X theme | WordPress thema review

Ik heb inmiddels tientallen WordPress websites, van groot tot klein, met dit thema gemaakt en ben heel enthousiast. Een goed thema!

Mijn top 3 van favoriete WordPress thema’s

Het X-thema is prima voor beginners en gevorderden. Het X-thema werkt goed met WP Bakery Builder en andere page builders.
Je kan het thema goed naar je hand zetten. Bij de meeste thema’s loop je na verloop van tijd steeds tegen meer beperkingen aan. Thema X werkt steeds fijner naarmate je er meer mee werkt. Wat mij betreft was dit thema de top voor WordPress en hoorde het thuis in het lijstje van mijn favoriete thema’s:

Nadeel X thema

Ja, je hoort het al. Ik praat in de verleden tijd. De makers hadden een enorm first movers voordeel, maar ik denk dat ze het beter hadden kunnen doen dan een tweede gecompliceerde interface te bouwen.
Het grootste probleem dat ik heb met het X Pro thema is dat ze besloten hebben om een te ingewikkelde interface te bouwen om aangepaste kop- en voetteksten te maken. Dit is mijn mening, maar ik denk dat ze het beter hadden kunnen doen. Persoonlijk denk ik dat dit een grote fout was. Ik geef veel meer de voorkeur aan de manier waarop Elementor & Beaver Builder het heeft gedaan, je gebruikt dezelfde interface voor pagina’s die je gebruikers al kennen, in plaats van een andere leercurve voor gebruikers te forceren.

Test WordPress thema’s en templates

Bekijk de test met de beste betaalde en gratis WordPress thema’s 2020 en waar je op moet letten bij de keuze van een thema:

X-thema kopen

Je kan het X-thema aanschaffen op Envato.com:Verschillende pagina templates voor je WordPress pagina

Je kan voor pagina’s meerdere templates selecteren. Je kan dit vinden op je WordPress pagina, onder het blokje publiceren, bij Pagina-attributen. En dan “Template”. Dit zijn de 2 belangrijkste templates. Onmisbaar voor het maken van een website met goed vormgegeven webpagina’s.


Template 1: Full width

Bij deze template vervalt de sidebar. Je content wordt verdeeld over de hele pagina maar blijft binnen de container.
Bekijk WordPress pagina template zonder sidebar: Full-width

Template 2: Blank – No container | Header Footer

Bij deze template vervalt de sidebar en container en gaat de content over de hele breedte van de browser.
Bekijk WordPress pagina template zonder container: Blank – No container | Header Footer

Template gebruiken

Ik heb voor de bovenstaande pagina’s een template gemaakt die je in je pagina kan plakken. Let op: je moet alleen zelf de background-images nog inplakken. Tijdens de cursus leg ik uit hoe je dit makkelijk kan doen.
Bekijk templates


X thema en WP Bakery Builder

Het X-thema werkt goed met de WP Bakery Builder (voorheen visual composer). De versie van X komt voor 99% overeen met de originele versie van WP Bakery Builder (voorheen visual composer).
Als je een pagina tempalte kiest en aan de slag gaat met de Visual composer zijn de volgende onderdelen heel belangrijk. Je vind dit bij de ‘content band settings’, rechtsbovenin bij het potloodje van de content band.

  1. Background color
    Zet je content in een gekleurd balkje/blokje. Let op: om het mooi te krijgen ook puntje 2 en 3 goed instellen.
  2. Inner container
    Creeer ruimte links en rechts van je content. Voorkomt dat je tekst links/rechts tegen de rand van je content-band komt.
    Heel belangrijk, vooral in combinatie met de pagina-template:
    ‘Blank – No container | Header Footer’
  3. Padding Top / Bottom
    Geef je tekst/beeld in een balk boven en onder meer ruimte.
  4. Background Image
    Maak een balk/blok met een afbeelding erin. Werkt mooi in combinatie met het ‘Gap’-element van vissual composer. Stel bij ‘Gap’ bijvoorbeeld 300px in.
  5. Remove margin
    Verwijdert witruimte ONDER je content-band. Noodzakelijk als je 2 balken boven elkaar aan elkaar wilt plakken.