Webhosting voor WordPress

De webhosting is de basis voor je Website. Goede webhosting is cruciaal. Je website moet altijd optimaal draaien en online zijn. En het is belangrijk dat je je website(s) goed en makkelijk kan beheren.

Aanbevolen webhosting

CursusWP.com adviseert voor de webhosting van je WordPress website een aantal webhosters.
We bevelen de volgende webhosting aan zodat je probleemloos met je WordPress site aan de slag kunt:

Afschaffen bij je webhoster

Voor je eigen website heb je 2 zaken nodig die je allebei bij een web-hoster kan aanvragen. Dit heb je dus nodig voor je website en dien je te bestellen:

 • Domeinnaam

  Dit is het adres op het internet waar je website staat. Je domeinnaam verwijst naar je webhosting-pakket. De prijs voor je domeinnaam is afhankelijk van je webhoster en ligt meestal tussen €5 en €10 per jaar.

 • Webhosting-pakket

  Hier staat je WordPress website op een web-server. Simpel gezegd: al je bestanden en teksten staan op een computer van je web-hoster. De prijs voor je webhosting ligt tussen €2 en €15 per maand. Lees verderop deze pagina meer.

Wat betreft WordPress: WordPress is gratis. Voorafgaand en tijdens de cursus leg ik uit wat je nodig hebt van WordPress.


Goed geteste webhosters voor WordPress

De onderstaande bedrijven zijn allemaal door ons getest voor WordPress-hosting:


domeinbalie-wordpress-webhosting-cursus

Domeinbalie.nl webhosting (tip!)

Aanbevolen! | 5,95 per maand
Voor alle sites | service optimaal
Aanbevolen voor alle sites

meer info
hoasted-wordpress-webhosting-cursus2

Hoasted webhosting (het beste!)

Ietsje duurder | 10,99 per maand
Heel snelle hosting | service top
Speciaal voor zware sites

meer info

Antagonist webhosting

Voordelig | 4,99 per maand
Voor alle sites | service redelijk
Goed voor gemiddelde websites

meer info

Versio webhosting

Voordelig | 2,25 per maand
Voor simpele sites | service matig
Voordelige keus voor eenvoudige sites

meer info

Webhoster testoverzicht

Bekijk hieronder een totaaloverzicht van de webhosters waar we ervaring mee hebben:

WebhosterPrijsSites*OpslagControlePanelUptimeSnelheidBeveiligingBack-upServiceHelpdeskBeoordelingCijfer
Savvii
Pakket: SharedOne
€29 p/m
€348 p/jr
1onbeperktSavvii control99.59GoedGoedE-mail/
telefonisch
Prijzig maar het beste van het beste9
CursusWP.com
Pakket: info
€15 p/m
€150 p/jr
35 GBDirectAdmin + Installatron999GoedGoedE-mail/
telefonisch
Goede hosting. Kennis van Ftp wordt aanbevolen ivm beveiligde server.9
Hoasted
Pakket: WP Professional
€11,95 p/m
€143,40 p/jr
25 GBcPanel + Installatron99.58.5Heel goedHeel goedE-mail/
telefonisch
Voor zware websites. Prima service. Aanbevolen!9
Domeinbalie | TIP!
Pakket: Basic
€5,95 p/m
€71,40 p/jr
1010 GBcPanel + Installatron8.58.58.5GoedHeel goedE-mail/
telefonisch
Een veilige keus voor elk type website. Prima service. Aanbevolen!8.5
Antagonist
Pakket: Slim
€6,24 p/m
€74,88 p/jr
110 GBDirectAdmin + Installatron888GoedGoedE-mailGoed. Wordt vrij snel prijzig als je meerdere websites wilt hebben of uitbreiden.7.5
Versio
Pakket: Zilver NL
€2,25 p/m
€27 p/jr
257 GBDirectAdmin + Installatron6,577,5RedelijkMatigE-mail/ chatPrima voor een 'eenvoudige' website7Blacklist webhosters

Helaas zijn enkele webhosters minder. De afgelopen 10 jaar hebben we vele curisten min of meer vast zien lopen, simpelweg door falende webhosting. Onze ervaring leert dat je voor je webhosting bijvoorbeeld Mijndomein.nl en webreus.nl beter kunt vermijden. Bij Mijndomein is het heel ondoorzichtig om bij je hosting-gegevens te komen. Dit kan veel tijd kosten aan het begin van een cursus. De websites bij webreus zijn heel langzaam om diverse redenen. Ook XS4all zou ik afraden. Helemaal gezien de prijs per maand. Dit terwijl ze 15-20 jaar geleden de beste waren in Nederland. De bovenste lijst met aanbevolen providers is echter een veilige keus en door-en-door getest. Verder werken niet alle standaard WordPress functies bij iedere webhoster.


1 hostingpakket voor meerdere domeinnamen

Let er verder op bij webhosters dat je meerdere domeinnamen aan je hostingpakket kan koppelen en dat je hiervoor maar 1 webhostingpakket nodig hebt, en niet voor iedere domeinnaam een nieuw pakket moet afsluiten. Hostnet.nl webhosting heeft dit bijvoorbeeld. Dit scheelt op jaarbasis behoorlijk in de kosten. Goedkoop wordt dan duurkoop. Vraag dit dus vooraf na bij je toekomstige webhoster.


Domeinnaam vastleggen voor je WordPress website


Om een website te kunnen vinden, heeft heb je het adres van die site nodig. Een adres op Internet wordt een domeinnaam genoemd. Een domeinnaam eindigt met een extensie, waarbij .NL en .COM in Nederland het populairst zijn, maar er zijn tegenwoordig honderden opties. Wanneer je een domeinnaam registreert, betekent dit dat je voor een bepaalde periode het exclusieve gebruiksrecht van de naam krijgt. De betreffende persoon wordt dus niet de permanente eigenaar van de domeinnaam. Na een periode van 1 à 2 jaar kan de registratie worden verlengd. Vergeet dus niet je domeinnaam te verlengen. Bij de goede providers wordt je hier ruimschoots vantevoren op de hoogte gesteld.


Je kan checken of een domeinnaam nog vrij is op de volgende websites:
Voor een .NL domeinnaam: www.sidn.nl
Voor een .Com domeinnaam: www.who.is
Vervolgens kun je je domeinnaam vastleggen bij je webhoster waar je ook een webhostingpakket afneemt, bijvoorbeeld domeinbalie.


Domeinnaam en webhosting gekoppeld voor WordPress

Zorg ervoor dat je, voordat je aan de cursus begint, je domeinnaam en je webhostingpakket aan elkaar gekoppeld hebt. Je kan dit simpel checken door je domeinnaam in je browser in te typen. Als het goed is krijg je de dan een melding in je scherm te zien dat de naam is vastgelegd bij je provider. Als je wilt beginnen met een volledig lege WordPress website die is geinstalleert op jouw domeinnaam dan zie je dit online in je webbrowser (Chrome, Firefox,Safari, Internet explorer). Als je dit plaatje ziet met deze plant wil dat zeggen dat je goed zit. Dit is namelijk het standaard thema dat WordPress gebruikt in 2017 en 2018.


wordpress installeren op domeinnaam

DirectAdmin controle paneel webhosting

Wat heel fijn is, dat enkele webhosters als Hoasted, domeinbalie, Versio of Antagonist gebruik maken van het universele en gebruiksvriendelijke controle panels als DirectAdmin of cPanel. Tijdens de cursus leggen we je hierover e.e.a. uit. DirectAdmin is een web-based controle paneel waarmee je het beheer van je website(s) makkelijker en overzichtelijker kan maken. Met DirectAdmin kun je zelf alles voor je site en e-mail instellen, als je dit zou willen. Het voordeel is dat je niet telkens voor ieder klein ding een helpdesk hoeft te bellen.

DirectAdmin demo

Bekijk de DirectAdmin demo-site
login: demo_user
password: demo

Criteria en eisen voor goede webhosting

Ik heb op basis van onze ervaring de belangrijkste vijf criteria voor webhosting op een rij gezet. Of je nu een zzp-er of mkb-organisatie bent, de criteria voor de aanschaf van webhosting zijn hetzelfde. De 5 criteria zijn:

 1. Veiligheid

  Uit ervaring weet ik wat het is, als de website wordt gehackt. Het kost veel energie voordat de site weer hersteld is. Dit kan uren/dagen werk kosten. Daarom staat veiligheid op de eerste plaats.
  Lees meer over beveiliging van WordPress websites

 2. Snelheid

  Goede webhosting zorgt voor een korte en snelle laadtijd van je WordPress website. Bezoekers hebben dan een optimale ervaring. Onderzoek toont aan dat bezoekers snel vertrekken, als je website niet snel genoeg is. Een snelle website wordt door Google en zoekmachines ook beter gewaardeerd. Een iets duurdere snelle webhoster verdient zichzelf wel weer terug.
  Lees meer over snelheid van WordPress websites

 3. Klantenservice

  Een professionele, goede en deskundige helpdesk is van grote toegevoegde waarde. Check bijvoorbeeld in hoeverre de klantenservice proactief informatie verstrekt en of men snel helpt. En of je de controle hebt vanuit een Control Panel en of je antwoorden kunt vinden op de veel gestelde vragen.

 4. Schijfruimte

  De schijfruimte op de server gebruik je om de bestanden van je website op te slaan. Het kan gaan om je afbeeldingen en de HTML- en PHP-bestanden van je website. Veel opslag is handig, maar snelheid is belangrijker.

 5. Prijs

  Kijk uiteraard naar de prijs per maand en de prijs per jaar. Toch zijn er veel prijsvechters. Dit komt de kwaliteit van webhosting niet ten goede, zie de blacklist op deze pagina. Door schade en schande heb ik geleerd dat goedkoop bijna altijd duurkoop is. Waarom? Omdat concessies wordt gedaan aan de eerste vier criteria. Daarom staat bij mij prijs bewust op laatste plek.

Overzicht grootste webhosters van Nederland

Bekijk ons overzicht grootste webhosters van Nederland en de beoordeling die we ze geven op basis van de criteria die we hier op deze pagina noemen:

WordPress website verhuizen naar andere webhosting

Ben je nu niet tevreden over je huidige webhoster? Dan kun je verhuizen. Bekijk in dit geval de onze handleiding.