IN DEZE HANDLEIDING:
Europese en Nederlandse regelgeving richtlijnen websites
De EU en de Nederlandse overheid hebben regels en richtlijnen opgesteld voor websites. Het gaat om WCAG 2.0 en EN301549. Deze gelden voor (semi-)overheidswebsites.
Mensen met een functiebeperking zijn vaak ook beperkt in het gebruik van Websites. Internationaal heeft de W3C al richtlijnen voor websites opgesteld. Daarnaast hebben de EU en de Nederlandse overheid regels en richtlijnen opgesteld. Websites van de overheid moeten vanaf 23 september 2018 voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijke websites. Dit geldt ook voor WordPress websites.
De richtlijnen zijn vastgelegd in de standaarden EN301549 en WCAG 2.0. Vanaf 23 september 2020 geldt deze wettelijke verplichting ook voor alle websites van de (semi-)overheid.
EN301549 en WCAG 2.0 | wetgeving en richtlijnen
Om de digitale toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking te garanderen, zijn er Europese richtlijnen vastgelegd. Deze wetgeving vind je onder nummer EN301549. Deze richtlijnen beschrijven de toegankelijkheid van allerlei ICT-toepassingen (hardware, software, apps), waaronder websites.
Het hoofdstuk over Nederlandse richtlijnen voor webtoegankelijkheid van websites heet WCAG 2.0. WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. De richtlijnen van WCAG 2.0 gelden dus voor ook voor WordPress websites.
Europese richtlijn | Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0
Europese richtlijn | EN301549
WCAG 2.0 | niveau A, AA of AAA
De WCAG 2.0 bestaat uit 3 niveau’s:
– Niveau A
– Niveau AA
– Niveau AAA
Niveau A is relatief eenvoudig. AA is al ingewikkelder, en AAA is ronduit complex. Niveau AA nodig is om te voldoen aan de wettelijke eis voor overheidswebsites.
Lees uitgebreid over de WCAG:
European Accessibility Act Europese Toegankelijkheidwet
Nieuwe Europese Toegankelijkheidswet in 2025 Toegankelijke digitale producten zijn belangrijk, maar bestaande producten worden niet…
WCAG richtlijnen toegankelijkheid 2.3 Niveau A AA AAA
Toegankelijke WP site handicap blinden slechtzienden
Toegankelijkheidsverklaring
Een bijkomende eis voor (semi-)overheidswebsites om te voldoen aan de nieuwe regelgeving voor toegankelijkheid is het publiceren van een toegankelijksheidsverklaring op je website.
Dit is een aparte pagina op je website waarop je uitlegt dat je website toegankelijk gemaakt is volgens de richtlijnen.
Voorbeeld van een toegankelijkheidsverklaring
WordPress laten voldoen aan Nederlandse regelgeving
WordPress is een goede basis om je website te laten voldoen aan WCAG 2.0. Er zitten wel wat addertjes onder het gras. Het is wel voer voor gevorderden en vraagt kennis van webdesign en programmeren. Je kan ook de onderstaande handleiding raadplegen om te zien wat er allemaal bij komt kijken om je website toegankelijk te maken voor blinden, slechtzienden, kleurenblinden en doven.
Tips regelgeving richtlijnen WordPress websites
Tips voor WordPress websites om deze te laten voldoen aan Europese en Nederlandse regelgeving richtlijnen WordPress websites:
Invloed toegankelijkheid SEO richtlijnen zoekresultaten
Invloed toegankelijkheid WCAG richtlijnen op SEO zoekresultaten Het is geen geheim dat de best practices…
7 Meest gemaakte fouten voor toegankelijke website
Onderzoek meest gemaakte fouten in toegankelijkheid Het bedrijf WAVE deed onderzoek naar de meest gemaakte…
Waarom is toegankelijkheid goed voor SEO & vindbaarheid
Toegankelijkheid SEO vindbaarheid Het is een veel voorkomende misvatting dat webtoegankelijkheid ten koste gaat van…
Gratis tools toegankelijkheid testen checken voor WCAG
Beste gratis tools toegankelijkheid checken WCAG websites Webgebaseerde evaluatie-instrumenten voor de toegankelijkheid van websites zijn…