Programma’s om WordPress foto’s en afbeeldingen kleiner maken

Ik adviseer je altijd de foto’s op het juiste formaat te maken alvorens je ze in WordPress plaatst. Je WordPress mediabibliotheek blijft dan mooi op orde en je website blijft optimaal en snel draaien.

Originele foto’s en afbeeldingen vaak te groot

Je originele foto’s en afbeeldingen van een camera of telefoon zijn vaak veel te groot, bijvoorbeeld 3000 pixels breed. Je website is doorgaans niet breder dan 1200 pixels. Alles groter dan dit is dus te groot waardoor je website onnodig belast wordt en je website trager wordt.


Maximum grootte foto’s en afbeeldingen

Voor standaard afbeeldingen in berichten en pagina’s:
maximum breedte: 900px of
bestandsgrootte: 150kb

Voor achtergrondafbeeldingen en beeldvullende (parallax) afbeeldingen:
maximum breedte: 1500px of
bestandsgrootte: 250kb


Programma’s om afbeeldingen kleiner te maken

Welke programma’s kun je het beste gebruiken om je afbeeldingen en photo’s kleiner te maken? Het mooiste is als je Adobe Photoshop gebruikt. Het gebruik van Photoshop voor WordPress heb ik hier uitgelegd. Helaas is Photoshop nogal prijzig. Als alternatief kun je ook prima de onderstaande programma’s gebruiken:


Apple MacWindows PC

Gratis fotobewerkingsprogramma voor Apple Mac

Ik adviseer het volgende programma:

iResize

Je kan iResize hier gratis downloaden:
https://www.macupdate.com/app/mac/13039/iresize

Als je het op je mac wilt installeren geeft je Mac de melding dat je een programma wilt downloaden dat niet via de Apple-store aangeschaft is. Ga na de systeemvoorkeuren en dan naar Privacy en klik op accoord dat je toch het programma wilt installeren. Tijdens de cursus kan ik uitleggen hoe iResize werkt.

Een extra tip voor het verkleinen van je bestandsgrootte

Als je je foto’s hebt bewaard op de juiste resolutie kun je de bestandsgrootte van de afbeeldingen ook nog eens verkleinen met het gratis programma ImageOptim. Alle technische gegevens (metadata), bijvoorbeeld welke camra en sluitertijd worden dan verwijderd. Je afbeeldingen worden dan doorgaans nog eens 5-20% kleiner waardoor je site sneller wordt.
Download ImageOptim

Gratis fotobewerkingsprogramma voor PC Windows

Ik adviseer het volgende programma:

Irfanview

Het programma is heel old-school maar werkt prima.
Gebruik voor het exporteren altijd de functie
Bestand > Opslaan voor het web
Je krijgt dan de melding dat een plugin vereist is. Installeer deze plugin ook.
Download Irfanview

Paint

Je kan je afbeeldingen ook opslaan met Paint. De compressie is alleen wat minder.


Online programma’s om foto’s en afbeeldingen bij te snijden

Geen Photoshop of een ander programma? Geen nood. Je kan ook andere online programma’s gebruiken. Croppola is mijn favoriet, maar je kan ook de andere online tools proberen.

Croppola | aanbevolen!

Croppola werkt echt fantastisch. Simpeler dan photoshop. Handig voor iedere cursist.
Croppola
afbeelding foto croppen of bijsnijden
Vul de verhouding van je afbeelding in en de maximale hoogte of breedte. Alleen nog downloaden en klaar. Voor de liefhebbers heb ik een aardig artikel geschreven over beeldverhoudingen. Lees alles over verhoudingen van afbeeldingen voor webdesign en WordPress.

Blij met deze design tip?

Heb je een training gevolgd en tevreden over de handleidingen en tips? Laat dan een review achter. Je helpt Arthur dan zijn werk sustainabel te maken. Bekijk ter inspiratie de reviews:


Meer online fotobewerkingsprogramma’s

Pixlr

Pixlr is een gratis online programma. Lijkt op Photoshop. Er is dus veel mogelijk qua fotobewerking. Ook croppen of verkleinen is eenvoudig. Er is een PRO-versie tegen betaling.
Pixlr

Canva

Canva is eigenlijk een online programma om ontwerpen mee te maken. Bijvoorbeeld voor instagram of voor een infographic. Zelf afmetingen invoeren kan ook. Het nadeel is dat grote bestanden uploaden vaak niet lukt, maar het is dan ook een gratis tool.
Canva

Picmonkey

Met Picmonkey kunnen gemakkelijk collages gemaakt worden. Eventueel met verschillende filters. Ook croppen of verkleinen is geen probleem. De tool Picmonkey was altijd gratis, maar biedt nu alleen nog maar een gratis proefperiode van zeven dagen.
Picmonkey

Ribbet

De online tool Ribbet lijkt op Picmonkey. Hiermee kunnen ook afbeeldingen verkleind en gecropt worden. Ook collages maken is geen probleem. De interface is zakelijker dan bijvoorbeeld Picmonkey. Het werkt helaas alleen met Flash.
Ribbet


Meer handleidingen over afbeeldingen voor WordPress

Meer tips en handleidingen over fotografie en afbeeldingen voor WordPress: