Tips Bounce Rate Verlagen bezoekers behouden op pagina

Logo cursus traing wordpress

Tips Bounce Rate Verlagen bezoekers behouden op pagina

Je bouncepercentage wordt beïnvloed door handelingen die gebruikers doen zodra ze op je website zijn beland. Dit bepaalt hoe goed je website je bezoekers omzet in klanten.

Wat is het bouncepercentage (bounce rate/weigeringspercentage)?

Het bouncepercentage is het aantal bezoekers in procenten dat maar 1 webpagina bezoekt en weer verlaat zonder door te klikken naar een andere pagina. Wanneer Google of een zoekmachine ziet dat een webpagina een hoog bouncepercentage heeft, kan het voor Google zo zijn dat de webpagina niet overeenkomt met datgene dat de bezoeker wil zoeken. Voor Google heeft het geen nut om dan nog bezoekers naar die webpagina te sturen. Het vervolg is een daling in de zoekresultaten.

Wanneer gaan bezoekers weg van je site?

Je sitebezoekers gaan weg als ze…

 • op een externe link klikken
 • hun browser back-knop (terug) gebruiken en terug naar een vorige website gaan
 • je niet begrijpen. Het is te ingewikkeld, en ze vertrekken
 • een andere URL in de browser intikken
 • het browservenster of tabblad sluiten
 • vinden dat de website langzaam laadt en vertrekken
 • lange tijd geen interactie heeft (sessie time-out is 30 minuten)
 • per ongeluk op je website komen en snel wegklikken
 • vertrekken zonder het nemen van een actie

Een hoog bouncepercentage betreft de meeste websites. Een bouncepercentage tussen de 35 en 55% is over het algemeen normaal. Je kan de percentages meten met . Sommige industrieën hebben van nature hogere bouncepercentages dan andere. Als u het benchmark-bouncepercentage van je branche kent, ziet u hoe u het doet. Het uiteindelijke doel dat je voor je bouncepercentage instelt, moet rekening houden met de tijd die u op de pagina doorbrengt en met het uiteindelijke doel voor bezoekers van de site. Je bouncepercentage is misschien niet zo laag als dat van iemand anders. Dat is prima, zolang u je algemene doelen als merk haalt.


Tips om je Bounce percentage te verlagen

Gelukkig zijn er enkele handige en doeltreffende manieren om het bouncepercentage van je site te verlagen, ongeacht in welke branche u zich bevindt. Het bestuderen van andere websites met trage bouncepercentages is een manier om erachter te komen welke elementen bijdragen aan het converteren van sitebezoekers naar klanten of abonnees. Hier zijn vijf voorbeelden.

1 Versnel je WordPress website

Mensen zijn ongeduldig en hebben kortere aandachtsspanne dan ooit. Als je site niet binnen enkele seconden wordt geladen, zullen bezoekers je site verlaten en naar een site gaan die snel wordt geladen.

Veel elementen beïnvloeden de snelheid van je site. Begin met je webhostingprovider. Je serversnelheid beïnvloedt hoe snel delen van je pagina worden weergegeven. Kies het snelste platform dat je je kunt veroorloven. Je moet ook optimaliseren en elementen elimineren die vastlopen op je site, zoals onnodige WordPress-plug-ins en .
Bekijk de handleiding:
Snelheid WordPress website meten en analyseren

2 Voeg sociaal bewijs, voorbeelden of reviews toe

Een bezoeker van een site heeft niet direct reden om je te vertrouwen of te geloven wat je zegt. Als je ze op de site wilt houden en ze geïnteresseerd wilt laten zijn in je aanbiedingen, moet je sociaal bewijs leveren en aantonen dat andere mensen je al vertrouwen.
Er zijn een paar manieren om sociaal bewijs aan te bieden of toe te voegen. Voeg testimonials en reviews van klanten toe. Sta recensies van je producten toe, koppelingen aan sociale media-accounts en laat zien hoeveel volgers en likes je hebt en vertel bezoekers hoeveel klanten al van je merk houden of liken.

3 Verbeter de gebruikerservaring (UX)

Een gebruiker komt terecht op je pagina en kijkt naar een aantal verschillende elementen, die allemaal van invloed zijn op de algehele ervaring die ze hebben. Het verbeteren van de gebruikerservaring op je website betekent kijken naar je site door de ogen van je doelgroep. Slechts enkele elementen van UX omvatten:

 • Esthetiek van het ontwerp
 • Eenvoudig navigeren te lokaliseren
 • Klikbare links
 • Grootte van het
 • Laadt webpagina's snel
 • Een evenwicht tussen witruimte en positieve ruimte

Veel andere functies spelen in op de gebruikerservaring, dus ga over alles heen en pas waar nodig aan. Je leert meer over in de volgende cursus:
Cursus Web Usability & Conversie

4 Verbeter je call-to-action button (CTA)

Kijk naar de calls-to-action buttons (CTA's) op je website. Wat is hun doel en voldoen ze aan dat doel? Studeer klikfrequenties en als een van je CTA's niet presteert, verander dan de plaatsing, knopkleur en tekst. Voer desnoods A / B-splits testen uit en kijk welke CTA's je conversies verhogen.

5 Voeg een video toe

Ongeveer 90 procent van de mensen voelt dat productvideo's hen helpen bij het kopen of een beslissing maken. Terwijl een productvideo de aandacht trekt, kun je ook video-testimonials, merkverhalen en vele andere soorten video's delen. Een video betrekt bezoekers van de site en biedt een extra actie, die op zijn beurt je bouncepercentage verbetert. Een video laat mensen ook langer op je site blijven.

6 Maak links en externe links

Zorg dat je altijd interne links naar andere webppagina's hebt binnen je eigen website. Als de bezoeker zich ‘verveelt' is het altijd mogelijk om verder op je website te kijken. Interne links zijn daarnaast heel belangrijk voor SEO.

Externe links

Voor SEO is het belangrijk dat je altijd een (externe) link hebt naar een andere website. Om te voorkomen dat de bezoeker uit je website gaat, is het het beste om dit risico tot een minimum te beperken. Veiligheidshalve zou ik dus maar 1 externe link naar een andere website op je site zetten.


Focus op wat haalbaar is Bounce percentage

Je hebt nooit volledige controle over je bouncepercentage, maar het maken van enkele kleine aanpassingen aan je bestemmingspagina zal waarschijnlijk de zogenaamde sticky factor van je site verbeteren. Het verbeteren van je bouncepercentage kost tijd en voortdurende inspanning. Volg de analyses (Google Analytics) van je website en voer waar nodig wijzigingen aan. Wees niet gestresst over kleine fluctuaties in de bouncepercentages. Dit is normaal.


Meer Google analytics handleidingen


Training volgen in Conversie en Web Usability?

Je kan dit leren in de Cursus Web Usability & training:


Wil je meer details over Tips Bounce Rate Verlagen bezoekers behouden op paginaof info?

Wil je meer weten? Veel web-designers met interesse in Tips Bounce Rate Verlagen bezoekers behouden op pagina bekeken ook de onderstaande veel gelezen handleidingen:


SEO training of cursus volgen?

WordPress SEO cursus op maat

Leer hoe je met je WordPress website beter gevonden wordt in de speciale SEO-cursus op maat:
SEO cursus voor WordPress

WordPress Bootcamp all-in-one

Of leer hoe je met je WordPress website of webshop hoger komt in de Google zoekresultaten met de WP Bootcamp:
SEO in WordPress Bootcamp

Info over Tips Bounce Rate Verlagen bezoekers behouden op pagina

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over SEO, Tips Bounce Rate Verlagen bezoekers behouden op pagina, WordPress websites en vindbaarheid.

WordPress SEO-specialist

Arthur Wentzel, SEO-specialist

06 20 83 05 83

Scroll naar boven