Beste WordPress plugins kiezen snelheid veiligheid en hygiene

Logo cursus traing wordpress

Beste WordPress plugins kiezen snelheid veiligheid en hygiene

Beste WordPress plugins kiezen: snelheid veiligheid en hygiene

Waar moet je op letten bij de keuze van je WordPress plugins? Ik heb een overzicht van factoren, do's en don't gemaakt om je site zo clean, snel en veilig mogelijk te houden.

Voordat je een plugin toevoegt aan WordPress zijn er een paar zeer belangrijke vragen die je jezelf moet stellen.

 • Heb je deze plugin echt nodig?
 • Is de plugin een “must have” of gewoon “voor de leuk”?
 • Kan het server-side worden opgelost of op een andere manier buiten WordPress (die geen invloed heeft op de prestaties van uw website)?

Gebruik zo min mogelijk WordPress plugins

Feit is dat elke regel code die je toevoegt aan WordPress je laadtijden zal verhogen. En alle plugins vertragen uw site, maar voor sommige goed gebouwde of kleine plugins is de impact op de prestaties verwaarloosbaar.

Veel functies in WordPress plugins kunnen gemakkelijk worden toegevoegd door middel van kleine in uw functions.php bestand, of als een kleine plugin. Dus als je maar één functie nodig hebt, moet je meestal geen grote plugin installeren. Net zoals je geen Photoshop hoeft te installeren om foto's te verkleinen. Veel functies, zoals beeldoptimalisatie, hebben niet eens een plugin nodig.

Beeldoptimalisatie kan ook worden gedaan met server tools zoals imagemagick via command line en SSH. Vraag dit je webhoster of Arthur.


Doe wat buiten je WordPress website om kan doen

Het klinkt handig en makkelijk om alles in WP te doen. Als je het extern kan regelen, dus buiten je website, is dit altijd beter. Zo belast je je eigen website minder. Bijvoorbeeld:


Alles-in-1 WordPress plugins. Handig?

Een ander belangrijk punt is om plugins te vermijden die alles doen, ook bekend als “zwitsers legermes plugins”. Ze hebben de neiging om een heleboel dingen niet zo goed te doen. Aangezien het niet de hoeveelheid plugins is die uw code vertraagt, maar de totale hoeveelheid code die moet worden uitgevoerd, is het veel beter om kleine gespecialiseerde plugins toe te voegen. Wanneer je plugins installeert, moet je je WordPress website testen, zowel voor als na. Wat is de impact van de plugin op de prestaties? Is het de moeite waard? Nogmaals, “must have” vs “nice to have”.


Hoe plugins kiezen voor je WordPress website

Het kiezen van een goede plug-in met is erg belangrijk. Je moet er zeker van zijn dat de ontwikkelaar van de plug-in de plug-in ten minste de komende 5 jaar effectief ondersteunt, ondanks de complicaties die zich kunnen voordoen. Dus, waar moet je op letten voordat je kiest?

 • De van de ontwikkelaars
 • Functies en opties van de plugin. Niet te groot. Niet te klein.
 • Prestaties en van de plug-in

Verder zou je zou ook het volgende moeten controleren:

 • Wanneer is het voor het laatst bijgewerkt? Ouder dan 6 maanden is geen goed teken.
 • Is het getest met uw versie van WordPress?
 • Als het beschikbaar is via de WordPress plugin directory, wat is de rating daar?
 • Kijk op het support forum voor de plugin, zijn er veel onbeantwoorde vragen daar?

Wat ook leuk is om te controleren, is de geschiedenis van beveiligingslekken in kwetsbaarhedendatabases zoals wpvulndb.com.


De plugins die je WordPress-prestaties verminderen

Ik heb deze plugins gesorteerd in verschillende categorieën, samen met een aantal betere alternatieven en oplossingen voor de snelheid van je WordPress website. Dit zijn niet alle slechte plugins die er bestaan, ik ben bang dat er meer van hen zijn, maar het zijn enkele van de meest populaire waarvan we hebben gezien dat ze een negatieve invloed hebben op de prestaties.

WordPress plugins op grote en kleine websites

Voor kleinere sites is het onderstaande minder belangrijk. Er is geen man overboord als je 1 van de onderstaande plugins gebruikt. Als je WordPress website groter wordt gaan alle kleine beetjes tellen. Dan wordt het onderstaande wel heel belangrijk.

WordPress plugins voor Veiligheid

De slechte plugins

 • WordFence Beveiliging
 • Sucuri Beveiliging
 • iThemes Security (Betere WP beveiliging)
 • All in One WP Beveiliging & Firewall

Beste WordPress plugins, alternatieven voor veiligheid

Beveiligingsplugins voegen niet echt veel toe aan WordPress. In plaats daarvan geven ze een (vermeend) gevoel van veiligheid. En vaak bevatten ze zelf veiligheidslekken.

Veiligheid plugins komen vaak in gebieden die niet moeten worden aangeraakt door een plugin. Ze proberen om veel te veel te doen. Wanneer een beveiligingsplugin een fout heeft in een functie die een anders onschadelijk gebied raakt kan dit hele nadelige gevolgen veroorzaken is mijn ervaring.

Als je veilig en beveiligd wilt blijven met WordPress, is het belangrijkste dat je WordPress met plugins en thema's goed bijwerkt. Wanneer WordPress wordt , is dat bijna altijd te wijten aan een onveilige plugin. Een firewall bij uw hostingprovider of een applicatie-firewall bij een provider zoals Cloudflare is ook een goede bescherming. Zij beschermen websites tegen bekende aanvallen (op basis van een database met kwetsbaarheden) nog voordat de aanvallen uw website raken.

Tips over WordPress beveiliging

Wil je meer tips over beveiliging en WordPress van mij lezen?


WordPress Page builders (Page-bouwers)

Slechte WordPress plugins die je site langzamer maken

 • WPBakery (Visual Composer)
 • Beaver builder (wel de beste oplossing)

Alternatieven en oplossingen voor snelheid website

 • WordPress Block Editor ()
 • Geavanceerde aangepaste velden – Flexibele inhoudsvelden

Paginabouwers kunnen zowel een zegen als een vloek zijn. Natuurlijk maken ze dingen een stuk eenvoudiger, maar ze voegen ook een hoop opgeblazen functies en onnodige code toe. Vooral aan de voorkant. Met de recente introductie van de blokeditor (Gutenberg) zijn verschillende paginabouwers beter geworden, maar ze zijn nog steeds verre van goed. Totdat de blokeditor een volwaardige is (ja, dat gaat uiteindelijk gebeuren), is een combinatie van Gutenberg en Advanced Custom Fields de meest performante oplossing. We gebruiken ACF Flexible Content als paginabouwer, en gebruiken de blokeditor voor blogberichten.

Wil je toch een page builder gebruiken, doe dit danniet op alle pagina's maar op een select gedeelte en gebruik dan Beaver of Elementor. Zeker geen Bakery Builder.

Enige nuance is op zijn plek wat betreft pagebuilders en snelheid. Lees het volgende artikel over de snelheid van Beaver Builder:
Why Page Builders Don't Have to Slow Down Your Website


WordPress afbeeldingen en beheer

Het enige dat meestal de meeste ruimte inneemt op een website zijn de afbeeldingen. Het is dus een heel goed idee om de afbeeldingen te optimaliseren, om hun grootte en laadtijd te verminderen. Helaas installeren veel gebruikers gewoon een beeldoptimalisatie plugin en denken dat ze goed zijn. Maar dat zijn ze echt niet. Ik heb veel image optimalisatie plugins getest en geëvalueerd en tot onze verbazing zijn veel van hen echt slecht.

De plugin met de meest negatieve impact is zeker EWWW Image Optimization. Als je een plugin moet gebruiken, is het beter om plugins te gebruiken die de optimalisatie uitladen. Maar beter dan het gebruik van plugins is het beheren van de beeldoptimalisatie ofwel wanneer de beelden worden geproduceerd. Exporteer ze op de juiste manier of optimaliseer de afbeeldingen server-side met programma's zoals jpegoptim, imagemagick en optipng. Merk ook op dat WP-CLI tegenwoordig een aantal mooie afbeeldingshulpmiddelen heeft!

Slechte WordPress plugins die je website langzamer of trager maken

 • EWW Image Optimizer
 • Smush Beeldcompressie & -optimalisatie
 • Imsantiy
 • Verschillende “resize” plugins

Beste WordPress plugins, alternatieven en oplossingen voor de snelheid van je WordPress website

 • Beeldoptimalisatie op server
 • Afbeeldingen lokaal optimaliseren voor upload
 • wp media regenereren (WP-CLI)
 • Pompress JPEG & PNG afbeeldingen (TinyPNG)
 • ShortPixel Image Optimizer

Tips over afbeeldingen en WordPres

Meer tips over afbeeldingen en WordPress:


Gebroken links en gerelateerde berichten

Slechte WordPress plugins die je website langzamer of trager maken

 • Verbroken link checker
 • WP Broken Link Status Checker
 • Nog een gerelateerde berichten plugin

Beste WordPress plugins, alternatieven en oplossingen voor de snelheid van je WordPress website

Dit zijn plugins met geplande taken die enorm profiteren van een goede cron setup, zoals hierboven vermeld. Het beste van alles is echter om gespecialiseerde externe diensten te gebruiken, zoals de Google Search Console en Moz of Screaming Frog. De gerelateerde berichten functie in de premium versie van Yoast SEO is ook iets wat we kunnen aanraden. Yoast SEO in het algemeen is zeer goed performance-wise deze dagen, dus check ze uit als je nog niet hebt.


WordPress  Backups

Slechte WordPress plugins die je website langzamer of trager maken

 • WP-DBManager
 • Updraft/Updraft Plus
 • Duplicator

Beste WordPress plugins, alternatieven en oplossingen voor de snelheid van je WordPress website

 • Backups door hosting provider
 • mysqldump + rsync (opdrachtregel)
 • wp db export/import (WP-CLI)

Back-ups kunnen echt moeilijk zijn om op te zetten. We hebben veel gevallen gezien waarbij back-upplugins websites volledig hebben “bevroren”, waardoor ze helemaal niet meer reageerden. De beste manier om backups te maken is altijd server-side, als het gedaan wordt op een manier die geen invloed heeft op de web- en database services. Traditionele server-side programma's zoals mysqldump/ en rsync zijn gebouwd voor performance vanaf het begin. Gebruik ze zoals bedoeld! Recente versies van WP-CLI hebben ook uitstekende mogelijkheden voor export/import van databases.

Meer over WordPress back-ups


Sociale media WordPress plugins

Slechte WordPress plugins die je website trager maken

Beste plugins en oplossingen voor social media

 • Functies van sociale netwerken
 • MashShare

Plugins voor sociale media of delen hebben de neiging om extreem veel externe code en functies te bevatten. Velen van hen respecteren ook niet de privacy van website bezoekers (en verkopen informatie over uw bezoekers aan derden). Deze plugins hebben ook de neiging om te voldoen aan de “doe het allemaal” mentaliteit. Als u wilt dat de bezoekers van uw website uw inhoud delen, gebruik dan de functies die beschikbaar zijn op de sociale netwerken die u gebruikt. Controleer de documentatie voor ontwikkelaars bij Facebook, Twitter en dergelijke. En als u echt een plugin moet gebruiken, gebruik dan MashShare.

Meer over Social media


WordPress Vertalingen en meertaligheid

Vertaalplugins die je website langzamer maken

 • WPML
 • Loco Translate

Beste alternatieven en oplossingen voor vertalingen

 • MultilingualPress
 • Polylang WordPress plugin
 • Multisite installeren
 • Geen vertaalplugin gebruiken

De meertalige ondersteuning van WordPress is met de jaren langzaam beter geworden, en ik vermoed dat in de toekomst waarschijnlijk volledige vertaalondersteuning in de kern van WordPress opgenomen zal worden. Maar tot die tijd wordt veel van deze functionaliteit opgelost met behulp van plugins. Als u meertalig wilt werken, gebruik uit snelheidsoogpunt liever geen WPML. Dat is het beste advies dat ik je hier kan geven.

WPML vertraagt hoogstwaarschijnlijk je webpagina's met 1,5 seconden. Dit is dan weer fnuikend voor je conversie, bounce rate en je score voor Google Core Web Vitals. Zowel MultilingualPress als Polylang zijn betere alternatieven en oplossingen voor de snelheid van je WordPress website.

Lees het artikel met een snelheidstest:
Top WordPress Vertaal Plugins Vergeleken Gebaseerd Op Pagina Laadtijd (engels)

Update November 2022

Mijn bevindingen zijn onlangs nogmaals bevestigd met problemen in WordPress 6.1

Toch WPML gebruiken voor vertalingen?

Het voordeel van WPML is dat het alles kan op het gebied van vertalingen. Het heeft een goed draagvlak binnen wordpress en de support is top. Het werkt op elke website en het wordt veel gebruikt zodat vrijwel iedereen (gebruikers en developpers) er mee kunnen werken. Nadeel is dat het je site langzamer maakt door de grote hoeveelheid extra code.

PolyLang houdt je website sneller, maar er zijn veel minder mensen die dit gebruiken. Je moet meer zelf uitzoeken.
In enkele gevallen kies ik toch voor WPML omdat het breed wordt ondersteund. Met het oog op de toekomst vermoed ik dat WPML over enkele jaren makkelijker te integreren is in de WordPress Core. Maar dit is een lange termijn strategie. Meer info over WPML.

Simpele oplossing

Voor een simpele website zou ik de pagina's en berichten gewoon kopieëren en dan een verschillend menu maken zodat je voor Nederlands en Engelse pagina's gewoon een ander menu hebt. Dan ben je ook klaar. Meer info:
www.cursuswp.com/verschillende-menus-maken-wisselen-voorwaarden-wordpress/


Cache en optimalisatie

Mindere WordPress plugins die je website langzamer of trager maken

 • WP Super Cache, W3 Total Cache (+andere)
 • WP-Optimize
 • Autoptimize

Beste WordPress plugins, alternatieven en oplossingen voor de snelheid van je WordPress website

 • Servergebaseerde cache
 • Cloudflare Edge Cache
 • mysql/phpMyAdmin
 • Pagespeed-module (mod_pagespeed)

Ik ben geen grote fan van het gebruik van cache voor optimalisatie. Dat is niet hoe cache gebruikt moet worden. Het is veel beter om je te richten op de code in plaats van op de cache. Cache plugins versnellen de requests die gecached worden, maar vertragen de requests die niet gecached worden. Aangezien een normale cache hit rate ergens tussen de 10 en 25% ligt zal een cache plugin de site vaak vertragen voor 75-90% van je bezoekers.

Toch cache gebruiken voor je WordPress website

Als je toch cache nodig hebt, gebruik dan een server-gebaseerde cache oplossing. Een ander goed alternatief voor het cachen van statische bronnen (afbeeldingen, scripts en dergelijke) is Cloudflare. En voor optimalisatie van database en scripts, gebruik de juiste server-side tools in plaats van meer code toe te voegen aan WordPress.

Meer over caching


Overbodige WordPress plugins

Deze laatste categorie zou eigenlijk geen uitleg nodig moeten hebben.
Gebruik de Revolution Slider WordPress plugin niet als je performance wilt met WordPress.

Hetzelfde geldt voor Really Simple SSL om een SSL certificaat te maken.

Het is meer dan genoeg om de site_url en home_url bij te werken, en een zoek-vervanging te doen met http://yourdomain.com door https://yourdomain.com. Met WP-CLI heeft u niet eens een extra plugin nodig om een zoekactie te vervangen. Je kunt gewoon het wp search-replace commando uitvoeren, en je bent klaar om te gaan:

wp search-replace http://yourdomain.com https://yourdomain.com --all-tables

Of gebruik een plugin om te zoeken en vervangen:

En plugins die aangepaste PHP uitvoering binnen WordPress toestaan zijn meestal zowel negatief voor de prestaties als een enorm veiligheidsrisico. Gebruik functions.php voor je thema, zet een WordPress child thema op, of maak een aangepaste plugin. Dat is hoe aangepaste PHP moet worden beheerd met WordPress.

Meer handleidingen over WordPress en snelheid


Meer WordPress tips over je strategie?

Meer WordPress tips hoe je je WordPress website het beste kan bouwen:


Meer informatie over Beste WordPress plugins kiezen snelheid veiligheid en hygieneof info?

Wil je meer weten? Veel lezers met interesse in Beste WordPress plugins kiezen snelheid veiligheid en hygiene bekeken ook de onderstaande artikelen:


WordPress cursus onderhoud

De meeste problemen met WordPress websites ontstaan door een combinatie van factoren. Van webhosting tot de inrichting van je site. Ik heb de laatste 15 jaar vele WordPress sites en webshops vast zien lopen, langzaam of gehackt zien worden door de verkeerde aanpak.

Deze problemen, ellende en schade is te vermijden door de juiste aanpak en strategie. Het is even werk en vergt een investering in tijd, geld en energie maar daarna heb je gegarandeerd minder problemen, meer plezier, meer controle en een betere website.

WordPress cursus onderhoud en beheer

Leer hoe je WordPress sites beter kan beheren en beveiligen in de speciale onderhoudscursus:
WordPress training Onderhoud en beheer

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je website sneller en gestroomlijnder kan bouwen in de WordPress Bootcamp:
Web-development in WordPress Bootcamp

Nog vragen over Beste WordPress plugins kiezen snelheid veiligheid en hygiene?

Neem eventueel contact op met Arthur als je nog vragen hebt over onderhoud, beveiliging, Beste WordPress plugins kiezen snelheid veiligheid en hygiene en websites.

WordPress expert

Arthur Wentzel, web-developer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven