Text to HTML ratio verhouding tekst code en SEO score

De Text to HTML ratio, of tekst/html verhouding is de verhouding van de hoeveelheid tekst ten opzichte van de geprogrammeerde html code. Dit is van invloed op je SEO score.

Lage en hoge text to ratio score

Een hogere tekst-naar-code-verhouding suggereert een betere gebruikerservaring, en een betere gebruikersinterface is voor zoekmachines de belangrijkste voorspeller van ranking geweest.

Bij het optimaliseren van uw website is u wellicht verteld dat u moet kijken naar de verhouding tussen tekst en HTML. Dus, wat betekent deze verhouding, en waarom is het van belang? Lees verder voor meer informatie!

Wat is Text to HTML ratio (tekst-naar-HTML-verhouding)?

Uw webpagina is normaal gesproken geschreven in HTML, en de weergegeven inhoud is normaal gesproken in tekst. De tekst-naar-HTML-verhouding, ook wel tekst-naar-code of code-naar-tekst genoemd, is de hoeveelheid tekst op die pagina vergeleken met de hoeveelheid HTML-code die nodig is om die weer te geven.

Wat is de juiste Text to HTML ratio voor SEO?

De ideale verhouding tussen tekst en HTML ligt ergens tussen 25 en 70%. Deze verhouding heeft betrekking op de zichtbare tekst ten opzichte van HTML-elementen, niet-zichtbare informatie en tags voor afbeeldingen. Dit verklaart waarom je sites met meer zichtbare tekst hoger in de zoekresultaten ziet staan. Zorg in ieder geval dat je minstens 10% haalt.

Hoe wordt de Text to HTML ratio verhouding berekend?

Het is eenvoudig te berekenen. U kunt deze verhouding handmatig berekenen door te kijken hoeveel tekst er op uw pagina wordt weergegeven ten opzichte van de HTML-code (koppen, links, JavaScript, afbeeldingen, enzovoort) die de tekst weergeeft. Je kunt ook gratis tools voor het controleren van verhoudingen gebruiken om je webpagina’s te analyseren. Een betrouwbare code checker zal de resultaten (paginagrootte, tekstgrootte, codegrootte, en code-tekstverhouding) direct weergeven.


Hoe gebruikt Google deze metriek?

Weliswaar is de verhouding HTML/tekst geen rankingsignaal voor Google en zoekmachines, zie video hieronder, maar er zijn veel factoren die verband houden met de verhouding die de beste SEO-praktijken laten zien. Dat betekent dat deze ratio indirect uw ranking kan schaden. Maar dit betekent niet dat je het over het hoofd ziet. Hieronder staan enkele redenen waarom het een goed idee is om hem te verbeteren:

  • Google gebruikt het om de werkelijke relevantie van een pagina te bekijken. Dus, hoe hoger de ratio, hoe beter.
  • De ratio kan ook helpen zware HTML-pagina’s te verbeteren. Bijvoorbeeld door onnodige tags voor afbeeldingen te verwijderen. HTML-zware pagina’s kunnen de laadsnelheid en de gebruikerservaring schaden.

Hoe de verhouding tussen code en tekst te verbeteren

Bouwen voor mensen

Webpagina’s met een hogere tekst-naar-HTML-verhouding zijn meestal gebruiksvriendelijker. Ze zijn leesbaar en aantrekkelijker voor het doelpubliek in plaats van voor zoekmachines.

Betere laadsnelheid pagina

Hoe minder code, hoe beter de snelheid waarmee de pagina wordt geladen. Websites met minder code laden sneller en dat draagt bij aan een betere gebruikerservaring. Vergeet niet, pagina laad snelheid is ook een ranking factor.

Betere gebruikerservaring

Betere gebruikerservaring is tegenwoordig een belangrijke ranking factor volgens zoekmachines zoals Google. Aangezien een hogere tekst/code-verhouding op een betere UX duidt, is het zinvol deze verhouding te verbeteren.

Betere indexering van pagina’s

Een schonere, compacte code en een hogere verhouding gewone inhoud maken het voor zoekmachines eenvoudiger om een website te crawlen en te indexeren.

Hoe verhelp je een lage HTML-tekstverhouding