Prestatiebudget performance budget verbeteren snelheid

Logo cursus traing wordpress

Prestatiebudget performance budget verbeteren snelheid

Met het Prestatiebudget (performance budget) stel je een “budget” in voor uw pagina en staat niet toe dat de pagina dat overschrijdt. Bijvoorbeeld laadtijd of de paginagrootte.

Prestatiebudget en optimaliseren van je WordPress website

Prestaties zijn van cruciaal belang voor de gebruikerservaring en het verbeteren van de op uw website. Gebruikers haken minder snel af als een webpagina snel laadt en de interactie soepel verloopt. Maar hoe snel is snel genoeg? Daar is geen eenduidig antwoord op. Net als elk bedrijf is elke website uniek met zijn eigen doelstellingen, gebruikersdemografie en budgetten.

Het instellen van een prestatiebudget maakt een einde aan deze verwarring door u te helpen de maximale prestaties voor uw budget te bereiken. In dit artikel leert u hoe u de prestaties van uw website kunt meten met de juiste meetgegevens en hoe u een prestatiebudget kunt opstellen om uw bedrijfsdoelstellingen efficiënt te bereiken.

Wat is een prestatiebudget (performance budget)?

Website performance is een spel van geven en nemen. Moet je prioriteit geven aan gebruikerservaring of design? Wat dacht u van het toevoegen van een chatbot versus het verminderen van de laadsnelheid van uw pagina? Moet uw website echt een script van een derde partij en aangepaste lettertypen laden? Zo ja, welke functionaliteit hebben ze dan voor uw gebruikers? En helpen ze u conversies te genereren?

Een prestatiebudget helpt om je website beter te optimaliseren

Om de optimale prestaties voor uw site te bereiken, moet u de juiste balans vinden tussen ontwerp, functionaliteit, bedrijfsdoelstellingen en gebruikerservaring. Wanneer u een nieuwe website bouwt of een website vernieuwt, is het gemakkelijker om met al deze factoren rekening te houden.

Maar na verloop van tijd, als het verkeer op de site toeneemt en u meer functies aan de site toevoegt, zult u merken dat de prestaties van uw website niet meer zo goed zijn als ze oorspronkelijk waren. Dit is waar prestatie budgettering helpt.

Een prestatiebudget is precies wat het klinkt: u stelt een “budget” in voor uw pagina en staat niet toe dat de pagina dat overschrijdt. Dit kan een specifieke laadtijd zijn, maar het is meestal een gemakkelijker gesprek wanneer u het budget uitsplitst naar het aantal verzoeken of de grootte van de pagina.

Een prestatiebudget is een verzameling van limieten die u oplegt aan verschillende website metrieken die de prestaties beïnvloeden. Enkele prestatie budget metrieken zijn:

  • Totale paginagrootte
  • Totaal aantal HTTP verzoeken
  • Laadtijd van pagina’s op mobiele netwerken
  • Eerste Inhoudsloze Paint (FCP)
  • Long Contentful Paint (LCP)

Google web vitals en paginagrootte

De termen Long Contentful Paint (LCP) en First Inhoudsloze Paint (FCP) vind je terug in de zogenaamde Google Core Web Vitals. Ik raad aan om de onderstaande handleidingen van Google web vitals te lezen over hoe Google je ’s analyseert:


Voorbeelden van prestatiebudgetten

Je kunt een prestatiebudget instellen voor de hele website, of per pagina, of beide (aanbevolen). Met behulp van de hierboven genoemde metrieken kunt u duidelijke, goed gedefinieerde, meetbare doelen stellen voor uw website om ervoor te zorgen dat deze goed blijft presteren.


Voordelen van het instellen van een prestatiebudget

Het definiëren van een prestatiebudget helpt u de eerste stap te zetten naar het verbeteren van de prestaties van uw website. Bij het toevoegen van extra functies aan uw website, zal het dienen als een referentiepunt voor iedereen in uw team of organisatie, of ze nu ontwerpers, ontwikkelaars, of marketeers zijn.

Als u bijvoorbeeld een limiet stelt aan het aantal afbeeldingen en lettertypes (en hun bestandsgrootte), zullen de ontwerpers een beter inzicht hebben in wat ze kunnen gebruiken en wat niet. Op dezelfde manier zal het opleggen van een limiet op het aantal scripts en bibliotheken van derden ontwikkelaars in staat stellen hun doelen beter te benaderen.

Het hebben van een prestatiebudget zal u ook helpen om de prestaties van uw website beter te volgen. Als de prestaties van uw website na verloop van tijd geleidelijk afnemen, dan kunt u teruggrijpen naar uw prestatiebudget en testen waar het fout ging.


Handleidingen over WordPress en prestatieverbeteringen website


Meer informatie over Prestatiebudget performance budget verbeteren snelheidof info?

Wil je meer informatie? Veel lezers met interesse in Prestatiebudget performance budget verbeteren snelheid bekeken ook de onderstaande artikelen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met websites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress sites en webshops vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere website.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website of webshop sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Prestatiebudget performance budget verbeteren snelheid?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Prestatiebudget performance budget verbeteren snelheid en WordPress sites en webshops.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven