Google Search Console seo tool statistieken handleiding

Logo cursus traing wordpress

Google Search Console seo tool statistieken handleiding

Wat is Google Search Console?

(GSC) is een van de meest geavanceerde (gratis) SEO-tools. Terwijl ons inzicht geeft in de statistieken van websitegebruikers, geeft GSC ons inzicht in de statistieken van onze website in de zoekmachine (Google).

Het levert een aantal zeer interessante gegevens op, zoals de zoekopdrachten waarbij uw website wordt gevonden of de gemiddelde positie van een . U kunt ook inzicht krijgen in de prestaties van uw website in de zoekmachine.

Bijvoorbeeld of er pagina's zijn met foutmeldingen of pagina's die niet kunnen worden geïndexeerd. Kortom, Google Search Console is een gratis die u kunt gebruiken om uw website te monitoren, verbeteren en beheren.

Welke gegevens analyseren met Google Search Console?

Zodra uw activa zijn beoordeeld, kunt u aan de slag! Wanneer u op het Google Search Console dashboard klikt, ziet u links een overzicht van de verschillende functies. U krijgt onder meer een overzicht van het zoekgedrag van gebruikers, welke pagina's fouten bevatten, en welke pagina's de meeste externe links krijgen.

Hieronder leg ik de 5 belangrijkste rapporten uit en hoe u ze kunt gebruiken om uw website te optimaliseren.

Prestatierapport

Het is niet ongebruikelijk dat klanten Google Search Console niet gebruiken. Hoewel niet alle functies voor u van belang kunnen zijn, denken wij dat deze functie voor elke digitale marketeer van belang zou moeten zijn.

In het tabblad “Prestaties” van Google Search Console kunt u alle trefwoorden zien waarop uw website wordt gevonden. Dit is beschikbaar tot 16 maanden geleden. Er zijn vier opties die in dit rapport kunnen worden aangevinkt:

 • Clicks
 • Impressies
 • CTR
 • Positie.

URL-inspectie tool

Als je eenmaal een nieuwe pagina hebt gemaakt, wil je die zo snel mogelijk met de wereld delen. Er is niets vervelender dan wachten tot Google eindelijk uw nieuwe pagina aan de index toevoegt. Je bent erg geïnteresseerd in hoe die pagina verschijnt in de zoekmachine.

Om dit proces te versnellen, kunt u pagina's indienen bij Google. Door dit te doen, vraagt u Google om een specifieke pagina te indexeren. Dit kan worden gedaan met het oude Webmasters URL-controleprogramma, beter bekend als “Fetch as Google”.

verslag over de dekking

Het dekkingsrapport van Google Search Console bevat 4 functies. Dit rapport zal u vertellen welke pagina's mogelijke problemen bevatten. Als u geen toegang hebt tot dure crawling-software, is het dekkingsrapport van Google Search Console uw eerste optie om onder andere pagina's met fouten te identificeren.

Verslag van de website: Mobiele bruikbaarheid

De meeste webmarketeers weten inmiddels dat Google sinds 2018 een mobile-first index hanteert. Dit betekent dat Google de mobiele versie van uw website als eerste bekijkt en indexeert. Fouten in verband met de mobiele bruikbaarheid worden dan hier gerapporteerd.

Hoewel het grootste deel van uw websiteverkeer van de desktop komt, is het belangrijk om dit rapport regelmatig te controleren op fouten en problemen. Er zijn een aantal fouten die we steeds weer zien:

 • Tekst te klein om te lezen
 • Viewport niet ingesteld
 • De viewport (VW) is te groot om de tekst te zien die te groot is om te lezen. Zie handleiding hieronder.
 • Te groot om te bekijken
 • CLS-probleem

Google Search Console Links Rapport

Google Search Console heeft een rapport van links die naar uw website wijzen. Hier krijgt u een beter overzicht van de interne links naar uw website, maar ook van de externe links die uw website ontvangt. Het verslag bevat verschillende onderdelen:

 • Meest gelinkte sites (extern)
 • Sites met de meeste links naar uw website
 • Tekst met de meeste links naar uw website
 • Meest gelinkte pagina's (intern)

Google Search Console handleidingen

Meer Google Search Console handleidingen


Meer informatie over Google Search Console seo tool statistieken handleidingof info?

Wil je meer weten? Veel web-designers met interesse in Google Search Console seo tool statistieken handleiding bekeken ook de onderstaande veel gelezen handleidingen:


SEO training of cursus volgen?

WordPress SEO cursus op maat

Leer hoe je met je WordPress website beter gevonden wordt in de speciale SEO-cursus op maat:
SEO cursus voor WordPress

WordPress Bootcamp all-in-one

Of leer hoe je met je WordPress site hoger komt in de Google zoekresultaten met de WP Bootcamp:
SEO in WordPress Bootcamp

Info over Google Search Console seo tool statistieken handleiding

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over SEO, Google Search Console seo tool statistieken handleiding, WordPress websites en vindbaarheid.

WordPress SEO-specialist

Arthur Wentzel, SEO-specialist

06 20 83 05 83

Scroll naar boven