Cloudflare CDN caching installeren WordPress website

Logo cursus traing wordpress

Cloudflare CDN caching installeren WordPress website

WordPress website sneller maken met CDN van Cloudfare

Cloudflare CDN is een een mooie oplossing als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om de van je WordPress site wil verbeteren en je website sneller wil maken. Lees de Nederlandse handleiding voor starters. Enige kennis van WordPress is vereist.

Zoals ik al heb uitgelegd in mijn handleiding om de snelheid van een WordPress site te optimaliseren, is een CDN een netwerk van servers die zich over de hele wereld bevinden.
Handleiding snelheid van WordPress website meten en optimaliseren

Hoe werkt Cloudfare CDN caching?

Het idee is heel simpel: je WordPress website wordt gekopieerd op alle servers van het netwerk en wanneer een gebruiker surft op je WordPress website, ontvangt hij de inhoud van de dichtstbijzijnde server. Stel u voor dat u in Australië bent en u zoekt informatie over onze reisblog.

Aangezien de server in Nederland staat, zal elk http verzoek veel langer duren omdat het de oceaan moet oversteken naar Nederland en weer terug moet komen naar Australië 😉 . Als je een kopie van je site op een server in Australië hebt staan, zullen de verzoeken uiteraard veel sneller gaan!

We kunnen in dit plaatje zien dat hoe verder we van Nederland af gaan, hoe trager de site wordt. U kunt deze test doen op deze site

Het klinkt eenvoudig als je het zo stelt, maar als je wat dieper op de details ingaat, zul je zien dat het niet zo triviaal is om het op te zetten (maar maak je geen zorgen, ik laat je zien hoe je het moet doen).

Heb ik een CDN nodig voor mijn WordPress site?

Dit is waarschijnlijk de eerste vraag die je zult willen beantwoorden. Je zou moeten overwegen een CDN te installeren als je één of meer van deze vragen met ja beantwoordt:

 • Heeft u een internationaal lezerspubliek? Als een aanzienlijk deel van uw lezers (meer dan 20%) je WordPress website vanaf de andere kant van de wereld bezoekt, kan het verstandig zijn om een CDN te installeren.
 • Heeft u de indruk dat uw hostingplan niet toereikend is voor uw verkeer? Zo ja, dan kan een CDN de bandbreedte (het volume van overgedragen ) op uw oorspronkelijke server aanzienlijk verminderen door een groot deel van de bestanden van je WordPress website over te brengen naar de servers van het CDN.
 • Bent u het slachtoffer geweest van DDoS-aanvallen? Bij dit soort aanvallen wordt veel verkeer tegelijk naar de server van je WordPress website gestuurd om deze buiten werking te stellen. Dankzij een CDN heb je een heel netwerk van servers tot je beschikking en zal het veel moeilijker zijn om deze uit te schakelen.

Dit zijn best goede redenen om een SSC op te zetten, nietwaar? Maar zoals u hieronder zult zien, is Cloudflare geen traditioneel CDN en kunt u er nog veel meer mee doen. Maar om te begrijpen hoe het allemaal werkt, laten we eens kijken wat Cloudflare anders maakt dan meer traditionele CDN's.

De verschillen tussen Cloudflare en een traditioneel CDN

Cloudflare en alle andere CDN's hebben hetzelfde doel: uw website over de hele wereld sneller maken. Maar ook al is het doel hetzelfde, de manier waarop Cloudflare werkt is heel anders dan die van de meeste andere CDN's.

Cloudflare: reverse proxy, domeinregistrator en nog veel meer

Cloudflare is wat wij noemen een “reverse proxy” en je hebt misschien geen idee wat deze barbaarse termen betekenen (we zullen proberen het eenvoudig te houden). In feite, om Cloudflare te gebruiken, moet je je domeinnaam naar Cloudflare wijzen. Het resultaat is dat Cloudflare alle verzoeken van je bezoekers onderschept nog voor ze je origin server bereiken en er dan zo goed mogelijk gebruik van maakt (bv. informatie ophalen bij de dichtstbijzijnde server).

Dat is ook de reden waarom wanneer u Cloudflare gebruikt, al uw inhoud nog steeds wordt geladen vanaf uwsite.com, terwijl bij een traditioneel CDN uw inhoud wordt geserveerd vanaf een nieuwe url zoals cdn.uwsite.com.

afbeelding credit: Cloudflare

Deze aanpak geeft Cloudflare veel controle over uw website, waardoor ze meer kunnen doen dan “alleen” uw inhoud afleveren vanaf de dichtstbijzijnde server:

 • Cloudflare is de 2e grootste domeinnaam provider na GoDaddy maar heeft bovenal de snelste DNS. We praten echter niet veel over Cloudflare en tot voor kort wist ik niet dat ze het mogelijk maken om domeinnamen te kopen.
  Dus ik denk dat ik waarschijnlijk mijn domeinnamen beetje bij beetje naar hen zal , omdat ze geen extra kosten in rekening brengen.
 • Cloudflare beveiligt uw website in geval van DDoS of andere aanvallen
 • Als u net als ik ooit een webserver hebt ingesteld (apache, nginx of andere), weet u dat het snel ingewikkeld kan worden. Dankzij de “reverse proxy”-configuratie kunt u met Cloudflare eenvoudig paginaregels definiëren vanuit de interface zonder het configuratiebestand van uw server aan te raken (maar daar hebben we het later over).
 • Als u nog steeds niet bent overgeschakeld op HTTPS, kunt u dankzij de configuratie van Cloudflare HTTPS in 1 klik activeren met gratis SSL-certificaten.
 • Cloudflare heeft het grootste server netwerk met meer dan 200 locaties wereldwijd. Het is bij mijn weten de enige provider die zijn CDN gratis aanbiedt.
  In feite gebruikt bijna 13% van alle websites Cloudflare om hun prestaties te verbeteren!
 • Naast traditionele CDN's kunt u met Cloudflare ook de prestaties van uw website optimaliseren door uw bestanden te comprimeren (gzip compressie, brotli), automatische minificatie van uw css/js-bestanden, Http2, TLS 1.3 etc…

Het Cloudflare CDN-servernetwerk. Stel je voor dat je een kopie van je site op elk van deze servers hebt (Clouflare image credit)

Meer traditionele CDN's

Bij een meer traditioneel CDN hoeft u uw domeinnaam niet naar het CDN te verwijzen. Maar omdat deze CDN's uw domeinnaam niet controleren, kunnen ze uw inhoud niet automatisch vanaf de dichtstbijzijnde server serveren. Daarom moet je er bij een traditioneel CDN voor zorgen dat de url's van je bestanden (, css, js etc…) herschreven worden van bijvoorbeeld yousite.com naar cdn.yousite.com. In het algemeen, de meeste plugins (w3 total cache, wp rocket…) kunt u dit gemakkelijk doen door het invoeren van de url van uw CDN in de parameters.

Traditionele CDN's zullen dan automatisch de inhoud van je WordPress website “trekken” en verspreiden over hun netwerk van servers. Telkens wanneer een bezoeker een verzoek indient met de url cdn.yoursite.com, zal het bestand dus worden afgeleverd door de dichtstbijzijnde server. Enkele voorbeelden van traditionele CDN's:

 • Amazon Cloudfront
 • Key CDN
 • StackPath
 • Bunny CDN
 • (misschien is het u opgevallen dat als u de afbeeldings CDN optie van Jetpack heeft geactiveerd, de url's van al uw afbeeldingen anders zijn)

Cloudfare gratis en Betaald

Wat de prijzen betreft, CloudFlare biedt zowel een gratis versie als verschillende betaalde abonnementen aan.

Cloudfare CDN gratis

Het gratis plan biedt volledige toegang tot het wereldwijde CDN, een breed scala aan beveiligingsfuncties, SSL-encryptie en krachtige statistische rapporten over siteverkeer. Het heeft echter een paar beperkingen, zoals wekelijkse site crawls, evenals een activatieperiode en analytische updates die na 24 uur van kracht worden.

Hieronder geven we een overzicht van wat het gratis plan inhoudt:

 • Unmetered Mitigation van DDoS
 • Wereldwijd CDN
 • Gedeeld SSL-certificaat
 • I'm Under Attack™-modus
 • Toegang tot Cloudflare Apps
 • Toegang tot account Audit Logs
 • Webapplicatie firewall (WAF) met CloudFlare regelsets
 • Op de duurdere plannen kunt u uw eigen aangepaste gedeelde SSL uploaden
 • 24/7 ondersteuning alleen beschikbaar op het hoogste plan

Cloudfare CDN Betaald

Aan de andere kant bieden de betaalde plannen van CloudFlare, namelijk Pro, Business en Enterprise, betere sitebescherming, frequentere site crawling, mobiele optimalisatie en DDoS-bescherming.

Dus terwijl het gratis plan basisbescherming biedt, raadt CloudFlare haar instapniveau betaald plan aan voor professionelere websites en webshops. Er zijn gevallen waarin u het betaalde plan nodig hebt. Mijn advies is om dit alleen te nemen als je het echt nodig hebt en afhankelijk bent van een goede google ranking en meer omzet.

Is Cloudflare Pro plan betaald per site of onbeperkt?

Is het Pro plan betaald per site, of is het beperkt tot een aantal sites of helemaal onbeperkt?

Plannen zijn per site. U kunt een onbeperkt aantal sites in totaal hebben, maar elke site zou zijn eigen $20/maand abonnement nodig hebben als u het Pro plan erop wilt.

Prijs Cloudflare

Wat kost Cloudfare

Wat kost Cloudfare

prijs gratis betaald account cloudflare cdn caching installeren wordpress free pro
prijs gratis betaald account cloudflare cdn caching installeren wordpress free pro
prijs gratis betaald account cloudflare cdn caching installeren wordpress free pro
prijs gratis betaald account cloudflare cdn caching installeren wordpress free pro

Wat krijg je in elk pakket

Wat krijg je in elk pakket

Handleidingen Cloudflare installeren instellen controleren


Cloudflare Web Application Firewall WAF

Met Cloudflare Web Application Firewall (WAF) kun je je website extra beveiligen. Het intuïtieve dashboard van Cloudflare Web Application Firewall stelt gebruikers in staat om krachtige regels op te stellen met eenvoudige muisklikken en biedt ook Terraform-integratie. Elk verzoek aan de WAF wordt geïnspecteerd aan de hand van de rule engine en de informatie over bedreigingen die is verzameld uit de bescherming van ongeveer 25 miljoen websites.

Verdachte verzoeken kunnen worden geblokkeerd, in twijfel getrokken of gelogd, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker, terwijl legitieme verzoeken worden doorgestuurd naar de bestemming, ongeacht of deze zich op locatie of in de cloud bevindt. Analytics en Cloudflare Logs maken bruikbare statistieken zichtbaar voor de gebruiker.


Meer handleidingen over CDN

Meer handleidingen over CDN en snelheid verbeteren:


Wil je meer details over Cloudflare CDN caching installeren WordPress websiteof info?

Wil je meer weten? Veel bezoekers met interesse in Cloudflare CDN caching installeren WordPress website bekeken ook de onderstaande handleidingen:


WordPress training onderhoud

De meeste problemen met WordPress websites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele websites vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere website.

WordPress training onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites en webshops beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress cursus Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website of webshop sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Cloudflare CDN caching installeren WordPress website?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Cloudflare CDN caching installeren WordPress website en WordPress sites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven