Aan welke eisen moet je WordPress thema voldoen?

Na ruim 10 jaar WordPress websites maken, vond ik het tijd om een lijstje te maken waaraan je WordPress thema moet voldoen. Enkele waardevolle tips vind je onderaan.

Goede en mindere WordPress thema’s

Ik heb de afgelopen jaren vele WordPress gebruikers de mist in zien gaan omdat hun thema niet goed functioneert. Vaak wordt er (begrijpelijk) met beperkte WordPress kennis een WordPress uitgekozen wat om meerdere redenen niet of minder geschikt is om je WordPress website mee in te richten en vorm te geven.

Aandachtspunten thema

Let bij de keuze van je thema altijd op de onderstaande aandachtspunten, eisen of voorwaarden die ik voor je heb samengesteld:

Flexibiliteit

Kun je het thema makkelijk aanpassen? Stel je maakt een site en jij of je opdrachtgever willen de site verbouwen of een kleine aanpassing doen. Bijvoorbeeld het logo verplaatsen. Neem een thema waarbij je makkelijk de vormgeving kan aanpassen.

Duurzaamheid

Is de verwachting dat je thema ook nog werkt over 1, 3 of 5 jaar? De meeste gratis thema’s is een kort leven beschoren. Koop een thema dat naar verwachting lang meegaat.

Taal | Nederlands en engels

Zorg dat je een thema kiest dat ook in het Nederlands werkt. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een webshop wilt en dat niet alle engelstalige woorden. Bij WordPress thema’s die ik test voor klanten en cursisten, zorg ik altijd dat die ook compatible zijn met de WPML meertaligheid plugin.

Compatibiliteit

Werkt het thema goed samen met de belangrijkste plugins? Werkt het thema bijvoorbeeld met de WP Bakery Page Builder of WPML.

Responsive

Test een WordPress thema ook altijd uit op een mobiele telefoon. Let daarbij bijvoorbeeld op of teksten en afbeeldingen netjes in beeld staan, maar ook of een pagina direct opent met de belangrijkste tekst in beeld. Zoekmachines zoals Google hechten steeds meer waarde aan website-prestaties op mobiele apparaten. Meer over WordPress en responsive websites

Support

Bij een gratis WordPress thema hoef je niet te rekenen op goede support van de makers. Zoek je een WordPress thema waar je jarenlang mee vooruit kunt? Koop dan voor een enkele tientjes een goed en gerenommeerd goed en betaald WordPress thema.


Advies bij keuze WordPress thema

Je kan zelf op zoek gaan naar een thema op bijvoorbeeld Envato. Je kan ook advies vragen aan Arthur. Tijdens de WordPress cursus Design en Vormgeving en de WordPress Bootcamp gaan we uitgebreider op de bovenstaande zaken in.

Koop nooit een thema gerelateerd aan een onderwerp

Een voorbeeld: Stel je bent een makelaar. Je kan dan een voorgefabriceerd real-estate thema kiezen. Dit lijkt handig maar is het uiteindelijk niet. Je kan veel beter een zogenaamd multi-purpose thema kiezen omdat dit aan de bovenstaande eisen voldoet.
Ik heb zoveel cursisten of website-eigenaren ontmoet die hier helemaal op vast zijn gelopen omdat na aanschaf blijkt dat voorgeprogrammeerde WordPress thema’s helemaal niet handig zijn omdat er nog veel tijd gaat zitten in bijvoorbeeld het aanpassen van de taal of het fixen van ‘bugs’. Bij de goede veel geteste en gerenommeerde WordPress thema’s heb je hier geen of veel minder last van.
Meer voorbeelden van onderwerp-gerelateerde WordPress thema’s die je beter niet kan nemen:

Muziek en entertainment
Onderwijs
Bruiloft, huwelijk of trouwerij

De beste en overgewaardeerde WordPress thema’s

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van thema’s die aan de bovenstaande eisen voldoen. Ook vind je voorbeelden van, in mijn ogen, zwaar overgewaardeerde thema’s:
De beste en matige WordPress thema’s


Ook interessant