Percentage afbeeldingen Google in zoekmachine zoekresultaten

Percentage afbeeldingen Google in zoekmachine zoekresultaten

Logo cursus traing wordpress

Percentage afbeeldingen Google in zoekmachine zoekresultaten

Wat is het aandeel en percentage van en ’s in zoekresultaten?

Afbeeldingen in zoekresultaten van Google

De laatste jaren merk ik de onnauwkeurige, niet-representatieve gegevensbronnen over hoe het verkeer op het web verloopt en waar de zoekopdrachten op het web plaatsvinden. Sommige daarvan zijn goedbedoelde fouten, terwijl andere het gevoel hebben dat ze een specifieke motivatie hebben. Maar een bron die altijd uitstekend is geweest, is Jumpshot, een verzamelaar en aanbieder van geanonimiseerde, clickstream-niveau gegevens van miljoenen echte mensen browsers (zowel mobiel als desktop).

Update 2020: Jumpshot bestaat helaas niet meer

Met zo’n groot segment van webbrowsers die hun gegevens naar Jumpshot sturen, zijn de macro-inzichten niet alleen waardevol, ze zijn ook betrouwbaar. Ik heb verschillende presentaties gemaakt die dieper ingaan op deze inzichten.

Neemt het marktaandeel Google in de zoekresultaten toe?

Om dit te beantwoorden, moeten we het aandeel van de zoekopdrachten in de loop van de tijd zien, en gelukkig heeft Jumpshot me data gegeven die helemaal teruggaat tot november 2015. We moeten ook onze ideeën over wat “zoeken” kan betekenen verbreden, dus ik vroeg Jumpshot om data over niet alleen web zoekmachines als Bing, Yahoo! en Google, maar ook YouTube, , Amazon, en .

De onderstaande grafiek vertelt het verhaal. Dit omvat zowel mobiel als zoeken op het web in browsers en apps):


Conclusie zoekresultaten Google aandeel percentage afbeeldingen

Sommige van mijn conclusies:

  • Ongeveer 20% van alle zoekreultaten gaat om afbeeldingen. Lees hieronder wat je hier mee kan doen in WordPress
  • In november 2015 hadden Bing en Yahoo gecombineerd ongeveer 7% van alle zoekopdrachten. In 2020 is dat aantal gedaald tot 4,6%. Ik ben bang dat er uiteindelijk maar 1 zoekmachine overblijft.
  • YouTube, Pinterest, Amazon en Twitter zijn verrassend stabiel gebleven en variëren elk met minder dan een half procent. Dat is vooral verrassend bij Amazon, want ik blijf al die verhalen lezen over hoe veel van de productzoekopdrachten naar hun platform verschuiven. Als dat waar is, moet het alleen maar proportioneel zijn met de brede groei van het zoeken op het web als geheel. Misschien is dat op zich al indrukwekkend.
  • Google Images is gekrompen, maar bijna volledig omdat Google web search dat verkeer voor zichzelf nam (de tabbladen laten vallen om te zoeken naar afbeeldingen, meer beeldresultaten insluiten in de web SERPs, enz.)
  • Google Maps, vergelijkbaar met afbeeldingen, alleen technisch verloren aandeel, omdat Google web search het grootste deel daarvan krijgt (en de verschuiving naar mobiel gebruik heeft duidelijk ook dat bevooroordeeld).
  • Google-eigenschappen bezitten iets meer dan 90% van alle zoekopdrachten in 2018, een stijging van ~1,5% vanaf 2015.

Als je wordt gevraagd om de toekomst te voorspellen, denk ik dat Google’s dominantie zal blijven bestaan, en dat er geen duidelijk bewijs is voor een grote shakeup in de komende 2-3 jaar. Het zoeklandschap is “altijd aan het veranderen”, maar vanuit een rauw gebruiksperspectief zijn we in een vrij volwassen fase van de industrie terechtgekomen.


Conclusie zoekresultaten Google aandeel percentage afbeeldingen


Training in SEO, zoekmachine optimalisatie en zoekresultaten in Google


Meer statistieken over websites en WordPress


Info Percentage afbeeldingen Google in zoekmachine zoekresultaten

Scroll naar top