Waarom is toegankelijkheid goed voor SEO & vindbaarheid

Logo cursus traing wordpress

Waarom is toegankelijkheid goed voor SEO & vindbaarheid

Toegankelijkheid SEO vindbaarheid

Het is een veel voorkomende misvatting dat webtoegankelijkheid ten koste gaat van webontwikkelaars en marketeers en weinig oplevert. Best practices voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) en het volgen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) overlappen elkaar feitelijk.

Hoewel 25% van de volwassenen in de VS al een handicap heeft, hebben marketeers webtoegankelijkheid grotendeels behandeld als een bijzaak in plaats van een cruciale pijler van contentontwikkeling. Het is zelfs zo dat websites die webtoegankelijkheid serieus nemen, consequent hoger scoren dan hun concurrenten op Google en YouTube.

Wanneer een website ontoegankelijk is, is dat niet alleen een kwestie van naleving, maar ook van slechte praktijken. Mensen met een handicap, variërend van ziende tot horende en cognitieve beperkingen, kunnen op verschillende manieren navigeren en inhoud consumeren, ook met hulptechnologie, dus het is niet moeilijk te begrijpen waarom een gebrek aan een negatieve invloed heeft op SEO.

Webtoegankelijkheid is niet alleen voor ontwikkelaars – het is net zo belangrijk voor marketeers om het onderdeel te maken van hun digitale marketingbasis om ervoor te zorgen dat kansen op succes niet worden gemist.

Handleidingen over toegankelijkheid

5 manieren waarop webtoegankelijkheid SEO ten goede komt

Webtoegankelijkheid kan uw SEO helpen verbeteren doordat de interface van uw website schoner en gemakkelijker te navigeren blijft en het bouncepercentage verbetert, naast andere voordelen.

De onderstaande suggesties zijn slechts een greep uit de vele manieren waarop u webtoegankelijkheid kunt inzetten voor SEO.

Mobiele websites zijn belangrijk

Het is geen verrassing dat content voornamelijk wordt geconsumeerd door mobiele gebruikers en inmiddels desktopgebruikers heeft overschaduwd. Aangezien steeds meer content wordt gegenereerd en gedeeld door mobiele gebruikers, kan gemakkelijk worden gezegd dat mobiele toegankelijkheid net zo belangrijk is als desktop-toegankelijkheid, en testen op alleen de laatste kan uw SEO onbedoeld schaden.

Tekst moet tot 200% aanpasbaar zijn zonder hulp van derden. Als een gebruiker visueel gehandicapt is en de tekst op uw website niet kan lezen, kunt u er zeker van zijn dat hij de website verlaat zonder te converteren. Bovendien is een goede kleurcontrastverhouding belangrijk voor slechtzienden en kleurenblinden.

Niet-tekstuele inhoud

Inhoud zoals en infografieën moet een beschrijving bevatten van de inhoud die wordt weergegeven, meestal in een alt-attribuut. Alt-attributen zijn belangrijk omdat hulptechnologieën daarop vertrouwen om de inhoud aan de gebruiker over te brengen. In plaats van “een afbeelding van een hond” in het alt-attribuut te zetten, moet u zo specifiek zijn als nodig is om de informatie over te brengen die iemand meeneemt van het bekijken van de afbeelding, bijvoorbeeld “een golden retriever puppy die gehoorzaam zit”.

Wat video's en audio betreft, zult u de inhoud willen transcriberen en gesloten bijschriften verstrekken in plaats van te kiezen voor die welke automatisch worden gegenereerd door het platform dat u gebruikt. Video's met nauwkeurige gesloten bijschriften en transcripties zijn favoriet bij YouTube en zouden een integraal onderdeel moeten zijn van uw strategie voor het ontwikkelen van inhoud. Transcriptie van uw visuele en audio-inhoud in meerdere talen is een andere manier om de omvang van uw publiek te vergroten.

Maak navigatie eenvoudiger en consistent

Het belang van gebruikerservaring en gebruiksgemak in het huidige internettijdperk kan niet genoeg worden benadrukt en het hebben van een handicap betekent niet dat het bekijken van een website moeilijk of uitsluitend hoeft te zijn. Websites moeten bijvoorbeeld alleen met een toetsenbord kunnen worden bezocht en er moet rekening worden gehouden met de volgorde van de tabbladen. Bovendien wilt u ervoor zorgen dat er voldoende digitale herkenningspunten in de code staan, zodat gebruikers met schermlezers en andere ondersteunende technologie goed kunnen navigeren zonder naar alle tekst op de pagina te hoeven luisteren.

Titel en taal van de pagina

Elke pagina moet een unieke en beschrijvende hebben, samen met HTML-code die de gebruikte taal aangeeft. Gebruikersagenten, zoals internetbrowsers, en andere toepassingen zoals schermlezers hebben deze informatie nodig om de inhoud van de pagina nauwkeurig te begrijpen en door te geven. Het is ook essentieel voor gebruikers van vertaaltools. Idealiter zou een internationaal of meertalig publiek uw inhoud moeten kunnen verwerken zonder onnodige technologische of taalbarrières.

Denk aan regelmatig onderhoud van webtoegankelijkheid

Het ontwikkelen van inhoud met webtoegankelijkheid als onderdeel van de strategie mag nooit een eenmalig initiatief zijn, noch mag het een strategische prioriteit zijn. Het bijhouden van de webtoegankelijkheid vereist evenveel waakzaamheid als ander websiteonderhoud – de informatiestroom is constant, en zal waarschijnlijk niet afnemen met de komst van zoveel platforms voor het delen van content.

Digitale met webtoegankelijkheid ingebouwd in de cultuur van uw team kan u onderscheiden van andere content marketeers die de praktijk laten varen ten gunste van opportuniteit of om te voorkomen dat u bedrijfsmiddelen moet investeren.

Uw website toegankelijk maken hoeft geen ontmoedigende taak te zijn. Bij CursusWP zorgen we voor een gratis geclassificeerd rapport van de toegankelijkheid van uw website. Vraag vandaag nog onze gratis en vertrouwelijke WCAG 2.0 scan van uw website aan.


Meer weten over Waarom is toegankelijkheid goed voor SEO & vindbaarheidof info?

Wil je meer weten? Veel cursisten met interesse in Waarom is toegankelijkheid goed voor SEO & vindbaarheid bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


Meer halen uit je WordPress sites en webshops

Wil je meer halen uit je WordPress websites dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven