website te verbeteren. Photoshop is inmiddels al decennia de standaard. Affinity Photo is een relatief nieuw programma en een prima alternatief.

Beste alternatief voor Adobe Photoshop en Lightroom

De fotobewerkingsprogramma’s van software-gigant Adobe zijn voor velen al sinds het begin van de jaren 90 de vanzelfsprekende keuze. Ik werk zelf al met Photoshop sinds versie 2.0, genaamd Fast Eddy en geef met regelmaat Photoshop cursussen en trainingen. Ik heb overigens altijd het idee gehad dat deze naam genoemd is naar Eddy Vedder van Pearl Jam. Hun album genaamd ‘Ten’, dat toen echt ‘epic’ was, kwam min of meer tegelijk uit. Pop- en beeldcultuur gaan immers hand in hand. Maar dit terzijde.
Affinity Photo | Goed alternatief voor Photoshop en fotobewerking

Affinity Photo veel voordeliger dan Adobe Photoshop

Adobe programma’s helaas erg prijzig. Je kan deze programma’s tegenwoordig alleen nog maar op basis van een abonnement aanschaffen en gebruiken. Ikzelf vind het niet okay dat Adobe het monopolie heeft en probeert te houden op het gebied van beeldbewerking-software. Er was geen enkele serieuze concurrent, ook al hebben bedrijven het geprobeerd. Ikzelf en vele andere fotografen, ontwerpers of creatieven vinden het fijner om de fotografie- en beeldbewerking-software eenmalig aan te schaffen met een licentie, zonder abonnement. Na veel uitproberen kwam ik uit op Affinity Photo. Dit is een prima alternatief voor bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom.


Hulp nodig bij het maken van je beeldbewerking?

Heb je er ook genoeg van om veel tijd en energie in je fotografie en beeldbewerking te steken en weet je dat het beter kan voor een snellere en goed uitziende website in WordPress? Wat zijn de beste fotografie tips en tricks en waarom? Volg een training of neem contact op.Affinity Photo voor Windows en Mac

Affinity Photo is een softwarepakket van het Engelse bedrijf Serif en bestaat sinds 2015. In eerste instantie was het pakket alleen voor de Apple/Mac beschikbaar. Inmiddels is er ook een Windows-versie met gelijke functies. Affinity Photo is ook bijzonder uitgebreid: alle standaard bewerkingen die je ook in Photoshop aantreft, zitten er in.
Affinity Photo is ook goed compatible met Photoshop. Het sluit mooi aan. PSD, PNG, JPG, TIFF, EPS, PDF en SVG-bestanden worden probleemloos uitgelezen en je kan zo aan de slag met een ouder PSD-document met verschillende lagen en maskers.
De handleidingen zijn heel duidelijk. Als je toch nog tegen onduidelijkheden aanloopt kun je kijken naar een groot aantal duidelijke tutorials op de website van Affinity Photo. Overigens is Affinity Photo op dit moment alleen in het engels verkrijgbaar.

Interface en beeldbewerking

Als je Affinity Photo bekijkt, zie je dat de interface en vensters lijken op Photoshop. Het is stijlvoller en kleurrijker dan Photoshop. Affinity Photo kent alle bekende functies zoals lagen, maskers, filters, RAW-verwerking, curves, belichting, kleurbeheer en sneltoetsen. Alles is beschikbaar in Affinity Photo en de gemiddelde fotograaf, vormgever of fotobewerker kan dan ook zó overstappen op deze software. In combinatie met doorsnee WordPress gebruik is Affinity ruimschoots voldoende.
Hier de belangrijkste functies op een rij:

  • Layers en maskers, precies zoals je gewend bent van photoshop
  • Maskers bijwerken met witte / zwarte brushes
  • Selecties op allerlei manieren, inclusief feather, en achteraf bijwerken
  • Non-destructief werken met lagen
  • Save For Web, zoals Photoshop: Appeltje (of command)-Alt-Shift-S
  • Adjustment Layers of aanpassingslagen (met sneltoets command-L)
  • Alle filters zoals diverse Sharpen en diverse Blur
  • PSD openen inclusief behoud van lagen en filters
  • RAW import
Blij met deze design tip?
Heb je een training gevolgd en tevreden over de handleidingen en tips? Laat dan een review achter. Je helpt Arthur dan zijn werk sustainabel te maken. Bekijk ter inspiratie de reviews:


Affinity Publisher en Affinity Designer

Naast Affinity Photo is er ook Affinity Designer en Affinity Publisher. Affinity Designer is de variant op Adobe Illustrator en Affinity Publisher is het alternatief voor Adobe Indesign. Ik heb van beide pakketten de testversie geprobeerd en ben enthousiast. Deze pakketten zijn nog vrij nieuw en moeten zich wat mij betreft in de praktijk nog bewijzen, bijvoorbeeld hoe drukkers (ja ze bestaan nog) hiermee omgaan.
Lees onze  review naar Affinity Designer (alternatief Adobe Illustrator)
Ga naar Affinity Publisher (alternatief Adobe Indesign)Conclusie Affinity Photo

Affinity Photo is een compleet én goed werkend softwarepakket dat qua prestaties en snelheid niet of nauwelijks onderdoet voor de gebruikelijke basisprogramma’s als Photoshop. Zeker voor de beeldbewerking voor WordPress is Affinity ruimschoots voldoende. Daarnaast is het pakket betaalbaar: voor € 54,99 heb je een volledige licentie. Je bent niet afhankelijk van een abonnementensysteem zoals bij Adobe. Je mag het gewoon op een paar computers zetten, dus bijvoorbeeld op je laptop en desktop. Voor Photoshop was je dan al 2 licenties kwijt. Je kan Affinity Photo ook gratis 10 dagen uitproberen.
Aanbevolen voor iedere WordPress cursist!

Affinity Photo kopen


Introductie video over Affinity Photo

Een leuke introductievideo van deze aardige jongen:Affinity Photo cursus of training volgen?

Wil je een Affinity Photo cursus of training volgen? Dat kan. Volg dan een cursus op maat.

In-company training op maat volgen


Affinity Photo handleidingen


Handleidingen voor Affinity Photo

Tijdens een training vertellen we alle belangrijke aspecten over Affinity Photo. Hier vind je alvast wat veel voorkomende vragen. Elke video duurt ongeveer 1 minuut. Klik om te open in nieuw venster.

1 Kleuren aanpassen met aanpassingslaag in Affinity Photo

Lagen aanpassen met Affinity Photo bijvoorbeeld voor kleuren of contrast kun je het beste doen met een zogenaamde aanpassingslaag. Dit kun je doen met het ronde icoontje met een streep er doorheen onder de laag die je geselecteerd hebt.
Bekijk de video. Klik om te vergroten en openen in een nieuw venster:

Kleuren aanpassen met aanpassingslaag in Affinity Photo
Kleuren aanpassen met aanpassingslaag in Affinity Photo

2 Uitsnede van afbeelding maken in Affinity Photo

Uitsnedes van afbeelding maken is niet moeilijk in Affinity Photo. De meest gebruikte verhouding is 4×3 of 16×9. Lees eventueel de volgende handleidingen:


Bekijk de video. Klik om te vergroten en openen in een nieuw venster:

Uitsnede van afbeelding maken in Affinity Photo
Uitsnede van afbeelding maken in Affinity Photo

3 Watermerk maken in afbeelding met Affinity Photo

Watermerk maken in Affinity Photo is mogelijk met 2 lagen in Affinity Photo
Bekijk de video. Klik om te vergroten en openen in een nieuw venster:

Watermerk maken in afbeelding met Affinity Photo
Watermerk maken in afbeelding met Affinity Photo

4 Afbeelding exporteren en opslaan als JPG in Affinity Photo

Afbeelding exporteren en opslaan als JPG in Affinity Photo doe je zo. Bekijk de video:

Afbeelding exporteren en opslaan als JPG in Affinity Photo
Afbeelding exporteren en opslaan als JPG in Affinity Photo

Scroll naar top