Gratis WordPress plugin installeren handleiding voor beginners

Gratis WordPress plugins installeren

Na de installatie van WordPress, is het eerste wat elke beginner moet leren, hoe je een WordPress plugin installeert. In eenvoudige woorden, WordPress plugins zijn als apps voor uw WordPress website. Je kan nieuwe functies toevoegen aan WordPress, zoals een contactformulier, een slider, winkelwagentje, en nog veel meer. Er zijn duizenden gratis en betaalde plugins beschikbaar voor WordPress. In deze stap voor stap handleiding, laat ik zien hoe u een WordPress plugin installeert.

Plugins en WordPress.com

Als u WordPress.com gebruikt, dan kunt u geen plugins installeren. We krijgen vaak klachten van gebruikers die zeggen dat ze het plugins menu niet kunnen zien in hun WordPress dashboard. Dat komt omdat u WordPress.com gebruikt, dat zijn beperkingen heeft. U kunt geen plugins installeren op WordPress.com tenzij u upgrade naar hun business plan. Daarentegen kunt u op uw zelf gehoste WordPress.org website elke plugin installeren die u maar wilt.

Hoe installeer ik een WordPress plugin?

Hieronder heb ik alle drie de methodes behandeld:

 • het installeren van een WordPress plugin met behulp van zoeken
 • het uploaden van een WordPress plugin
 • het handmatig installeren van een WordPress plugin met behulp van FTP

1 Een plugin installeren met behulp van WordPress plugin zoeken

De makkelijkste manier om een WordPress plugin te installeren is door de plugin search/zoek te gebruiken. Het enige nadeel van deze optie is dat een plugin in de WordPress plugin directory moet staan, die beperkt is tot alleen gratis plugins.

 • Als eerste moet u naar de Plugins > Nieuwe toevoegen pagina gaan in uw WordPress admin gedeelte. U zult een scherm zien zoals in de schermafbeelding hierboven.
 • Zoek de plugin door het intypen van de plugin naam of de functionaliteit die u zoekt. Daarna zie je een heleboel lijsten zoals het voorbeeld hieronder: U kunt de plugin kiezen die het beste bij u past.
 • Aangezien we in onze zoekopdracht op zoek waren naar WPForms, wat de beste WordPress contactformulier plugin is, klikken we op de knop ‘Nu installeren’ ernaast. WordPress zal nu de plugin voor je downloaden en installeren.
 • Hierna zul je zien dat de ‘Nu Installeren’ knop verandert in de ‘Activeer’ knop. Een WordPress plugin kan op uw site worden geïnstalleerd, maar het zal niet werken, tenzij u het activeert.

Dat is alles. Je hebt met succes je eerste WordPress plugin geïnstalleerd. De volgende stap is het configureren van de plugin instellingen. Deze instellingen zullen verschillen voor elke plugin, daarom zullen we dat niet behandelen in deze post.


WordPress plugin zoeken video handleiding


2 Een plugin installeren met WordPress Admin Plugin Upload

Betaalde WordPress plugins worden niet vermeld in de WordPress plugin directory. Deze plugins kunnen niet worden geïnstalleerd met de eerste methode. Daarom komt WordPress met de upload methode om dergelijke plugins te installeren. Ik zal je laten zien hoe je WordPress plugins kunt installeren met behulp van de upload optie in het admin gedeelte.

 • Eerst moet u de plugin downloaden van de bron (dat zal een zip-bestand zijn).
 • Vervolgens moet u naar het WordPress admin gedeelte gaan en de Plugins ” Nieuwe toevoegen pagina bezoeken. Klik op de knop ‘Upload Plugin’ op de top van de pagina. Dit zal de plugin upload formulier laten zien. Hier moet u op de knop ‘Bestand kiezen’ klikken en het pluginbestand selecteren dat u eerder naar uw computer hebt gedownload. Nadat u het bestand hebt geselecteerd, moet u op de knop ‘Nu installeren’ klikken.
  WordPress zal nu het plugin bestand uploaden vanaf uw computer en het voor u installeren. U ziet een succesbericht zoals dit nadat de installatie is voltooid.
 • Plugin activeren. Eenmaal geïnstalleerd, moet je klikken op de Activeer Plugin link om de plugin te gaan gebruiken.

Je zou moeten om de instellingen te configureren aan uw behoeften te passen. Deze instellingen zullen verschillen voor elke plugin, daarom zullen we dat niet behandelen in deze post.

3 Handmatig een WordPress Plugin Installeren met behulp van FTP

In sommige gevallen kan uw WordPress hosting provider bestandsbeperkingen hebben die uw vermogen om een plugin vanuit het admin gedeelte te installeren kunnen beperken. In deze situatie, uw beste inzet is om handmatig installeren van de plugin met behulp van FTP. Zie de handleiding hieronder.


Meer handleidingen over plugins uploaden met FTP