Gutenberg blokken als widgets in footer WordPress 5.8

Sinds WordPress 5.8 kun je blokken van de Gutenberg Editor gebruiken in de widgets in de sidebar en footer. Dit kan bij oudere sites en thema's problemen opleveren.

Logo cursus traing wordpress

Gutenberg blokken als widgets in footer WordPress 5.8

Een van de grootste en meest zichtbare veranderingen in WordPress 5.8 is dat je blokken uit kunt gebruiken in de widgets in de en/of footer.

Gutenberg Blokken als widgets in WordPress 5.8

Een van de grootste en meest zichtbare veranderingen in WordPress 5.8 zal zijn dat je blokken uit Gutenberg kunt gebruiken in de widgets in de sidebar en/of footer. Hiermee volgt WordPress het lange termijn plan om de hele WordPress website – niet alleen artikelen of pagina's – met blokken op te kunnen bouwen (Full Site Editing).
Een voorbeeld van de standaard WordPress blokken editor die in WordPress 5.0 zijn intrede heeft gedaan:

Lees meer over Gutenberg blokken:


Blokken als widgets in footer en sidebar in WordPress 5.8

Als je in WordPress 5.8 op het gebied “Widgets” klikt, krijg je nu een weergave te zien die meer doet denken aan de Gutenberg editor bij het schrijven van een nieuw blogbericht. Dit is dus anders dan de “verouderde” klassieke widgets.

Met een vervolgkeuzemenu kunt u de afzonderlijke widgetgebieden van uw WordPress-thema selecteren. Bijvoorbeeld, de zijbalk, de voettekst, eventueel de header, enz.

Problemen met bestaande ‘oude' widgets in websites

Hoewel dit een belangrijke stap is voor de integratie van Full Site Editing, zullen er in het begin situaties zijn waarin dit niet handig is, of wanneer gebruikers gewoon de voorkeur geven aan het oude widgetsysteem. Daarom heeft WordPress al een tool gelanceerd die het blokgebaseerde widgetsysteem uitschakelt: de Classic Widgets plugin.

Het blok-gebaseerde systeem zal de standaard worden in WordPress. Maar het is fijn om plugins als Classic Widgets te kunnen gebruiken, als je daar behoefte aan hebt. Het zal de overgang van het oude naar het nieuwe WordPress voor velen een stuk soepeler maken.

De Classic Widgets WordPress plugin zorgt ervoor dat je de vertrouwde widget-weergave te zien krijgt. Het zou ten minste tot 2023 ondersteund moeten worden. We weten dit al van de Classic Editor, die de editor ondanks Gutenberg in de vertrouwde weergave weergeeft en Gutenberg-tegenstanders in de WordPress-kosmos gerust zou moeten stellen.
Als je problemen hebt met je widgets kun je deze plugin installeren. Je hebt dan nog even de tijd, waarschijnlijk een jaar, om de widgets om te zetten naar het nieuwe systeem.

Hoe werkt de Classic Widgets plugin?

De Classic Widgets plugin heeft geen instellingen, omdat er niets geconfigureerd hoeft te worden. Het is vergelijkbaar met de Classic Editor plugin, die de block editor uitschakelt die een paar jaar geleden bij de introductie van WordPress 5.0 veel gebruikt werd.

Als je al widgetblokken hebt gebouwd met het nieuwe systeem, zul je ze verliezen wanneer je de plugin activeert. Dit kan niet worden teruggedraaid. Je eerder gebouwde widgetblokken worden niet hersteld als je de Classic Widgets plugin deactiveert. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat je dit wilt.

Aan de andere kant, als je traditionele widgets toevoegt aan de sidebars van je thema terwijl Classic Widgets is geactiveerd, zul je ze niet verliezen. Als je de plugin deactiveert, zullen de widgets nog steeds zichtbaar zijn, zowel op de front-end als in de back-end.

Meer handleidingen over WordPress widgets


Meer informatie over Gutenberg blokken als widgets in footer WordPress 5.8of info?

Wil je meer weten? Veel lezers met interesse in Gutenberg blokken als widgets in footer WordPress 5.8 bekeken ook de onderstaande artikelen:


Training of cursus ontwerp en vormgeving

WordPress design en vormgeving

Leer hoe je je WordPress site beter en kan ontwerpen en vormgeven in de speciale designcursus:
Design en ontwerpcursus voor WordPress

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress site mooier kan maken en vormgeven in de WordPress Bootcamp spoedopleiding:
Design en ontwerp in WordPress Bootcamp

Info over Gutenberg blokken als widgets in footer WordPress 5.8

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over ontwerp, Gutenberg blokken als widgets in footer WordPress 5.8 en WordPress webdesign.

WordPress designer

Arthur Wentzel, web-designer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven