Gemiddelde paginagrootte gewicht webpagina kb mb

Als het om het gewicht van webpagina’s gaat, is grootte van de webpagina belangrijk. Hoe kleiner de bestandsgrootte van een webpagina, hoe sneller hij laadt.

Logo cursus traing wordpress

Gemiddelde paginagrootte gewicht webpagina kb mb

Gemiddelde paginagrootte webpagina kb mb

Als het om het gewicht van webpagina's gaat, is grootte belangrijk. Immers, hoe kleiner de bestandsgrootte van een webpagina, hoe sneller hij laadt. Het is een no-brainer. Paginagewicht – ook wel paginagrootte of ‘bloat' genoemd – verwijst naar de totale grootte van een bepaalde webpagina, inclusief alle die worden gebruikt om de pagina te maken: HTML-documenten, stylesheets, , scripts en andere media. Dit is nog een andere metriek voor websites om bij te houden, naast paginasnelheid, uptime, tijd tot de eerste byte, HTTP-verzoeken, enz. Maar doet het er echt toe? Is het een zinvolle metriek? Hoe moet u de paginagrootte verkleinen en uw WordPress site versnellen?

De gemiddelde desktopwebsite in 2021 is 2038,4 kb

In de jaren negentig waren websites vrij eenvoudig en bestonden ze uit eenvoudige HTML-bestanden en kleine afbeeldingen (en in aanbouw GIF's!). Tegenwoordig bestaan ze uit verschillende HTML-, CSS- en -bestanden, afbeeldingen, video's, lettertypen en andere bestandstypen. De gemiddelde grootte van een webpagina was in 2010 467,7kb, tegen 2038,4 kb in 2021, volgens gegevens verzameld door het HTTP Archive.

Gek genoeg is de grootte van mobiele webpagina's sinds 2010 met 336% toegenomen, hoewel ik erop moet wijzen dat het HTTP-archief pas in mei 2011 is begonnen met het verzamelen van gegevens over het gewicht van mobiele webpagina's. De gemiddelde grootte van mobiele webpagina's was toen 144,8kb. Naarmate websites in de loop der jaren zijn geëvolueerd, is de gemiddelde grootte van een webpagina exponentieel toegenomen. Er zijn echter wel een paar kanttekeningen te plaatsen voordat we verder gaan:

  • De gemiddelde grootte van webpagina's, zoals gepubliceerd door het HTTP Archive, is een gemiddelde uit een grote dataset. Is het een “typische” website? Misschien niet. Ik bedoel, wat is eigenlijk een typische website?
  • Het is het beste om deze cijfers van HTTP Archive niet te gebruiken als benchmark voor je eigen website. Het zijn historische .
  • Sommige websites zijn in de loop der tijd juist gekrompen. Terwijl sommige websites zijn gegaan full media in hun aanpak, met video, fullscreen beeldmateriaal, aangepaste lettertypen en andere design-elementen, anderen hebben omarmd een meer minimalistische aanpak.

Video maakt 65,9% uit van gemiddeld paginagewicht

Voor een lange tijd hebben ontwikkelaars zich zorgen gemaakt over de grootte van afbeeldingen, en hoeveel ze uitmaken voor de totale paginagrootte. Maar woah… Kijk eens hoe video's afbeeldingen volledig hebben ingehaald:

Uit de nieuwste gegevens van het HTTP-archief blijkt dat video nu tweederde van de totale omvang van de gemiddelde webpagina uitmaakt. Om dit in perspectief te plaatsen: het gemiddelde gewicht van video's was slechts 286,3kb voor desktop in mei 2016. Interessant is dat de mediane grootte van video's in 2021 groter is op mobiel dan op desktop.

Het gebruik van video is de afgelopen jaren geëxplodeerd. Steeds meer websites maken gebruik van video headers en andere media-elementen. Volgens WordStream gebruikt 87% van de online marketeers video-inhoud, wordt een derde van de online activiteit besteed aan het bekijken van video, en wordt meer dan de helft van de video-inhoud bekeken op mobiele apparaten.

Bestandsgrootte Custom Fonts

Webfonts zijn een andere factor die bijdraagt aan de paginagrootte, maar uit de statistieken blijkt dat de groei in populariteit niet echt iets is om je zorgen over te maken. In november 2010 waren lettertypen goed voor 59,2kb van de totale paginagrootte, tegen 132,1kb in januari 2021.

Nog interessanter is hoe het gemiddelde aantal HTTP-verzoeken voor lettertypen geweldig was tot vier in 2015, daalde tot drie in 2016 en sinds 2017 weer stabiel is gebleven op vier – alleen de desktop ging omhoog naar vijf. Dit zou mogelijk een aanwijzing kunnen zijn dat ontwerpers en ontwikkelaars zich hebben gevestigd op een optimaal aantal weblettertypen.

Scripts en CSS Stylesheets

Het gemiddelde gewicht van JavaScript-bestanden blijft toenemen, met een toename van 316,4% sinds eind 2010. Het gemiddelde aantal HTTP-verzoeken voor JavaScript is ook toegenomen.

CSS-bytes zijn ook gestaag toegenomen – het gemiddelde in 2021 is 73,3kb van de desktop, en 68,7kb van de mobiel.

Maakt paginagrootte uit? Het internet wordt toch sneller?

Net zoals wielrenners strakke kleding dragen die aerodynamisch is en losse kleding die uitwaaiert in de wind vermijden, zouden ontwikkelaars hun sites zo slank mogelijk moeten houden, zodat ze ook optimaal kunnen presteren. Hoewel het gewicht van een pagina slechts een van de vele metrieken van een website is en, eerlijk gezegd, niet uw eerste prioriteit zou moeten zijn, is het toch een belangrijke factor om te overwegen omdat het direct bijdraagt aan de paginasnelheid.

Ja, het internet wordt steeds sneller. Browsers, , snellere netwerken, CDN's en andere technologie maken het web sneller voor gebruikers. Maar dit is geen reden om uw website als het ware extra zwaar te maken. Radware houdt sinds 2011 de laadtijden bij van de top 100 eCommerce sites en constateert dat zowel de laadtijden als de time-to-interact aanzienlijk zijn verslechterd. De oorzaak? Paginagrootte en complexiteit. Naarmate pagina's meer opgeblazen en complexer andere tijd, het zet een trend van typisch langzamer laadtijden. Lees eventueel de onderstaande handleidingen en artikelen

Hoe groot is de ideale grootte van een webpagina?

Ik beveel maximaal 1MB aan als de ideale grootte voor snel ladende webpagina's. Veel bedrijven streven naar 1MB voor hun pagina's als onderdeel van hun prestatiebudget. Voor meer over prestatiebudgetten, bekijk deze lezing van Brian Jackson.
Web-performance and page-bloat | Tammy Everts
Leuke lezing van Brian Jackson


Google web vitals en paginagrootte

Ik raad aan om de onderstaande handleiding van Google web vitals te lezen over hoe Google je 's analyseert:


Wil je meer details over Gemiddelde paginagrootte gewicht webpagina kb mbof info?

Wil je meer informatie? Veel lezers met interesse in Gemiddelde paginagrootte gewicht webpagina kb mb bekeken ook de onderstaande artikelen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites en webshops ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele websites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress website of webshop.

WordPress training onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Gemiddelde paginagrootte gewicht webpagina kb mb?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Gemiddelde paginagrootte gewicht webpagina kb mb en WordPress sites en webshops.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven