Aangepaste custom post type maken WordPress handleiding

Aangepaste custom post type maken WordPress handleiding

Logo cursus traing wordpress

Aangepaste custom post type maken WordPress handleiding

Wilt u leren hoe u gemakkelijk aangepaste posttypes kunt maken in WordPress? Aangepaste posttypes veranderen een WordPress-site van een gewoon blog in een krachtig (CMS).

Aangepaste berichttypes maken in WordPress

Je kunt verder te gaan dan berichten en pagina’s door verschillende inhoudstypes voor uw website te creëren. In dit artikel laten we u zien hoe u eenvoudig aangepaste posttypes kunt maken in WordPress. We leren u twee methoden en u kunt er een kiezen die u gemakkelijker lijkt.

Wat is Custom Post Type in WordPress?

Aangepaste berichttypes zijn inhoudstypes zoals berichten en pagina’s. Aangezien WordPress is geëvolueerd van een eenvoudig bloggingplatform naar een robuust CMS, is de term ‘post’ blijven hangen. Een posttype kan echter elke vorm van inhoud zijn.

Standaard wordt WordPress geleverd met deze berichttypes:

 • Post
 • Pagina
 • Bijlage
 • Revisie

U kunt uw eigen aangepaste posttypes aanmaken en ze noemen wat u wilt. Als u bijvoorbeeld een website voor filmreviews heeft, dan zou u waarschijnlijk een type filmreviews willen maken. Dit type kan verschillende aangepaste velden hebben en zelfs een eigen aangepaste categoriestructuur.

Andere voorbeelden van berichten

Andere voorbeelden van berichten zijn

 • Testimonials en reviews
 • Producten
 • Diensten

Aangepaste Custom Post Type in WordPress thema en plugin

Veel populaire WordPress-plugins gebruiken al aangepaste berichttypes om gegevens op uw WordPress-website op te slaan. Deze werken echter alleen met die software. De volgende zijn een paar top plugins die aangepaste post types gebruiken.


 • Voegt een op maat post type toe aan uw WordPress site.
 • WPForms
  Maakt een wpforms posttype aan om al uw formulieren op te slaan.

 • Voegt een memberpress-product op maat gemaakte postsoort toe

Aangepaste Custom Post Type in WordPress thema’s

Ook veel populaire ’s gebruiken al aangepaste berichttypes om gegevens op uw WordPress-website. Dit is tricky. Als je het thema uitzet, heb je een probleem.

WordPress thema’s met Custom post types

Meer handleidingen WordPress thema’s


Wanneer heb ik een aangepast type post nodig?

U kunt in theorie elk type inhoud toevoegen in WordPress-berichten en deze sorteren met categorieën en tags, maar soms is dit niet ideaal. Hieronder staan enkele aanwijzingen of je moet overwegen om een aangepast type bericht te maken, aangepaste taxonomie, of misschien wel beide:

 • Sommige die u post ziet er gewoon niet uit en voelt aan als een post. Bijvoorbeeld onze blogbonnen.
 • Het hoeft geen deel uit te maken van een chronologische reeks berichten. Bijvoorbeeld onze WordPress woordenlijst.
 • Categorieën en tags helpen u niet om die specifieke inhoud te groeperen en te sorteren.
 • U hebt extra velden nodig om meer informatie bij uw inhoud in te voeren.
 • Het kan geen deel uitmaken van uw pagina’s.
 • U moet die specifieke inhoud anders weergeven dan berichten of pagina’s.

U zult ook merken dat we aangepaste taxonomieën voor hen gebruiken in plaats van categorieën of tags.


Zelf gemakkelijke aangepast post type maken met WordPress plugin

De eenvoudigste manier om een aangepast posttype te maken in WordPress is door gebruik te maken van een plugin. Deze methode wordt aanbevolen voor beginners omdat het veilig en supergemakkelijk is. Het eerste wat je moet doen is de UI plugin installeren en activeren. Na activering zal de plugin een nieuw menu-item toevoegen in uw WordPress admin menu genaamd CPT UI.
Custom Post Type UI WordPress plugin

1 Nieuw aangepast type bericht toevoegen

Ga nu naar CPT UI » Voeg nieuw toe om een nieuw type bericht te maken.

Eerst moet u een slak voor uw aangepaste posttype leveren. Deze slak wordt gebruikt in de URL en in WordPress-query’s, dus hij kan alleen letters en cijfers bevatten.

Daaronder moet je de meervoudige en enkelvoudige namen voor je aangepaste posttype opgeven.

Vervolgens kunt u optioneel klikken op de link met de tekst ‘Extra labels op basis van gekozen labels’. De rest van de labelvelden vult u dan hieronder in.

2 Posttype label maken

Scroll naar beneden naar de sectie ‘Extra labels’ en van hieruit kunt u een beschrijving geven van uw posttype en labels wijzigen.

Labels zullen worden gebruikt in de gehele WordPress-gebruikersinterface wanneer u inhoud in dat specifieke type bericht beheert.

3 Post type instellingen

Vervolgens komt de optie voor het instellen van het posttype. Vanaf hier kunt u verschillende attributen instellen voor uw type bericht. Elke optie komt met een korte beschrijving die uitlegt wat het doet.

U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een bericht niet hiërarchisch te maken zoals pagina’s of omgekeerd chronologisch zoals berichten.

4 Extra opties post type

Onder de algemene instellingen ziet u de optie om te selecteren welke bewerkingsfuncties dit type bericht zou ondersteunen. Vink gewoon de opties aan die u wilt opnemen.

Klik ten slotte op de knop ‘Berichttype toevoegen’ om je aangepaste berichttype op te slaan en aan te maken. Je hebt nu je aangepaste type bericht gemaakt. U kunt doorgaan en beginnen met het toevoegen van inhoud.


Handmatig een aangepast type post aanmaken

Het probleem met het gebruik van een plugin is dat uw aangepaste posttypes zullen verdwijnen wanneer de WordPress plugin wordt gedeactiveerd. Alle gegevens die je hebt in die aangepaste posttypes zullen er nog steeds zijn, maar je aangepaste posttype zal niet geregistreerd zijn en zal niet toegankelijk zijn in hetWordPress admin-gedeelte.

Als u op een website werkt en u wilt geen andere plugin installeren, dan kunt u handmatig uw eigen berichttype aanmaken door de vereiste code toe te voegen in het bestand functions.php van uw thema of in een site-specifieke plugin. De handleiding hiervoor volgt spoedig. Je kunt dit ook leren tijdens een WordPress cursus of training. Dit is niet voor beginners maar voor gevorderde WordPress gebruikers.

WordPress training


Meer over Aangepaste custom post type maken WordPress handleiding

Scroll naar top