WordPress galerij maken voor reeks of serie foto’s en afbeeldingen

Een galerij is een mooie manier om in WordPress een serie of reeks afbeeldingen te laten zien van bijvoorbeeld een evenement of een product. Ideaal voor het maken van overzichten van foto’s.

Fotooverzicht maken met standaard WordPress galerij blok in Gutenberg

In deze handleiding zal ik je laten zien hoe je een WordPress galerij kunt maken met de ingebouwde WordPress functie. Het voordeel van de gallerij is dat het een ingebouwde en makkelijke functie is in WordPress. De galerij is een zogenaamd blok in Gutenberg, de huidige editor in WordPress. Je vind deze bovenin onder het plus-teken. Het is afhankelijk van het WordPress thema dat je gebruikt hoe je galerij eruit ziet en of de afbeeldingen worden geopend in een lightbox (pop-up). Dit laatste is een nadeel als je geen goed thema gebruikt.

Voorbeeld WordPress galerij en lightbox

Hieronder vind je een voorbeeld van een WordPress galerij. Sommige galerijen hebben een pop-up. Dit heet in WordPres een lightbox. Zie hieronder een voorbeeld van een WordPress galeij bestaande uit een aantal afbeeldingen met pop-up (lightbox):


Handleiding WordPress galerij maken

  • Maak eerst een pagina of bericht aan
  • Zodra je in de editor van een bericht of pagina bent moet je op de ‘Media toevoegen’ button klikken.
  • In Gutenberg bestaat je een blok dat ‘galerij’ heet. Als je deze niet ziet, zoek dan op galerij.

WordPress galerij media toevoegen

Je kunt nu foto’s selecteren die al geüpload zijn (mediabibliotheek) of nieuwe foto’s uploaden voor je galerij. Het enige wat je dus hoeft te doen is nieuwe afbeeldingen uploaden of afbeeldingen die al zijn geüpload selecteren door erop te klikken. Je kan ook de volgorde aanpassen. Als je zeker bent over je gekozen afbeeldingen kun je op ‘nieuwe galerij aanmaken’ klikken.

WordPress galerij bewerken

Je kunt hier onder andere onderschriften toevoegen, de volgorde bepalen door de afbeeldingen te verslepen en de galerij-instellingen aanpassen. Als je een afbeelding bent vergeten toe te voegen kun je deze alsnog aan de linkerkant op ‘Aan galerij toevoegen’ klikken om nog een afbeelding te uploaden of te selecteren.

WordPress galerij invoegen in een bericht of pagina

Klik rechtsonder op “Galerij invoegen” klikken om de galerij aan je bericht of pagina toe te voegen. Je kunt nog niet direct het resultaat zien zoals het er uitziet op de website. Dit is afhankelijk van het WordPress thema.

Afbeeldingen van galerij laten openen in een lightbox met Plugin

Zoals ik al zei is het afhankelijk van het WordPress thema dat je gebruikt, hoe je afbeeldingen in je galerij er uitzien en of ze geopend kunnen worden in een lightbox. Is dit bij het thema dat jij gebruikt niet het geval, dan kun je dit oplossen door een plugin te gebruiken. Dit zijn 2 plugins die goed werken:

FooBox Image Lightbox WordPress Plugin

Let op dat je bij de galerij-instellingen bij ‘Link naar’ kiest voor de optie ‘Mediabestand’ om het werken te krijgen.

Justified image gallery WordPress Plugin

De mooiste oplossing met honderden opties. Werkt vrijwel uit of the box.
Handleiding Justified image gallery WordPress Plugin


Videohandleiding WordPress galerij makenTips voor afbeeldingen en fotografie in WordPress

Wil je meer weten over foto’s, fotografie en afbeeldingen? Lees dan mmer in de handleidingen over afbeeldingen en en hoe je hier mee om kan gaan in WordPress: