Minify HTML CSS JavaScript bestanden minimaliseren verkleinen

Logo cursus traing wordpress

Minify HTML CSS JavaScript bestanden minimaliseren verkleinen

Wat is minify of minificatie voor WordPress website

Minificatie is het proces waarbij code en opmaak in uw webpagina's en scriptbestanden worden geminimaliseerd. Het is een van de belangrijkste methoden die worden gebruikt om de laadtijd en het bandbreedtegebruik van websites te beperken.

Minificatie zorgt voor een drastische verbetering van de en van de site, wat zich direct vertaalt in een betere gebruikerservaring. Het is ook voor gebruikers die toegang hebben tot uw website via een beperkt data-abonnement en die willen besparen op hun bandbreedtegebruik tijdens het surfen op het web.

Minificatie is het van vreemde tekens (zoals spaties) uit de HTML-, CSS- en - van uw site. Hoewel spaties het voor mensen makkelijker maken om te lezen en te parsen, hebben browsers en servers ze niet nodig. Die spaties zijn nog steeds karakters die bytes in beslag nemen. Door dingen zoals je CSS bestanden te minifiëren, verklein je de paginagrootte. Dat verhoogt de snelheid van de pagina en verbetert de tijd tot FCP.

Als u een bent, heeft u waarschijnlijk al een minificatie optie in uw thema of plugin.
Voor bijvoorbeeld Divi gebruikers, is dat al voor u geregeld. Divi zal automatisch zijn geminificeerde versie van scripts enqueue. Met deze ingeschakeld, zal uw FCP dalen.

Waarom minify en HTML, CSS en JavaScript (JS) minifiëren

Wanneer ontwikkelaars HTML-, CSS- en JavaScript-bestanden (JS) maken, gebruiken ze meestal spatiëring, commentaar en variabelen met een goede naam om de code en markup leesbaar te maken voor zichzelf. Het helpt ook anderen die later aan de assets zouden kunnen werken. Hoewel dit een pluspunt is in de ontwikkelingsfase, wordt het een minpunt wanneer het aankomt op het serveren van je pagina's. Webservers en browsers kunnen bestandsinhoud parsen zonder commentaar en goed gestructureerde code, die beide extra netwerkverkeer veroorzaken zonder enig functioneel voordeel op te leveren.

Om JS-, CSS- en HTML-bestanden te minifiëren, moeten commentaren en extra spaties worden verwijderd, evenals kreukelige variabelennamen om de code te minimaliseren en de bestandsgrootte te verkleinen. De geminificeerde bestandsversie biedt dezelfde functionaliteit, maar vermindert de bandbreedte van netwerkverzoeken.

CDN gebruiken (content delivery network)

Minificatie is een belangrijk onderdeel van front-end optimalisatie (FEO), een verzameling tools en technieken die de bestandsgrootte en het aantal bijbehorende webpagina-aanvragen beperken.

Het uitvoeren en beheren van minificatie kan echter omslachtig zijn. Handmatig minifiëren is een slechte praktijk en wordt vrijwel onmogelijk als het om grote bestanden gaat. Zelfs geautomatiseerde tools (waarvan er vele zijn) kunnen een uitdaging blijken, omdat je gedwongen bent om afzonderlijke ontwikkel- en productiebestandversies bij te houden. Ze synchroon houden is vaak lastig.

Een content delivery network (CDN) zorgt voor geautomatiseerde minificatie, zodat je niet langer je eigen bestanden hoeft te minifiëren. U bewaart uw originele, ongecomprimeerde bestanden op uw hoofdserver, terwijl het CDN automatisch geminificeerde varianten opslaat op zijn caching servers en PoP's – waardoor ze synchroon blijven met wijzigingen aan de bron.

Imperva CDN comprimeert automatisch HTML-, CSS- en JavaScript-bestanden die op zijn servers zijn opgeslagen om het laden van pagina's te versnellen. Dit wordt gedaan zonder dat er enige serverconfiguratie van uw kant nodig is, terwijl tegelijkertijd uw organisatie – groot of klein – beschermd wordt tegen grote bedreigingen (bijv. DDoS-aanvallen).

Meer tools naast minify om website sneller te maken

Meer tip, handleidingen en tools naast minify om website sneller te maken:

Daarnaast is deze link handig om de snelheid van je website te meten en te analyseren:
Snelheid meten en analyseren WordPress website
Succes met Minify!


Wil je meer details over Minify HTML CSS JavaScript bestanden minimaliseren verkleinenof info?

Wil je meer informatie? Veel bezoekers met interesse in Minify HTML CSS JavaScript bestanden minimaliseren verkleinen bekeken ook de onderstaande handleidingen:


WordPress training onderhoud

De meeste problemen met WordPress websites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress websites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress website.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress websites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website of webshop sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Minify HTML CSS JavaScript bestanden minimaliseren verkleinen?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Minify HTML CSS JavaScript bestanden minimaliseren verkleinen en WordPress sites en webshops.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven