XSS cross-site scripting-aanval bescherming WordPress

Logo cursus traing wordpress

XSS cross-site scripting-aanval bescherming WordPress

Wat is een WordPress XSS-aanval

Bij een cross-site scripting aanval, kortweg WordPress XSS, injecteert een aanvaller kwaadaardige -code in een website. Wanneer een bezoeker op die website terechtkomt, voert zijn browser de code uit. Het kwaadaardige script wordt verondersteld afkomstig te zijn van een vertrouwde bron, die in dit geval de website is.

XSS-aanvallen zijn mogelijk omdat de website een cross-site scripting-kwetsbaarheid heeft. De kwetsbaarheid bestaat erin dat de website externe input gebruikt in de output die hij genereert, zonder deze eerst te valideren of te controleren.

Gevolgen van een XSS-aanval in WordPress

Het belangrijkste doelwit van XSS-aanvallen zijn de bezoekers van uw website, of meer bepaald hun informatie. Als een XSS-aanval dus succesvol is, heeft het kwaadaardige script toegang tot alle informatie op de browser van de bezoeker waartoe uw website toegang heeft. Dit omvat de , sessie-informatie, enzovoort.

In dit stadium kan er veel misgaan:

  • De hacker krijgt toegang tot de privégegevens van de bezoeker, en kan zijn account op uw website overnemen. Vanaf dit punt kan het snel escaleren.
  • De hacker kan zich voordoen als de bezoeker omdat hij toegang heeft tot zijn gegevens.
  • Het kwaadaardige script kan de bezoeker naar een andere website sturen, of hem inhoud tonen die niet afkomstig is van de oorspronkelijke site die hij bezocht. Het kwaadaardige script kan zelfs de manier veranderen waarop de pagina in de browser wordt weergegeven.
  • In echt slechte gevallen kan de aanvaller de bezoeker aanspreken met een social engineering-aanval zoals phishing.

Voor de website kan de impact van een WordPress XSS-aanval variëren. WordPress websites kunnen in ernstige problemen komen wanneer zij privé gebruikersgegevens opslaan die door hackers kunnen worden gestolen. Als de gebruiker in kwestie een admin is of iemand met voldoende privileges, dan kan de hacker zich voordoen als diegene en de website volledig compromitteren.

Hoe controleert u of uw website WordPress XSS kwetsbaar is?

XSS kwetsbaarheden bestaan in code; ofwel WordPress core code of die van plugins en thema's. Tenzij u aangepaste code voor uw website ontwikkelt, is het onwaarschijnlijk dat u direct te maken heeft met gebruikersinvoer, en daarom valt het uitzoeken hoe u die veilig kunt maken niet onder uw bevoegdheid.

Een betaalde manier waarop u kunt controleren of uw WordPress website vatbaar is voor XSS-aanvallen is door een scanner zoals XSS Hunter te gebruiken, of de diensten van een tester in te huren.

Gratis controleren kan ook. Ik heb hier meer uitgelegd:
HTTP-beveiligingsheaders XXS controleren WordPress website

Dat betekent echter niet dat u uw websitebezoekers niet kunt beschermen tegen potentiële XSS-kwetsbaarheden op uw website. Het installeren van een WordPress firewall houdt de aanvallen buiten en beschermt uw bezoekers in hoge mate.

Bovendien kunt u de geïnstalleerde plugins en thema's in de gaten houden. Als een van hen XSS-kwetsbaarheden onthult, moet u ze zo snel mogelijk bijwerken.

XSS-aanvallen blijven in WordPress vaak onopgemerkt totdat men naar de statistieken kijkt en ziet dat er iets niet klopt. Controleer dus regelmatig je statistieken voor webverkeer, downtime en prestatieproblemen. Of beter nog, zorg ervoor dat je automatische meldingen krijgt als er verdachte veranderingen plaatsvinden.

Aan de oppervlakte lijken XSS-aanvallen niet erg bedreigend, vooral in vergelijking met andere aanvallen zoals brute force of SQL-injecties. Cross-site scripting aanvallen worden uitgevoerd met behulp van JavaScript, en JavaScript wordt strak gecontroleerd door de browser. Het zou dus zeer beperkte toegang moeten hebben tot de rest van iemands apparaat. Dat is het geval, maar dat betekent niet dat er minder gevaar is.

Een WordPress XSS-aanval is een poort naar schadelijkere aanvallen en moet op zichzelf als gevaarlijk worden behandeld.

Bescherm bezoekers tegen XSS-aanval met Firewall installatie

Een Web Application Firewall (WAF) filtert kwaadaardige verzoeken, waaronder XSS-aanvallen, voordat ze de kans krijgen uw WordPress site te bereiken. Er zijn verschillende WAF's die u kunt gebruiken. Enkele tips vind je hier:

Handleidingen en oplossingen tegen XSS-aanval

beveiligingsheaders xxs controleren wordpress website security headers
Beveiligingsheaders xxs controleren wordpress website

Je kan XSS checken en controleren. Check deze handleidingen:


Meer weten over XSS cross-site scripting-aanval bescherming WordPressof info?

Wil je meer informatie? Veel cursisten met interesse in XSS cross-site scripting-aanval bescherming WordPress bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met websites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress sites en webshops vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere WordPress website.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites en webshops beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress training Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over XSS cross-site scripting-aanval bescherming WordPress?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, XSS cross-site scripting-aanval bescherming WordPress en WordPress sites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven