Atlas & Mercator | Nijntje letter Dick Bruna Wim Crouwel font typeface miffy

Het Mercator lettertype is een sanserif lettertype van Dick Dooijes en G. W. Ovink. ontworpen in 1959 bij de Amsterdamse Typegieterij.

Nederlands Helvetica

Het werd beschouwd als een versie van Helvetica/Univers, een rationeel holland-reactie op het model van de Duits/Zwitserse moderniteit. Onder leiding van S.H. De Roos moest Dooijes in 1929 de werktekeningen van Nobel maken, een revisie van Berthold Grotesk om het meer in lijn te brengen met Futura. Omdat het archief van de Lettergieterij ‘Amsterdam’ voorheen N. Tetterode (1851-1988) nu wordt bewaard in de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, had ik in mijn academietijd het geluk om toegang te hebben tot het originele materiaal dat door Dick Dooijes werd gemaakt.

Dick Dooijes, schreef zijn autobiografie getiteld “Mijn leven met brieven” (Amsterdam 1991).


Mercator van Wim Crouwel

Een van de laatste type-exemplaren van de Mercator is in 1966 gemaakt door Total Design, destijds gerund door Wim Crouwel.

Hier twee foto’s toe van een type-exemplaar uit Typefoundry Amsterdam dat 7 voorbeelden van de Mercator toont. Ik weet niet zeker wanneer die vrijkwam, in de jaren zestig vermoed ik.Mercator | De letter van Nijntje van Dick Bruna (Miffy)

De Mercator is de letter die gebruikt is voor Nijntje van Dick Bruna. In het engels MiffyAtlas Grotesk font alternatief voor Mercator

Als alternatief voor de Mercator kun je het Atlas Grotesk font gebruiken. Atlas Grotesk is een schone en frisse sans-serif met relatief lange stokken maar korte staarten. Hierdoor kan het lettertype ruim en comfortabel aanvoelen voor langdurig lezen, zelfs als het met strakke leiding is ingesteld. De esthetiek van Atlas is voor een groot deel geïnspireerd op de schreefloze letters uit de jaren ’50, met name de Mercator van Dick Dooijes, die in 1957 werd uitgebracht door de Amsterdamse Soortengieterij.

Maar terwijl Atlas het grootste deel van zijn stijlkenmerken uit Europa haalt, hebben de verticale proporties en het contrast meer gemeen met de Amerikaanse gotiek en lijkt het meer op de Trade Gothic of Franklin Gothic dan op de Neue Haas Grotesk of de Univers.

6 diktes Atlas lettertypen

Atlas Grotesk Zwart
Atlas Grotesk Zwart Cursief
Atlas Grotesk Vetgedrukt
Atlas Grotesk Vetgedrukt Cursief
Atlas Grotesk Licht
Atlas Grotesk Licht Cursief
Atlas Grotesk Medium
Atlas Grotesk Medium Cursief
Atlas Grotesk Regular
Atlas Grotesk Regular Italic
Atlas Grotesk Dun
Atlas Grotesk Dunne Cursief

Koop download atlas grotesk 12-fonts


Meer fonts voor je webdesign


Training over lettertypes en typografie voor je WordPress website

Wil je weten hoe je het Atlas font kunt toevoegen aan je website? Wil je meer weten of een cursus volgen over fonts en typografie voor je WordPress website en webdesign? Volg dan een webdesign cursus. Je leert dan alles over design en ontwerp van je WordPress website van een ervaren grafisch ontwerper en web-designer:


Bron: ‘Dutch Type’ van Jan Middendorp.