Links hyperlinks toegankelijk maken volgens richtlijnen

Logo cursus traing wordpress

Links hyperlinks toegankelijk maken volgens richtlijnen

Links hyperlinks toegankelijk maken wcag

Het belang van hyperlinks hoeft echt niet te worden uitgelegd. Hyperlinks zijn de belangrijkste navigatiekenmerken van de meeste websites, waarmee mensen gemakkelijk van de ene naar de andere pagina kunnen gaan – dat wil zeggen, als ze zo zijn opgebouwd dat iedereen ze kan begrijpen en gebruiken.

Om de van hyperlinks te verbeteren, moet u ervoor zorgen dat ze:

  • Duidelijk
  • Leesbaar
  • Visueel duidelijk zijn
  • In overeenstemming zijn met het kleurcontrast
  • Toegankelijk voor het toetsenbord

Hyperlinks duidelijk maken voor visueel gehandicapten

Mensen zonder beperking kunnen pagina's scannen om links naar nuttige informatie te vinden binnen de context van een pagina en de inhoud rond een link; mensen die gebruik maken van ondersteunende technologie zoals schermlezers zullen echter niet snel hetzelfde kunnen doen als de tekst van hyperlinks niet duidelijk is. Een gebruiker van een schermlezer kan bijvoorbeeld een lijst met links op een bepaalde pagina openen of van de ene naar de andere link gaan.

Daarom bieden links als “klik hier” en “lees meer” niet de informatie die iemand nodig heeft om redelijkerwijs te begrijpen welke actie die link zal uitvoeren – en het probleem wordt nog groter als er veel van dit soort links op een pagina staan.

Gebruik in plaats daarvan hyperlinks die beschrijvend en duidelijk zijn, zodat iedereen, ongeacht de manier waarop hij met een website omgaat, zelfverzekerd en gemakkelijk kan navigeren. Bovendien moeten alle links op een pagina die naar dezelfde bestemming gaan, dezelfde linktekst gebruiken.

Leesbare hyperlinks zijn vriendelijke hyperlinks

Soms is een volledig webadres op zijn plaats, bijvoorbeeld wanneer de URL zelf belangrijk is voor een - of bedrijfsdoel. Hyperlinkadressen bestaan echter vaak uit lange reeksen letters, cijfers en symbolen, en die kunnen de ervaring vervelend en moeilijk (en vervelend) maken bij gebruik van ondersteunende technologie. In plaats van gebruikers te dwingen te luisteren naar een heleboel trackingcodes en slashes, kunt u met hyperlinks gemeenschappelijke termen en taal gebruiken om de vriendelijker te maken.

Maak hyperlinks visueel onderscheidend

Hyperlinks moeten zich op de een of andere manier onderscheiden van standaardtekst en mogen niet alleen door worden gekenmerkt. Omdat veel mensen geen kleur kunnen waarnemen, moeten links worden onderstreept of op een andere manier duidelijk anders zijn, zodat er geen twijfel over bestaat of het om een hyperlink of een statische tekst gaat. Kleur is nuttig en belangrijk voor webdesign, dus dit betekent niet dat kleur niet mag worden gebruikt, maar dat kleur alleen niet voldoende is.

Voldoen aan kleurcontrast

Kleurcontrast verwijst naar het verschil in licht tussen iets op de voorgrond en de . Door voldoende contrasterende kleuren te gebruiken, is de zichtbaarheid van het voor de meeste mensen scherp genoeg om het te kunnen onderscheiden. Hoewel het voldoen aan minimale contrastverhoudingen essentieel is voor webtoegankelijkheid, wordt het contrast van hyperlinks soms over het hoofd gezien door ontwerpers en ontwikkelaars. Zorg ervoor dat de gekozen kleuren voor hyperlinks, net als voor alle tekst, werken tegen alle achtergronden waar ze overheen worden geplaatst.

Gratis validator voor kleurcontrast

Hyperlinks en de muis

Websitebezoekers moeten alle onderdelen en navigatie-elementen kunnen bereiken en bedienen met een toetsenbord of toetsenbordvervanger, alleen of samen met andere ondersteunende technologie zoals schermlezers.

Test grondig alle links op elke pagina om er zeker van te zijn dat alles wat met een muis kan worden gedaan, ook met een toetsenbord kan worden gedaan.

Links over hyperlinks en toegankelijkheid

heydonworks.com/article/reinventing-the-hyperlink/
www.webaxe.org/proper-use-buttons-links/
www.washington.edu/accessibility/websites/links-buttons/

Is uw website toegankelijk?

Begin met een gratis en vertrouwelijke website scan of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder bij het bereiken, onderhouden en bewijzen van digitale compliance.


Wil je meer details over Links hyperlinks toegankelijk maken volgens richtlijnenof info?

Wil je meer weten? Veel lezers met interesse in Links hyperlinks toegankelijk maken volgens richtlijnen bekeken ook de onderstaande artikelen:


Meer halen uit je WordPress websites

Wil je meer halen uit je websites dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven