Voice Search seo optimaliseren trend marketing WordPress

Logo cursus traing wordpress

Voice Search seo optimaliseren trend marketing WordPress

Voice Search of spraakgestuurd zoeken is een manier van zoeken waarbij je niet je toetsenbord of touchscreen gebruikt, maar gewoon je stem en spraak. Lees wat dit betekent voor je WordPress website.

Wat is Voice Search of spraakgestuurd zoeken

Voice Search of spraakgestuurd zoeken is een manier van zoeken waarbij je niet je toetsenbord of touchscreen gebruikt, maar gewoon je stem en spraak. Voice Search kan onder andere met:

 • Google Assistant
 • Siri ()
 • Alexa (Amazon)
 • Cortona (Microsoft)

Smartphones, slimme speakers en slimme tv's zijn uitgerust met de mogelijkheid om met je stem te zoeken. De Nederlandse consument lijkt nog te moeten wennen aan voice search en staat er soms nog wat wantrouwend tegenover. Met name slimme speakers (al dan niet luisterend) hebben voor enige controverse gezorgd. Toch neemt het aantal slimme apparaten in huishoudens toe, wat betekent dat ook het aantal spraakopdrachten toeneemt. Voor de Nederlandse taal zijn de mogelijkheden nog wat beperkt. Maar in de toekomst zult ook u waarschijnlijk eten bestellen en online aankopen doen met voice search.

Gebruik spraakgestuurd zoeken |auto populair

Onderstaande feiten en cijfers zijn grotendeels afkomstig uit de Verenigde Staten. Het biedt natuurlijk geen zekerheid, maar het is een indicatie van de toekomstige groei in Nederland. Zeker omdat de Google Assistant en Siri al Nederlands spreken. Vooral in de auto is Voice Search populair.

 • 52% van de spraakcommando's wordt in de auto gegeven.
 • Gemiddeld gebruiken mannen spraakgestuurd zoeken vaker dan vrouwen.
 • Mobiele voice search van Google is nu beschikbaar in meer dan 60 talen.
  (bron).
 • Het gemiddelde gesproken zoekresultaat bevat slechts 29 woorden.
  (bron).
 • Bijna 10% van de gesproken zoekopdrachten begint met een woord als wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Voor getypte commando's is dit minder dan 4%.
  (bron).
 • 24% van de Amerikaanse bevolking heeft nu een slimme speaker in huis.
  (bron).

WordPress website optimaliseren voor Voice Search

Dankzij innovaties als Google Assistant, Apple's Siri en Amazon's Alexa heeft Voice Search de afgelopen jaren flink aan terrein gewonnen. De verwachting is zelfs dat 55% van de huishoudens in 2021 een slimme luidspreker heeft die Voice Search ondersteunen. Als je in de toekomst meer verkeer naar je WordPress-website wilt trekken, dan moet je deze optimaliseren voor Voice Search. Het vergt meerdere stappen en wat tijd en geduld om dat doel te bereiken, dus hoe eerder je begint, hoe beter. In dit artikel worden een aantal manieren besproken om je WordPress-website te optimaliseren voor Voice Search of gesproken zoekopdrachten.


Zorg voor relevante en leesbare content voor Voice Search

Het gemiddelde antwoord op een gesproken zoekopdracht is iets minder dan 30 woorden lang. Dit houdt in dat gebruikers van Voice Search de voorkeur geven aan korte en beknopte antwoorden boven lange antwoorden. We vermoeden dat dit komt doordat de meeste Google-gebruikers niet genoeg geduld hebben om te luisteren naar Google die hele pagina's met content voorleest.

Dit betekent overigens niet dat je geen content kunt publiceren die 2000 woorden of meer bevat. Lange content is nog steeds belangrijk voor de algehele SEO presentaties van je website. Het betekent alleen dat je je moet concentreren op alinea's en zinnen die op zichzelf kunnen staan ​​en de vragen van je websitebezoekers kunnen beantwoorden.

Afgezien van de lengte van de content, hecht Google ook waarde aan eenvoudig schrijven. De toon van de content moet gemoedelijk zijn en alle relevante informatie moet in de tekst zelf staan. En bijvoorbeeld niet verborgen in of HTML-code. We raden overigens wel aan om alt-tekst aan afbeeldingen toe te voegen om posities in de zoekresultaten van afbeeldingen te verhogen en daarmee de algehele prestaties van je website te verbeteren.

Daarnaast moet de informatie die je aanbiedt gerelateerd zijn aan de zoekwoorden waarop je wilt scoren. Maak geen gebruik van stuffing of verzamel geen slechte backlinks, want Google is slim genoeg om te weten wanneer je moedwillig het algoritme probeert te beïnvloeden om hogere posities af te dwingen en zal je eerder straffen dan belonen.


Verwerk long-tail zoekwoorden in de content voor Voice Search

De Hummingbird update betekent dat Google niet langer inzet op specifieke zoekwoorden om de resultaten te bepalen. In plaats daarvan krijgt het een meer realistische benadering van gesproken zoekopdrachten, vergelijkbaar met de technologie die wordt gebruikt bij persoonlijke assistenten zoals Google Home en Alexa. 

Dit betekent dat je meer long-tail zoekwoorden in je content moet verwerken om een kans te krijgen om gerangschikt te worden. Deze zoekwoorden geven Google de context die het nodig heeft om de woorden met elkaar te verbinden en ervoor te zorgen dat het resultaten oplevert die relevant zijn voor de gestelde vraag. Simpel gezegd moet je je concentreren op zoekwoorden die lijken op volledige zinnen en vragen die een persoon zou stellen in het dagelijks leven.

Als je bijvoorbeeld een blog start waarin je recepten wilt delen, dan wil je waarschijnlijk vindbaar worden op “hoe maak je een WordPress website” in plaats van op “WordPress ”. Je moet je dan dus meer concentreren op de lange zoekopdracht, in dit geval: hoe maak je een WordPress website. 

Het zal je niet verbazen dat de drie meest voorkomende zoekwoorden in woordgroepen voor gesproken zoekopdrachten ‘hoe', ‘wat' en ‘beste' zijn. Deze woorden helpen bij het opbouwen van context en dat is bij gesproken zoekopdrachten zeer belangrijk.

long-tail zoekwoorden en trefwoorden Seo WordPress handleiding


Zorg voor een mobielvriendelijk thema met snelle laadtijd

Het is geen geheim dat de laadsnelheid van de pagina de zoekresultaten beïnvloedt. Het speelt dan ook een belangrijke rol in de resultaten van gesproken zoekopdrachten. Aangezien de meeste gesproken zoekopdrachten worden uitgevoerd via mobiele apparaten, moet je ervoor zorgen dat je website volledig mobielvriendelijk om de posities in de zoekresultaten te verbeteren. Voorbeelden zijn het terugbrengen van de laadtijd van de website of een snelle hosting partij in arm nemen.

Hoewel het slim is om verbeteren op je website door te voeren, zoals het verkleinen van afbeeldingsbestanden en het van ongebruikte HTML-code, heeft het overschakelen naar een mobielvriendelijk thema over het algemeen de grootste impact.
Voorbeelden van mobilevriendelijke thema's:

Bij veel thema's kun je ook een live chat aan de website toevoegen, zodat je klanten een andere mogelijkheid hebben om met je in contact te komen en tevens een andere manier krijgt om ze te betrekken en te helpen vinden wat ze zoeken. Meer info over thema's:


Optimaliseer het Google Mijn Bedrijf-profiel voor Voice Search

Veel gesproken zoekopdrachten omvatten eenvoudige vragen, zoals routebeschrijvingen of openingstijden van lokale bedrijven. Naast het optimaliseren van de content op je website kun je ook het Google Mijn Bedrijf profiel bijwerken. De Google Mijn Bedrijf resultaten worden vaak als eerste getoond bij zoekopdrachten die ‘bij mij in de buurt' of een specifieke locatie bevatten. Als je je vermelding nog niet hebt geoptimaliseerd, dan loop je mogelijk veel verkeer mis.

Hier zijn enkele voorbeelden die je kunt bijwerken in je Google Mijn Bedrijf omgeving:

 • Telefoonnummer: laat zie op welk nummer je bereikbaar bent;
 • Adresgegevens: zorg dat je vindbaar bent in Google Maps;
 • Emailadres: voeg toe om bereikbaar te zijn;
 • Kantooruren: laat zien wanneer je open of bereikbaar bent;
 • Bedrijfscategorie; als je de juiste categorie invoert, kunnen klanten je makkelijker vinden. 

Naast Google Mijn Bedrijf kun je ook je Google Ads-account bijwerken om Google Maps Local Search Ads te gebruiken. Op deze manier krijgen klanten die op zoek naar zijn een vergelijkbaar bedrijf je te zien en ben je vindbaar. 

Tot slot Voice Search

Hoewel de meeste gebruikers nog steeds zoeken op basis van trefwoorden door op hun apparaat te typen, neemt het aandeel gesproken zoekopdrachten verder toe en verandert ook de manier waarop we online zoeken. Zoekopdrachten worden langer en beginnen steeds meer op natuurlijke uitspraken te lijken. Ook de antwoorden zullen steeds relevanter en korter worden. 

Als je gebruik wilt maken van gesproken zoekopdrachten om je WordPress-website aan een breder publiek bekend te maken of om meer verkeer te generen, dan moet je direct aan de slag gaan met de genoemde punten. Maak beknopte, relevante inhoud met een goede combinatie van korte en lange zoekwoorden, creëer een volledige mobielvriendelijke website met thema en snelle laadtijd en verbeter je lokale SEO door je Google Mijn Bedrijf-vermelding te optimaliseren.


Deze artikel over Voice Search is geschreven door Jeroen van JM Promotions


Voice Search infographics


bron


Meer weten over Voice Search seo optimaliseren trend marketing WordPressof info?

Wil je meer informatie? Veel cursisten met interesse in Voice Search seo optimaliseren trend marketing WordPress bekeken ook de onderstaande handleidingen en artikelen:


SEO training of cursus volgen?

WordPress SEO cursus op maat

Leer hoe je met je WordPress website of webshop beter gevonden wordt in de speciale SEO-cursus op maat:
SEO cursus voor WordPress

WordPress Bootcamp all-in-one

Of leer hoe je met je WordPress website of webshop hoger komt in de Google zoekresultaten met de WP Bootcamp:
SEO in WordPress Bootcamp

Info over Voice Search seo optimaliseren trend marketing WordPress

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over SEO, Voice Search seo optimaliseren trend marketing WordPress, WordPress websites en vindbaarheid.

WordPress SEO-specialist

Arthur Wentzel, SEO-specialist

06 20 83 05 83

Scroll naar boven