Wat is Google Analytics 4? GA4 WordPress handleiding

Logo cursus traing wordpress

Wat is Google Analytics 4? GA4 WordPress handleiding

Wat is Google Analytics 4 (GA4)?

Dit is een populaire vraag op dit moment over GA4 ( 4). Google heeft GA4 echt gepusht bij zowel nieuwe als bestaande gebruikers. Als u een nieuw object aan het opzetten bent, hebben ze de Universal Analytics (Google Analytics 3) optie moeilijk te vinden gemaakt. Als u een Universal Analytics-gebruiker bent, hebt u waarschijnlijk meerdere e-mails van Google gekregen over het opzetten van een GA4-eigendom.

GA4 is Google's nieuwste versie van hun razend populaire analytics platform. Het kan een website en een app volgen in dezelfde account. Het komt ook met verschillende nieuwe rapportagefuncties en geeft u meer gedetailleerde inzichten in hoe mensen omgaan met uw website.

Achter de schermen is de manier waarop gegevens worden opgeslagen en verwerkt (gegevensarchitectuur) volledig anders dan eerdere versies van Analytics, waardoor we de komende jaren allemaal volledig nieuwe manieren zullen hebben om verkeersgebruik te meten en te analyseren.

Google Analytics 4 ziet er anders uit dan Universal Analytics, en de is ook veranderd. Als u een Universal Analytics-gebruiker bent die een nieuwe GA4-eigendom heeft gemaakt, kan het moeilijk zijn om sommige van de rapporten te vinden die u in het verleden met plezier hebt bekeken.

Het is Google's doel om iedereen zo snel mogelijk gebruik te laten maken van het nieuwe platform, omdat het de toekomst van Analytics is. Alle nieuwe functies die ze maken zullen alleen daar worden vrijgegeven, niet in Universal Analytics.

Verschillen tussen Google Analytics 4 en Universal Analytics

Hoewel Google Analytics 4 vergelijkbaar is met Universal Analytics (Google Analytics 3), heeft het een aantal vrij grote verschillen. Als je Universal Analytics hebt gebruikt, zul je meteen veel veranderingen opmerken in hoe het eruit ziet en hoe de navigatie werkt.

Naast het uiterlijk en de navigatie, zijn er nog enkele andere belangrijke verschillen. Google werkt voortdurend aan het toevoegen van meer rapporten en functionaliteit aan GA4, maar op dit moment zijn hier enkele van de belangrijkste verschillen:

  • GA4 mist bounce rate. Het team van Google heeft het van bouncepercentage vervangen door “betrokken sessies”. Dus in plaats van het percentage mensen te zien dat uw site verlaat zonder verdere interactie, ziet u nu gegevens over de mensen die dat wel hebben gedaan. De nieuwe metric waarop Google wil dat u zich richt is Engagement Rate.
  • GA4 gebruikt gebeurtenissen in plaats van doelen. In plaats van doelen, houdt Google Analytics nu alleen gebeurtenissen en conversies bij. U kunt kiezen welke gebeurtenissen tellen als een door het omzetten van een schakelaar. Het zal ook sommige gebeurtenissen voor u bijhouden, zonder dat u de code van uw website hoeft aan te passen.
  • GA4 mist uw historische gegevens. Als u een Universal Analytics-gebruiker bent geweest en u maakt een GA4-eigendom aan, worden al uw historische gegevens NIET overgebracht naar dat eigendom. U begint met een schone lei. Uw gegevens blijven veilig in uw Universal Analytics-eigendom, maar u moet tussen de twee schakelen om ze te zien.

Moet ik Google Analytics 4 gebruiken?

In het kort, ja, u moet een Google Analytics 4 woning instellen. Moet je het echt gebruiken? Nee, u hoeft het niet te gebruiken als u dat niet wilt. Zolang u het hebt ingesteld en gegevens verzamelt, bent u voorbereid op alle updates of nieuwe functies die Google uitbrengt.

Hoewel het misschien intimiderend en moeilijk te gebruiken is, is het duidelijk dat GA4 de toekomst van Analytics is, en daar moet u op voorbereid zijn. Er is geen reden waarom u niet tegelijkertijd een Universal Analytics-eigendom kunt draaien om alle voordelen van beide te krijgen. Sterker nog, we raden u aan om beide te gebruiken!

Google Analytics 4 Missing Reports Workaround

Zoals we al eerder zeiden, Google Analytics 4 mist bouncepercentage, doelen, en historische gegevens. Als u deze aspecten van Universal Analytics gebruikt, bent u misschien niet al te enthousiast over de overstap naar GA4. Gelukkig, voor WordPress gebruikers, is er een manier om het beste van zowel Universal Analytics EN GA4 te krijgen: MonsterInsights Dual .

MonsterInsights is een goede Google Analytics plugin voor WordPress. Het stelt u in staat om uw WordPress site eenvoudig te verbinden met Google Analytics (zowel Universal Analytics en GA4), zodat u alle gegevens kunt bekijken die het meest belangrijk zijn recht in uw WordPress dashboard. Met de nieuwe Dual Tracking functie, kunt u zowel uw Universal Analytics als GA4 eigenschappen verbinden met uw WordPress site:

GA4 Dual Tracking Setup

Als u beide Google Analytics eigenschappen tegelijkertijd gebruikt, behoudt u al uw historische gegevens en de bounce rate metric, maar heeft u ook GA4 op uw site draaien. Dan heb je al je dezelfde rapporten, maar je zult ook klaar zijn voor nieuwe functies of rapporten die Google uitbrengt in GA4.

Plus, met MonsterInsights, kunt u geavanceerde tracking functies zoals event tracking, eCommerce tracking, tracking, aangepaste dimensie tracking, outbound link tracking, en nog veel meer met een paar klikken instellen.

Bent u nog niet klaar om uw bouncepercentage metriek op te geven? Wij ook niet! Daarom hebben we ervoor gezorgd dat WordPress-gebruikers hun bouncepercentage kunnen blijven zien, terwijl ze ook GA4 gebruiken.

Volg gewoon deze snelle stappen om bouncepercentage te behouden en Google Analytics 4 te gebruiken:

  • Zorg ervoor dat je zowel een Universal Analytics property als een GA4 property hebt ingesteld in Google Analytics
  • Download en installeer de MonsterInsights plugin
  • Wanneer u bij het Connect Google Analytics to Your Website scherm komt in de MonsterInsights setup wizard, kies uw UA eigenschap
  • Na het voltooien van de setup wizard, voeg uw GA4 property toe als uw Dual Tracking Profile:

Meer informatie over Wat is Google Analytics 4? GA4 WordPress handleidingof info?

Wil je meer informatie? Veel lezers met interesse in Wat is Google Analytics 4? GA4 WordPress handleiding bekeken ook de onderstaande artikelen:


Scroll naar boven