Europese Nederlandse regelgeving richtlijnen WP sites

De EU en de Nederlandse overheid hebben regels en richtlijnen opgesteld voor websites. Het gaat om WCAG 2.0 en EN301549 voor (semi-) overheidswebsites.

Logo cursus traing wordpress

Europese Nederlandse regelgeving richtlijnen WP sites

Europese en Nederlandse regelgeving richtlijnen websites

De EU en de Nederlandse overheid hebben regels en richtlijnen opgesteld voor websites. Het gaat om WCAG 2.0 en EN301549. Deze gelden voor (semi-)overheidswebsites.

Mensen met een functiebeperking zijn vaak ook beperkt in het gebruik van Websites. Internationaal heeft de W3C al richtlijnen voor websites opgesteld. Daarnaast hebben de EU en de Nederlandse overheid regels en richtlijnen opgesteld. Websites van de overheid moeten vanaf 23 september 2018 voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijke websites. Dit geldt ook voor WordPress websites.
De richtlijnen zijn vastgelegd in de standaarden EN301549 en WCAG 2.0. Vanaf 23 september 2020 geldt deze wettelijke verplichting ook voor alle websites van de (semi-)overheid.

EN301549 en WCAG 2.0 | wetgeving en richtlijnen

Om de digitale voor mensen met een functiebeperking te garanderen, zijn er Europese richtlijnen vastgelegd. Deze wetgeving vind je onder nummer EN301549. Deze richtlijnen beschrijven de toegankelijkheid van allerlei ICT-toepassingen (hardware, software, apps), waaronder websites.
Het hoofdstuk over Nederlandse richtlijnen voor webtoegankelijkheid van websites heet WCAG 2.0. WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. De richtlijnen van WCAG 2.0 gelden dus voor ook voor WordPress websites.
Europese richtlijn | Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0
Europese richtlijn | EN301549


WCAG 2.0 | niveau A, AA of AAA

De WCAG 2.0 bestaat uit 3 niveau’s:
– Niveau A
– Niveau AA
– Niveau AAA
Niveau A is relatief eenvoudig. AA is al ingewikkelder, en AAA is ronduit complex. Niveau AA nodig is om te voldoen aan de wettelijke eis voor overheidswebsites.

Lees uitgebreid over de WCAG:


Toegankelijkheidsverklaring

Een bijkomende eis voor (semi-)overheidswebsites om te voldoen aan de nieuwe regelgeving voor toegankelijkheid is het publiceren van een toegankelijksheidsverklaring op je website.
Dit is een aparte pagina op je website waarop je uitlegt dat je website toegankelijk gemaakt is volgens de richtlijnen.
Voorbeeld van een toegankelijkheidsverklaring


WordPress laten voldoen aan Nederlandse regelgeving

WordPress is een goede basis om je website te laten voldoen aan WCAG 2.0. Er zitten wel wat addertjes onder het gras. Het is wel voer voor gevorderden en vraagt kennis van webdesign en programmeren. Je kan ook de onderstaande handleiding raadplegen om te zien wat er allemaal bij komt kijken om je website toegankelijk te maken voor , , en doven.

Tips regelgeving richtlijnen WordPress websites

Tips voor WordPress websites om deze te laten voldoen aan Europese en Nederlandse regelgeving richtlijnen WordPress websites:


[aw_icon icon="icon: book" color="#0ba1bf" text_color="#333333" size="28" shape_size="20" radius="36" text_size="16" margin="0px 1px 1px 0px" url="https://www.cursuswp.com/groepscursus-wp-beginners-basis-training-workshop/" target="blank"][/aw_icon]

Meer weten over Europese Nederlandse regelgeving richtlijnen WP sitesof info?

Wil je meer informatie? Veel lezers met interesse in Europese Nederlandse regelgeving richtlijnen WP sites bekeken ook de onderstaande artikelen:


[aw_icon icon="icon: graduation-cap" color="#0ba1bf" text_color="#333333" size="28" shape_size="20" radius="36" text_size="16" margin="0px 1px 1px 0px" url="https://www.cursuswp.com/groepscursus-wp-beginners-basis-training-workshop/" target="blank"][/aw_icon]

WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites en webshops ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele websites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress website.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je websites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress site sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

[aw_icon icon="icon: question" color="#0ba1bf" text_color="#333333" size="28" shape_size="20" radius="36" text_size="16" margin="0px 1px 1px 0px" url="https://www.cursuswp.com/groepscursus-wp-beginners-basis-training-workshop/" target="blank"][/aw_icon]

Nog vragen over Europese Nederlandse regelgeving richtlijnen WP sites?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Europese Nederlandse regelgeving richtlijnen WP sites en WordPress websites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven