WordPress upgraden en updaten naar laatste versie software

Logo cursus traing wordpress

WordPress upgraden en updaten naar laatste versie software

Waarom u WordPress altijd moet updaten

Vooraanstaand onderzoek naar de van WordPress toont aan dat het merendeel van de gehackte WordPress websites te wijten is aan een verouderde WordPress kern, plugins of thema. WordPress wordt actief onderhouden door ontwikkelaars van over de hele wereld. Deze ontwikkelaars vinden en verhelpen regelmatig bugs, voegen nieuwe functies toe en speuren naar veiligheidslekken. Deze wijzigingen worden vervolgens in een nieuwe WordPress versie uitgebracht. Als het geen grote release is, dan kan WordPress zichzelf automatisch updaten naar de nieuwere versie. Voor grote releases, tenzij u op managed WordPress hosting, zult u de update zelf handmatig moeten uitvoeren.

U moet updaten om ervoor te zorgen dat uw website de nieuwste beveiligingspatches, de nieuwste functies en de beste en prestaties heeft. Voor meer over dit onderwerp, zie onze gids over waarom u altijd de nieuwste versie van WordPress moet gebruiken. Laten we eens kijken hoe u WordPress veilig kunt bijwerken naar de nieuwste versie.

Voorbereiden voor het upgraden van WordPress

Het belangrijkste wat u moet doen voordat u een upgrade van WordPress uitvoert, is een volledige van WordPress maken. Zelfs als u een geautomatiseerde WordPress back-up plugin hebt ingesteld. U moet er nog steeds voor zorgen dat u een nieuwe back-up maakt en deze veilig opslaat op een externe locatie. Een volledige WordPress backup omvat alles.

  • Uw WordPress database
  • Al uw en media-uploads
  • Uw WordPress plugins en thema's
  • De kern WordPress

Deze stap is cruciaal omdat het u in staat stelt WordPress herstellen vanuit een back-up voor het geval er iets misgaat. Zodra u een volledige back-up hebt gemaakt en deze hebt opgeslagen op een andere locatie (uw computer of cloud-opslag zoals ), dan kunt u verder gaan met de volgende stap.

Upgraden van WordPress naar de laatste versie

Er zijn twee eenvoudige manieren om uw WordPress site naar de laatste versie te updaten. De ene is automatisch en de andere is handmatig. We zullen ze allebei laten zien.

Methode 1: WordPress updaten met ingebouwd systeem (1-Click)

Deze methode is eenvoudiger en wordt aanbevolen voor alle gebruikers. Log eerst in op het admin gebied van uw WordPress website en ga naar de Dashboard > Updates pagina. U zult de mededeling zien dat er een nieuwe versie van WordPress beschikbaar is. Nu hoeft u alleen nog maar op de knop ‘Nu bijwerken' te klikken om de update te starten. WordPress zal nu de laatste versie van de software ophalen en deze voor u installeren. U ziet de voortgang van de update op uw scherm. Tijdens de upgrade zal WordPress uw site in onderhoudsmodus zetten. Uw site zal nog steeds zichtbaar zijn voor gebruikers, maar u zult niet in staat zijn om plugins of thema's te installeren terwijl de update aan de gang is. Zodra de update is voltooid, wordt u doorverwezen naar het WordPress welkomstscherm. Afhankelijk van elke release ziet u mogelijk een pagina met wat er nieuw is in WordPress en de functies die u moet proberen. Dat is alles, je hebt WordPress met succes bijgewerkt naar de nieuwste versie.


Methode 2: Handmatig updaten en upgraden

Dankzij de plugin WordPress Automatic Upgrade (https://wordpress.org/extend/plugins/wordpress-automatic-upgrade/) is het mogelijk om het upgraden van WordPress geheel aan WordPress zelf over te laten. In de praktijk blijkt deze plugin echter lang niet altijd foutloos te werken, vooral als er grotere sprongen in versienummers worden gemaakt. Handmatig upgraden is wat bewerkelijker, maar wel veiliger. Zeker als de site lang niet is bijgewerkt.
Lees de volgende handleidingen:

Vooraf checken: plugins

WordPress upgraden naar een nieuwe versie heeft alleen zin als alle geïnstalleerde plugins ook onder deze nieuwe versie werken. Als de nieuwe versie nog maar een paar dagen oud is, heb je kans dat dit nog niet het geval is, met name als een plugin wat minder bekend is.

Op de officiële WordPress-website is voor alle plugins informatie te vinden voor welke versies ze geschikt zijn. Als een plugin nog niet geschikt is voor de nieuwe WordPress-versie, heb je de keuze uit deze plugin afschaffen, of de hele upgrade af te blazen en net zo lang te wachten totdat ook een nieuwe versie van de plugin beschikbaar is.

Nieuwe versie downloaden

Die is hier te vinden: https://wordpress.org/download/

Pak het zip-bestand uit en verwijder de submap wp-content uit de map met uitgepakte bestanden (dus niet de gelijknamige map van de server!). Dit laatste is om te voorkomen dat straks de bestaande plugins en themes verwijderd worden.

Kopieer nu het bestand wp-config.php van de server naar de overeenkomende plaats in de map met uitgepakte bestanden.

Vervolgens moet je nog een Nederlands taalbestand downloaden met dezelfde versie als WordPress zelf. De officiële site daarvoor is https://nl.wordpress.net, maar deze site loopt nogal achter. Een alternatief is de site https://www.werkgroepen.net/wordpress/. Het taalbestand heeft de extensie .mo.

Backup maken

Maak een backup van de SQL-database en kopieer met FTP alle WordPress-mappen en -bestanden van de server naar je eigen pc. Deze mappen en bestanden staan in de home (meestal public_html geheten) en in de submappen wp-admin, wp-content en wp-includes.

Plugins uitschakelen

Schakel in WordPress alle plugins uit. Als je deze stap vergeet, kun je later problemen krijgen.

Oude versie door nieuwe vervangen

Verwijder op de server de submappen wp-admin en wp-includes, niet wp-content.

Verwijder in de home alle bestanden, behalve .htaccess.

Upload de nieuwe WordPress-versie van je pc naar de server.

Upload vervolgens het taalbestand naar de map wp-content/languages.

Database upgraden

We hebben nu alle programmabestanden van WordPress bijgewerkt. Nu nog datzelfde doen voor de -database met alle berichten, pagina's en andere inhoud. Dit kun je gelukkig aan WordPress zelf overlaten. Start de upgrader via je browser: www.jewordpresswebsite.nl/wp-admin/upgrade.php. Het bijwerken van de database is een kwestie van seconden.

Plugins weer inschakelen

Schakel alle plugins weer in die je voor deze upgrade had gedeactiveerd.


Wil je meer details over WordPress upgraden en updaten naar laatste versie softwareof info?

Wil je meer weten? Veel bezoekers met interesse in WordPress upgraden en updaten naar laatste versie software bekeken ook de onderstaande handleidingen:


WordPress training onderhoud

De meeste problemen met WordPress sites en webshops ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress sites en webshops vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere website.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over WordPress upgraden en updaten naar laatste versie software?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, WordPress upgraden en updaten naar laatste versie software en WordPress sites en webshops.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven