Boven de vouw beeldscherm website seo testen tips

Boven de vouw betekent in hoe Google en gebruikers inhoud zien wanneer je webpagina wordt geladen en zonder dat je hoeft te scrollen. Wat kun je hiermee?

Logo cursus traing wordpress

Boven de vouw beeldscherm website seo testen tips

Wat is boven de vouw (above-the-fold)?

“Boven de vouw” betekent in feite hoe Google (en gebruikers) uw inhoud zien wanneer uw pagina wordt geladen en zonder dat u hoeft te scrollen. De “vouw” verwijst naar de onzichtbare lijn die de inhoud scheidt die u ziet voordat u scrollt, en de inhoud die u ziet nadat u naar beneden begint te scrollen op de pagina.

Jarenlang was het van cruciaal belang hoe u de pagina-ervaring boven de vouw optimaliseerde. Echter, terug in 2018 rolde Google Mobile First Indexation (MFI) uit, wat voor opschudding zorgde in de community.

MFI maakte het zo dat de mobiele versie van elke site werd gebruikt voor ranking- en indexeringsdoeleinden. Met andere woorden, je kon niet langer alleen maar denken aan de desktop ervaring; nu moest je ook denken aan de mobiele ervaring.

Na de uitrol van MFI was de van mobiele pagina's een van de meest besproken onderwerpen. Maar een van de meer onverwachte en cruciale resultaten van MFI was hoe above-the-fold SEO evolueerde.

Na deze verandering, “het optimaliseren boven de vouw” echt betekende “het optimaliseren boven de vouw op mobiel.”

Boven de vouw, SEO en Google

In een recente virtuele hangout gaf Google expert John Mueller inzicht in hoe contentpositionering vandaag de dag een rol speelt. In een notendop: het gaat minder om hoeveel content er boven de vouw wordt getoond, en meer om wat er wordt getoond.

Google heeft geen “sterke voorkeuren” als het gaat om waar je content wordt gepositioneerd, maar wil wel dat de first-paint (boven de vouw dus) ervaring nuttig is. Gebruikers zouden niet moeten hoeven scrollen om inhoud met inhoud te zien of om het hoofddoel van uw pagina te begrijpen.

Dit helpt om enige verwarring weg te nemen over hoe rankings worden beïnvloed door de positionering van content.

De ruimte boven de vouw is zeer waardevol

Hoewel Google niet toegeeft dat er een duidelijke pikorde is voor inhoud, is er één ding dat niet kan worden weerlegd: de ervaring boven de vouw is cruciaal voor de algehele gebruikerservaring, waar Google (veel) belang aan hecht.

header footer ontwerp website voorbeeld statistieken vouw
header footer ontwerp website voorbeeld statistieken vouw

In een tijd waarin de aandachtsspanne krimpt en slechts 22% van de gebruikers naar de onderkant van een pagina scrollt, is het belangrijk dat u onmiddellijk uw interesse wekt zonder uw bezoekers te overspoelen met te veel informatie. Dit zal invloed hebben op uw bouncepercentage en de laadtijd op de pagina die voor Google van belang zijn bij de evaluatie van uw pagina.

Voorbeeld voor inhoud boven het vouwblad

Hoe moet u dan omgaan met inhoud die u bovenaan uw webpagina's opneemt? Hier is een voorbeeld van twee sites die hun inhoud op twee verschillende manieren benaderen.

Welke site ziet er aantrekkelijker uit?

boven de vouw seo fout handleiding
Boven de vouw voorbeeld
boven de vouw seo goed handleiding
Boven de vouw voorbeeld (beter)

Als je de linker (eerste) hebt gekozen, kan ik begrijpen waarom. Visueel ziet het er hip en aantrekkelijk uit. Maar het voorbeeld links schaadt uiteindelijk zijn kansen op ranking, terwijl het voorbeeld rechts een meer SEO-vriendelijke above-the-fold ervaring biedt.

Zoals eerder gezegd, wil Google dat gebruikers de best mogelijke ervaring hebben wanneer ze op uw pagina landen. Het is daarom het beste om informatie en/of interactieve elementen aan te bieden zonder dat gebruikers hoeven te scrollen.

In het linkse voorbeeld is de afbeelding te groot ingesteld op mobiele apparaten, waardoor belangrijke inhoud naar beneden wordt gedrukt, terwijl het rechtse voorbeeld is geoptimaliseerd om gebruikers precies te laten zien wat ze op de voorgrond moeten zien.

In een WordPress training vertel ik altijd dat de ervaring voor 50% het tevreden stellen van mensen is en voor 50% het tevreden stellen van Google's technische vereisten.
Naast het geven van een goede onpage-ervaring aan gebruikers boven de vouw, moet je ook SEO-kritische inhoud voor Google in het midden plaatsen. Dit omvat kopteksten, tekst, en andere factoren die de relevantie van uw pagina bewijzen.

Houd er rekening mee dat Google inhoud crawlt op dezelfde manier als mensen lezen: van boven naar beneden en van links naar rechts. Daarom moet uw SEO-kritische inhoud zo vooraan mogelijk staan (terwijl u ook rekening moet houden met een goede UX).

Boven de vouw SEO testen

Gelukkig maakt Google het u gemakkelijk om te testen of uw kritieke inhoud boven de vouw crawlbaar is.

Testen met Google Chrome

Chrome-gebruikers kunnen deze functionaliteit openen door:

  1. Met de linkermuisknop te klikken op de pagina die ze willen testen.
  2. Vervolgens de bovenstaande vervolgkeuzelijst te openen, op ‘' te klikken en boven in het scherm verschillende mobiele apparaten te kiezen om te testen.

Testen met Google Search Console

Als je hebt ingeschakeld (en dat zou je echt moeten hebben) dan heb je toegang tot de URL Inspectie Tool.

De URL Inspectie tool geeft niet alleen een visuele weergave van hoe Google uw pagina crawlt, maar het bevat ook een heleboel andere waardevolle gegevens met betrekking tot crawling en indexatie.

Website sneller maken met Boven de vouw

Je kan je website sneller maken met Boven de vouw informatie. Dit is ook weer goed voor je en betekenis LCP FID CLS voor SEO“>SEO score in de Google Core Web Vitals. Je kan dit doen met bijvoorbeeld Lazy loading. De vouw is ook nuttig om je DOM te verkleinen.


Meer informatie over Boven de vouw beeldscherm website seo testen tipsof info?

Wil je meer weten? Veel bezoekers met interesse in Boven de vouw beeldscherm website seo testen tips bekeken ook de onderstaande handleidingen:


Meer halen uit je WordPress websites

Wil je meer halen uit je WordPress websites dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven