In de afgelopen jaren heeft Google in stilte een nieuw beeldformaat onthuld, genaamd “WebP”. Het WebP-formaat is aangekondigd als de opvolger van het uber-populaire JPEG.
IN DEZE HANDLEIDING:
Wat is WebP?
Voor mensen die zich bezighouden met bandbreedtegebruik en/of internetsnelheid is dit een goede zaak. Voor gebruikers die met digitale beelden proberen te werken, kan het een hoofdpijn zijn. Google werkt al een aantal jaren aan WebP met als doel de grootte van de beeldbestanden te verkleinen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Om dit te doen maakt het WebP beeldformaat gebruik van een efficiënter compressie-algoritme. Hierdoor zijn de bestandsgroottes van afbeeldingen op het web aanzienlijk kleiner dan bij JPEG of PNG.
WebP is een modern beeldformaat dat zorgt voor superieure lossless en lossy compressie voor afbeeldingen op het web. Met WebP kunnen webmasters en webontwikkelaars kleinere, rijkere afbeeldingen maken die het web sneller maken.
WebP lossless afbeeldingen zijn 26% kleiner dan PNG’s. WebP lossy images zijn 25-34% kleiner dan vergelijkbare JPEG-afbeeldingen bij equivalent SSIM kwaliteitsindex.
Lossless WebP ondersteunt transparantie (ook bekend als alfakanaal) met slechts 22% extra bytes. Voor gevallen waarin verlieslatende (lossless) RGB-compressie acceptabel is, ondersteunt verlieslatende WebP ook transparantie, met doorgaans 3× kleinere bestandsgroottes in vergelijking met PNG.
Hoe WebP werkt voor compressie
Lossy WebP compressie maakt gebruik van voorspellende codering om een beeld te coderen, dezelfde methode die door de VP8 video codec wordt gebruikt om keyframes in video’s te comprimeren. Voorspellende codering gebruikt de waarden in naburige blokken van pixels om de waarden in een blok te voorspellen, en codeert dan alleen het verschil.
Lossless WebP compressie maakt gebruik van reeds geziene beeldfragmenten om exact nieuwe pixels te reconstrueren. Het kan ook een lokaal palet gebruiken als er geen interessante match wordt gevonden.
Kritiek op WebP
Ondanks het feit dat het WebP-formaat al ongeveer 9 jaar wordt ontwikkeld, geniet het geen brede ondersteuning. Veel van de meest voorkomende beeldbewerkingstools zoals Adobe Photoshop herkennen WebP niet van nature. Sommige programma’s (zoals Photoshop) omzeilen deze incompatibiliteit met plugins van derden. Sommige programma’s herkennen het WebP-formaat echter helemaal niet. Dit maakt het WebP-formaat een beetje lastig om mee te werken. Gelukkig is er een manier om WebP-afbeeldingen om te zetten in een formaat dat wel leuk speelt met andere.
We moeten ook opmerken dat een neveneffect van de compressie vaak een kwaliteitsverlies is. Hoewel dit kwaliteitsverlies voor de gemiddelde gebruiker misschien niet merkbaar is, kan het voor bepaalde professionals (bijv. fotografen) problemen opleveren.
Hoe WebP op te slaan als JPEG of PNG
Gelukkig is het mogelijk om WebP-afbeeldingen handmatig te converteren naar hun originele JPEG- of PNG-formaten. Om dit trucje te laten werken, moet u Chrome of Opera als browser gebruiken. Mozilla heeft gemeld dat Firefox in de toekomst WebP ondersteuning zal ontvangen, maar vanaf dit moment zullen alleen de bovengenoemde browsers werken. Wanneer u een WebP-afbeelding tegenkomt die u wilt opslaan, klikt u met de rechtermuisknop op deze afbeelding en selecteert u “Afbeelding openen in nieuw tabblad”.
xxx
Nu de afbeelding in een eigen tabblad staat, wijs je de cursor naar de adresbalk. Verwijder in het URL-veld de laatste drie tekens “-rw” van het URL-adres en druk op “Enter”. Dit zal de afbeelding in het originele formaat weergeven (meestal JPEG of PNG). Om de afbeelding op te slaan, klikt u met de rechtermuisknop en selecteert u “Afbeeldingen opslaan als”. In het veld “Opslaan als type” moet de afbeelding in JPEG- of PNG-formaat zijn. Toegegeven, dit kan een beetje vervelend zijn, maar het is een vrij eenvoudige workaround.
.
Hoe kan ik WebP opslaan als een PNG met Chrome Extension
Laten we eerlijk zijn, je wilt waarschijnlijk niet elke keer dat je een foto wilt opslaan de URL wijzigen. Hoewel het een relatief eenvoudige oplossing is voor mensen die in een knijpbeweging zitten, is het niet bepaald praktisch. Dit geldt vooral voor mensen die met grote hoeveelheden WebP-foto’s werken. Gelukkig is er een lichtgewicht extensie voor Google Chrome die de dingen stroomlijnt.
WebP WordPress plugin
Converteer en comprimeer JPEG en PNG afbeeldingen eenvoudig naar WebP formaat. Versnel uw website.
Functies die zijn opgenomen in de plugin “WebP Images”.
In gebruik ink ook vaak de WebP Express WordPress plugin. Het doet dit:
- bulkbeeldconversie naar webp-formaat;
- bulkverwijdering van afbeeldingen geconverteerd naar webp;
- setconversiekwaliteit voor webp-formaat;
- autoconversie van geüploade afbeeldingen naar webp-formaat;
- compatibel met elk gebruik van afbeeldingen (img, foto, achtergrond, enz.);
- de originele beelden worden niet gemanipuleerd / verwijderd / bewerkt;
- verminder frontend beeldgrootte tot 80%.