Schrijven kan heel leuk zijn maar voor velen komt het meestal neer op een extra klus die ‘s avonds of in het weekend moet worden geklaard. Hier een handleiding en tips hoe je een goed blog artikel of bericht schrijft in WordPress dat goed gevonden wordt.
IN DEZE HANDLEIDING:
Kwalitatief goede en SEO geoptimaliseerde content op je WordPress website
Een goed blog voegt waarde toe aan je site. Inhoudelijk en je komt als je het goed doet hoger in Google en zoekmachines. Op deze manier trekt u meer bezoekers aan en omdat er een mogelijkheid tot interactie is, komen ze ook vaker terug. Maar bloggen kost tijd. En als je er handig mee omgaat, hoeft een goed artikel niet veel tijd in beslag te nemen. Zo zet je een goed blog artikel in elkaar.
Denk na over wat je wilt schrijven
Natuurlijk, je hebt een idee over wat te vertellen, maar dat is niet genoeg. Voordat je begint, bepaal je het doel dat je voor ogen hebt. Wil je informatie geven? Mensen iets leren? De lezers overtuigen? Als u zich tijdens het schrijven op het doel blijft richten, is het makkelijker om het verhaal duidelijk te structureren. Denk ook aan wie het artikel bedoeld is. Denk aan het volgende:
- Komen de lezers nieuw op je WordPress website?
- Zijn het interne of externe lezers?
- Welke voorkennis hebben de lezers?
- Waar en wanneer komen ze je artikel tegen?
Begin met de titel en trefwoorden voor je blog artikel
Het is verleidelijk om te beginnen met een inleiding en ergens aan het einde van het proces te bepalen wat de titel zal zijn. Toch is dat niet verstandig. De titel is de kernboodschap van het verhaal, waar je bij het schrijven altijd rekening mee moet houden. De titel houdt je op het juiste pad met het doel en voorkomt dat je afdwalen of in details verzandt.
Als je het moeilijk vindt om je titel onder woorden te brengen, kunt u ervoor kiezen om een werktitel te gebruiken. De werktitel brengt de boodschap goed over, maar is misschien niet zo flitsend als je zou willen. Als je verhaal klaar is, kunt u de werktitel (eventueel met behulp van een collega of copywriter) oppoetsen tot een echte titel. Houd het overigens kort en krachtig. Dit is aantrekkelijker voor de lezers en maakt je artikel (als het op het internet verschijnt) beter vindbaar voor zoekmachines.
Tip: neem de tijd voor je blog artikel
Als het artikel niet meteen klaar hoeft te zijn, is het goed om op dit punt een pauze in te lassen. De eerste twee stappen zullen waarschijnlijk niet meer dan een kwartier duren. Laat dan de titel (kernboodschap) een paar dagen staan. Je zult merken dat het verhaal zich daar al onbewust aan het vormen is.
Maak een kader voor je blog artikel
Nu weet je wat je wilt zeggen, tegen wie je het wilt zeggen en wat de titel van je stuk zal zijn. In de tussentijd jeuken je vingers om het op te schrijven. Maar er is nog één belangrijke stap te gaan: het kader. Om ervoor te zorgen dat je artikel structuur heeft, schetst u eerst de structuur. Dat kan in trefwoorden, bij wijze van spreken, op de achterkant van een bierviltje. Begin met de inleiding (waar gaat dit stuk over en waarom), de kern (de boodschap die je wilt overbrengen), de diepere laag (uitleg, voors en tegens, je argumenten, praktijkvoorbeelden), en tot slot je conclusie.
Kies de juiste trefwoorden om hoger te komen in Google
Het kiezen van een goed focus trefwoord is belangrijk om goed gevonden wordt in de zoekmachines. Het focus trefwoord vertelt Google en zoekmachines waar je blogartikel over gaat. Je bent waarschijnlijk niet de enige die over je onderwerp schrijft. Het loont dus de moeite om ook te kijken naar trefwoorden en varianten op het thema. Lees deze handleiding en tips voor het kiezen van je trefwoorden en hoger komen in Google.
- Optimaliseren WordPress website sneller en beter maken
- Google Keyword Planner zoekwoorden trefwoorden vinden
- Beste SEO titel in Google van WordPress pagina bericht
- Gevonden worden trefwoord zoekterm en short tail long tail url
- Ideale lengte aantal woorden wordpress teksten webpagina
Tip: Doe onderzoek naar je blog onderwerp
Als je wat extra onderzoek wilt doen naar wat je gaat schrijven (mening van collega's, cijfers op een rij, advies van een expert in een ander vakgebied), dan is dit het juiste moment. Je hebt nu precies wat je wilt zeggen en wat je moet weten. Als je informatie gaat verzamelen voordat je het kader hebt, loop je het risico dat je er veel meer tijd aan besteedt dan achteraf nodig is.
Schrijf je blog artikel
Als je klaar bent met het raamwerk, is het eigenlijke schrijven nauwelijks meer dan een invuloefening. Je weet precies wat je wilt zeggen, hoe, met welke argumenten en voorbeelden en op basis van welke getallen. Nu moet je je verhaal op de juiste manier onder woorden te brengen. Houd je doelgroep in gedachten bij het schrijven. Denk bijvoorbeeld aan iemand die je kent en die binnen die doelgroep valt. Stel je voor dat je je verhaal aan die persoon vertelt. Welke woorden kies je dan? Denk aan het volgende:
- Denk nu eens na over wat de juiste toon is. Luchtig of zakelijk?
- Is er ruimte voor een knipoog
- Wilt je je bezorgdheid over een bepaald onderwerp uiten
- vooral objectieve informatie geven?
Algemene tips voor het schrijven van je blog artikel
Minder is meer
Houd het kort en bondig,. Maak je paragrafen niet langer dan nodig. Probeer wel minimaal 400 woorden te gebruiken in je artikel.
Praat in plaats van schrijf
Vermijd woorden die je niet gebruikt als je met iemand praat.
Maak het persoonlijk
Gebruik geen ‘men' maar spreek de lezer aan met ‘jij' of ‘jij'. Verwijs naar uzelf of je bedrijf met ‘ik' of ‘wij'.
Kort en bondig
Gebruik korte zinnen en vermijd lange zinnen die tussen komma's zitten.
Weinig jargon
Wees voorzichtig met technisch jargon en Engelse termen waarvoor een goede Nederlandse vertaling bestaat.
Vraag om kritiek indien nodig
Laat je stuk voorlezen door een kritische collega of collega voordat u het publiceert. Iemand die u niet alleen wijst op die ene typefout. Je hebt natuurlijk de spelling zelf al grondig gecontroleerd. maar ook op eventuele onnauwkeurigheden in de inhoud. Als je niet zeker bent van een bepaald onderdeel, vraag dan je ‘redacteur', als je die hebt, om er eens goed naar te kijken. Je hoeft het natuurlijk niet altijd eens te zijn met de kritiek, maar je moet het wel kunnen weerleggen.
Tips voor je blog artikel
neilpatel.com/blog/the-ultimate-guide-to-writing-blog-post-introductions