Meest gebruikte webbrowser Nederland en google chrome

Logo cursus traing wordpress

Meest gebruikte webbrowser Nederland en google chrome

Wat is de meest gebruikte browser in Nederland? Bijna vanzelfsprekend is dit Chrome. Maar wat is 2 en 3? Dit is handig voor je online en WordPress webdesign.

Chrome de meest gebruikte browser in Nederland in 2024

Chrome is in 2024 de meest gebruikte browser in Nederland gevolgd door Safari van . Dit is al 8 jaar zo. Sinds 2014 staat Google Chrome bovenaan en heeft Safari de tweede plaats. Wel veranderen plaats 3 tot en met 6.
De top webbrowser met wereldwijd 4,02 miljard getelde bezoeken is dus Google Chrome. Hoewel niet zo dominant als Internet Explorer (IE) ooit was, in 2002 IE bezat het veld met meer dan 96% marktaandeel, met 49,3% ligt Chrome ruim voor op Apple Safari, met zijn 31,6%.

Top 7 meest gebruikte browsers in Nederland in 2020

  • Google Chrome 55 %
  • Safari (Apple) 27 %
  • Samsung Internet 5 %
  • Firefox 4,8 %
  • Microsoft Edge 43 %
  • Microsoft Edge Legacy1,5 %
  • Internet Explorer 21 %

Bron: statcounter voor actuele cijfers en statistieken webbrowsers


Samsung Internet

Samsung Internet haalde eind 2019 Firefox in en staat de browser daarmee op plaats 3. De populariteit van Samsung Internet is alleen te wijten aan de mobiele gebruikers. Wanneer we mobiele apparaten uit het overzicht weghalen, verdwijnt ook Samsung Internet uit de top 7.

Onderin de top 7 zien we ook een verandering. Vorig jaar werden deze plaatsen nog bekleed door Edge en Internet Explorer, beide van Microsoft. Dit jaar zien we een nieuwe term: Edge Legacy. Dit heeft te maken met de update die Microsoft dit jaar uitbracht voor Edge. De vorige versie van Edge, gebaseerd op HTML, wordt nu ‘Edge Legacy' genoemd. De nieuwe versie, waarvoor de update beschikbaar is, wordt nu Edge genoemd. Deze nieuwe versie is gebaseerd op Chromium.

Safari webbrowser

Hoe komt het dat Safari zo hoog staat, met Macs die nog steeds op ongeveer 10% – -9,3% om precies te zijn, volgens DAP – van de pc-markt zijn vastgepend? Gemakkelijk. Tegenwoordig behoort iets meer dan de helft, rond de 50%, van de webbrowsingmarkt tot de smartphones in plaats van tot de PC's. De rest, 3,1%, gaat naar tablets. Van de smartphones is 30% iPhones, terwijl 23% gebruik maakt van op Android gebaseerde smartphones. Het is dus op iPhones, en tot op zekere hoogte op iPads, waar de meeste Safari-gebruikers vandaan komen.

Internet Explorer webbrowser

Op de derde plaats, en gestaag dalend, vind je de eens zo machtige IE met 4%. Hoewel Microsoft er bij gebruikers op aandringt om IE te dumpen ten gunste van Edge, zijn er nog steeds gebruikers die vasthouden aan de verouderde browser. De meest populaire versie is de nog steeds ondersteunde IE 11, met 4%. De antieke IE 7, die al meer dan vier jaar niet meer wordt ondersteund, hangt nog steeds rond met 0,5% van de markt.

Update 2022: Internet Explorer stopt

Internet Explorer was decennia lang de populairste webbrowser, maar het stopt. Microsoft heeft na ruim 27 jaar besloten de ondersteuning voor Internet Explorer 11 op Windows 10 stop te zetten.


Geschiedenis: Van Internet Explorer naar Google Chrome

Als we de cijfers van de afgelopen 10 jaar bekijken, zien we een duidelijke verandering van Microsoft Internet Explorer naar Google Chrome. Gelukkig maar, want voor webdesign was Explorer een verschrikking.

Tot 2010 was Internet Explorer van Microsoft sterk de meest gebruikte browser in Nederland en wereldwijd. Vanaf dat moment begint de populariteit van de browser af te nemen. Rond dezelfde tijd zien we dat Google Chrome enorm groeit.

In het voorjaar van 2012 haalt Google Chrome Internet Explorer in en is het de meest gebruikte webbrowser ter wereld. In Nederland hebben we het wat langer volgehouden. Een jaar later, in mei 2013, wordt ook Internet Explorer in ons land ingehaald:

WordPress stopt met browser Internet Explorer in 2016

In 2016 is ontwikkelaar Microsoft al gestopt met het ondersteunen van Internet Explorer. Dit betekent dat een substantieel deel van alle websites op WordPress draait niet mer werkt. Nu WordPress-ontwikkelaars geen rekening meer houden met Internet Explorer, kan het gebeuren dat bepaalde functionaliteiten niet meer werken bij het gebruik van oude browsers.

Meer statistieken over websites


Meer informatie over Meest gebruikte webbrowser Nederland en google chromeof info?

Wil je meer weten? Veel lezers met interesse in Meest gebruikte webbrowser Nederland en google chrome bekeken ook de onderstaande artikelen:


Scroll naar boven