Elementor WordPress page builder handleiding en review

Elementor is de populairste pagebuilder plugin voor WordPress. Je kunt met de 'drag-and-drop' webpagina's vormgeven. Lees review en handleiding.

Logo cursus traing wordpress

Elementor WordPress page builder handleiding en review

is een krachtige WordPress-pagina-bouwer die u helpt om mooie WordPress websites en webpagina’s te maken. Lees deze Nederlandse handleiding en uitgebreide introductie van de meest populaire in 2025.

Elementor is ook één van de meest gebruikte WordPress plugins in 2025 met meer dan 4 miljoen actieve installaties.
Overzicht meest gebruikte WordPress plugins in 2025

Elementor: introductie page builder

Elementor is in 2016 gebouwd door een groep webprofessionals die, net als ik, gefrustreerd waren door het uiterst trage proces van het ontwerpen van websites met behulp van WordPress. Sindsdien is het aantal gebruikers van Elementor page builder wereldwijd gegroeid tot 2 miljoen mensen, waaronder content-schrijvers, marketeers, bedrijven en ontwikkelaars. Het laat gewoon zien hoe makkelijk het is om het te gebruiken.

Ik vind het elke keer weer leuk om Elementor te gebruiken, omdat het flexibiliteit en functionaliteit biedt om mijn creatieve visie voor elke pagina die ik maak te realiseren.
Zie mijn WordPress website portfolio

Elementor is een hele fijne gratis page builder waarmee je drag-and-drop pagina’s kan ontwerpen en lay-outen. Een beter alternatief voor en is bovendien gratis.

Gratis en betaald

Elementor heeft een gratis en betaalde versie. In tegenstelling tot de gratis versies van de meeste andere paginabouwers, biedt de gratis versie van Elementor voldoende krachtige mogelijkheden om uw saaie website om te vormen tot een professioneel ogende website.

Dus als u net begint en niet over het budget beschikt om uw website te verbeteren, is de gratis versie van Elementor een mooi hulpmiddel. Maar als u op zoek bent naar meer geavanceerde functies en een alles-in-één oplossing voor uw websiteontwerp, vindt u misschien meer waarde in de Pro-versie, waarover we het later zullen hebben.
Download Elementor gratis

Hulp nodig bij Elementor of WordPress?

Heb je er ook genoeg van om veel tijd en energie in je WordPress webdesign te steken en wil je in een kort tijdsbestek meer weten over WordPress page builders, webontwerp en design? Wat is de beste pagebuilder voor jou en waarom? Volg een , speciaal voor creatieven, vormgevers, ontwerpers en designers:



Belangrijkste kenmerken van Elementor

Front-End Page Builder

Elementor is een front-end paginabouwer (page builder) en dat is veel beter dan een back-end bouwer. Als front-end builder geeft Elementor je een real-time preview van de wijzigingen die je maakt. Of je nu een knop moet toevoegen en tweaken om het precies goed te krijgen of van een enkele naar een multi- layout moet verschuiven, je kunt direct zien welke wijzigingen je maakt. Voor mij is het op deze manier veel leuker en kan ik mijn tijd efficiënter gebruiken.

Zo ziet de interface van Elementor, een frontend page builder, er uit:


elementor-handleiding

Elementor front-end page builder

Het toevoegen en aanpassen van een belangrijke CTA-knop of een andere module is zelden zo simpel geweest.
Aan de linkerkant van het scherm ziet u een lijst met modules of dingen die u aan uw website kunt toevoegen zoals koppen, , teksten, video’s, knoppen, spacer en meer. Het enige wat u hoeft te doen is de module letterlijk te slepen naar het gebied van uw voorkeur op de website, deze te bewerken, en u bent klaar om te gaan.

Sjablonen en blokken

Pagina Sjablonen

Paginasjablonen zijn een enorme tijdsbesparing. Het laat u toe om een specifiek type pagina aan te maken in een paar klikken. Als u bijvoorbeeld snel een landingspagina voor een technisch merk wilt maken, is er een landingspaginasjabloon dat u in slechts enkele seconden in uw website kunt laden.

Sjablonen kunt u vinden door te klikken op het Map-icoontje onderaan de pagina. Zodra u op het Map-icoontje klikt, wordt er een nieuw venster geopend met een lijst van paginasjablonen die u kunt gebruiken.

Wanneer u het sjabloon hebt gevonden dat u wilt gebruiken, gaat u met uw muis over het sjabloon en klikt u op “Invoegen”. Wacht een paar seconden, en u ziet het sjabloon volledig geladen in uw pagina.

Blokken

Blokken zijn vooraf ingestelde secties die u, net als paginasjablonen, snel in uw pagina kunt laden. Er zijn blokken voor allerlei soorten secties zoals Over ons, call-to-actions, getuigenissen, FAQ’s, lijst met functies en meer.

Om blokken toe te voegen, klikt u op hetzelfde Map-icoon als voorheen en klikt u op “Blokken”. Als u op zoek bent naar een specifiek type blok, klikt u gewoon op “Categorie” en ziet u een dropdown lijst met beschikbare categorieën.

Gebruik van blokken in Elementor

Als u klaar bent met het opmaken van uw pagina, kunt u deze ook opslaan als uw sjabloon dat u kunt hergebruiken voor soortgelijke pagina’s die u zult maken. Om dat te doen:

  • Klik u op de pijl naast de groene knop “Publiceren” en klikt u op “Opslaan als sjabloon”.
  • Er verschijnt een nieuw venster waarin u uw sjabloon een naam moet geven. Typ de naam in en klik op “Opslaan”.
  • Wanneer u dit sjabloon wilt gebruiken, kunt u het openen door op het van de map te klikken en op “Mijn sjablonen” te klikken.
  • Uw eigen sjablonen opslaan in Elementor

Mobiel-vriendelijk en responsive

Naarmate meer websitebezoekers hun mobiele apparaten gebruiken om toegang te krijgen tot het internet, is het nu belangrijker om een mobiele-vriendelijke website te hebben.

Als u eenmaal begint met het aanpassen van uw website met de page builder van Elementor, is het gemakkelijk om u te laten meeslepen en allerlei dingen te doen, zoals marges of paddings toevoegen aan uw secties. Dat is allemaal goed en wel, maar je moet wel controleren of de layout er nog steeds goed uitziet op mobiel.
U kunt dit snel doen door op het Bureaublad-icoontje naast de knop “Publiceren” te klikken en op “Mobiel” en “Tablet” te klikken.

Mobiele responsieve websites maken in Elementor

Merk op dat de veranderingen die u doet in een modus geen invloed hebben op de andere modi. Als u bijvoorbeeld de afstand in de Mobile-modus wijzigt, heeft dit geen invloed op de afstand in de Bureaumodus, zodat de oorspronkelijke opmaak van uw bureaublad behouden blijft.

Tekstbewerking

U kunt ook de teksten op het preview-gedeelte zelf bewerken. Dit is een extraatje dat de ervaring eenvoudiger en sneller maakt.

In-line tekstbewerking in Elementor
Er zijn zoveel aanpassingsopties voor teksten, waaronder het wijzigen van de lettertypefamilie, het inschakelen van tekstschaduwen, het wijzigen van de en grootte, het inschakelen van dropcap, en nog veel meer.

Werkt met elk WordPress-thema

Elementor is flexibel genoeg om met elk te werken, maar er zijn een aantal WordPress thema’s waar men het over het algemeen mee eens is, dat dit de goede compatibele thema’s met Elementor. Deze zijn:

Voor een volledige lijst van Elementor thema’s:
docs.elementor.com/article/78-themes


Elementor: Prijs- en licentie

De PRO-versie van Elementor wordt geleverd in drie pakketten: Persoonlijk, Plus, en Expert. Elk pakket biedt dezelfde functies, dus het verschil ligt echt in het aantal websites dat u moet maken.

Elementor-prijzen

Als u een klein bedrijf heeft of zzp-er benten u wilt een website voor uw bedrijf, dan is het Persoonlijke pakket goed te doen. Maar als u een webdesign freelancer bent en u maakt veel websites voor uw klanten, dan is het Expert pakket de beste optie.

Wat de licenties betreft, is er veel verwarring, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Als de licentie eenmaal is verlopen omdat u heeft besloten de licentie niet te verlengen, verliest u de toegang tot toekomstige updates, ondersteuning en pro-sjablonen en -blokken.

Maar u zult nog steeds in staat zijn om Elementor Pro’s modules, pop-up functies, themabouwersfuncties en dergelijke te gebruiken. U kunt ook de laatste versie die u heeft installeren op elke nieuwe website die u gaat maken.

Ze bieden een 25% verlengingskorting aan actieve leden en een 30-dagen geld terug garantie voor nieuwe aankopen.


Upgrade Elementor PRO

Alle bovenstaande functies zijn volgens mij het absolute minimum voor iemand om een fatsoenlijke website te maken. Maar als je een stap verder wilt gaan, moet je misschien de Pro-versie krijgen.

Hoewel de gratis versie van Elementor een krachtige set functies bevat, is de Pro-versie meer geschikt voor diegenen die meer willen doen met hun website.

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom je misschien wilt overwegen om te upgraden naar de Pro-versie:

1. Met de Pro-versie elk onderdeel van thema aanpassen.

Met elke gratis paginabouwer en elk thema, zult u zich beperken tot het bewerken van alleen het inhoudelijke gedeelte van uw pagina.

Specifieke gebieden zoals kopteksten, voetteksten, archieven en pagina’s met zoekresultaten zijn bijna altijd verboden en moeten worden gecodeerd om te kunnen bewerken. Dit is uiterst beperkend als u wilt dat uw website opvalt, maar niet weet hoe u moet coderen.

Met de Elementor Pro-versie kunt u uw eigen versie maken:
– Header (u kunt meer dan één Header maken en deze toewijzen aan verschillende pagina’s op uw site)
– Footer
– Archiefpagina
– Enkele blogpostpagina (maak een blogpostsjabloon aan en gebruik het voor verschillende categorieën, pagina’s of taxonomieën)
– 404 pagina
– Pagina met zoekresultaten
– Sjablonen in Elementor

2. Extra modules

Elementor Pro heeft een extra 30 modules die u helpen om snel belangrijke onderdelen van een website te maken, zoals:
– Formulieren (opt-in, contact- en aanmeldingsformulieren)
– Prijstabellen
– Roosterblogberichten
– Prijslijst
– Aftellen
functies (producten, categorieën, toevoegen aan winkelwagen)
– Klapdoos
– Vorm integraties
– Blockquote
– Knoppen delen
– Beoordelingen

3. Pro-sjablonen en -blokken.

Elementor Pro biedt ook meer professioneel gemaakte sjablonen en blokken die je helpen om in een handomdraai prachtige websites te maken.
Met deze sjablonen en blokken kun je websites maken met geanimeerde koppen, dia’s, prachtig uitziende formulieren en meer geavanceerde websitefuncties.

4. Gebruikers en rolverdeling veranderen.

Een veelvoorkomend probleem voor ontwikkelaars is wanneer klanten het heft in eigen handen nemen en hier en daar het ontwerp gaan veranderen of modules gaan verplaatsen. Dit verknoeit de website en draagt bij aan de werkdruk van de ontwikkelaar. Dit probleem wordt ook ervaren door webmasters die contentontwikkelaars zoals schrijvers en redacteuren inhuren. Je zou niet willen dat ze dingen verplaatsen zonder jouw toestemming!

Dus een snelle workaround is hier om te veranderen wat elke rol kan bewerken in uw website. Klik hiervoor op “Elementor” in het linker zijpaneel en selecteer “Rollenmanager”.

Elementor Pro rolmanager

Voor elke rol heeft u de mogelijkheid om hen volledige toegang te geven tot alles of hun toegang te beperken tot het bewerken van inhoud of helemaal niets.

5. Toegang tot pro-updates en 24/7 ondersteuning.

Het Elementor-team voert regelmatig updates uit om problemen op te lossen en meer functies toe te voegen. Hun 24/7-ondersteuning is ook alleen beschikbaar voor Pro-abonnees. Hoewel ze een uitgebreide kennisbank op hun website hebben, kan het krijgen van ondersteuning van hun team u onschatbare tijd en geld besparen.

6. Elementor Pro integraties maakt marketing gemakkelijker.

Als u op zoek bent naar een agressieve marketingstrategie met uw website als centraal instrument, zullen integraties met andere apps zoals Zapier, , HubSpot, ConvertKit en GetResponse van pas komen.

Deze apps zullen u helpen uw e-mail lijst op te bouwen en uw te verhogen zonder ooit de Elementor interface te verlaten.

Elementor Pro integraties
Om de volledige vergelijking van Elementor Free vs. Pro versie te zien, klik hier:
Elementor Free vs. Pro versie


Elementor: Voordelen

Wat ik leuk vind aan Elementor?

  • Live voorpagina-editor
  • Kenmerken van website personalisatie
  • Sjabloon & Blokbibliotheek
  • Uitgebreide Mobile -opties
  • Meest krachtige popupbouwer
  • PRO: Creëer aangepaste kop- en voetteksten
  • PRO: Creëer posttype-indelingen

Ik hou letterlijk van bijna alles aan Elementor. Het heeft de manier waarop ik websites maak veranderd. Het is heel gemakkelijk te leren en te gebruiken. Als je het eenmaal hebt geïnstalleerd, kun je het meteen gebruiken om nieuwe berichten of pagina’s te maken. De editor en page builder is gebruiksvriendelijk omdat het gemakkelijk is om te vinden waar de dingen zich bevinden. De drag-and-drop voorpaginabouwervaring is zo gemakkelijk dat zelfs een 9-jarige een prachtige website kan maken.

Ze hebben ook een Helpcentrum waar je een uitgebreide kennisbank, tutorials en een lijst met FAQ’s kunt vinden. Dit is beschikbaar voor zowel gratis als betaalde gebruikers. Je hebt ook de kans om je aan te sluiten bij hun enorme community op en GitHub en eventueel hulp of nieuwe tips te krijgen van andere Elementor-gebruikers.


Elementor: Nadelen

Wat ik er niet leuk aan vind:

  • Eigenschappen Gebrek aan nuttige opties
  • Sjabloon & blokbibliotheek zijn matig
  • Ondersteuning om aangepaste oplossingen te bieden niet aanwezig
  • 3de party addons Commonly Cause Issues
  • Geen White label-versie
  • Header Bouwer Ontbreekt Schema
  • Teveel opties voor beginners kan tot verwarring leiden

Er een paar dingen die Elementor kan verbeteren om het leven van hun gebruikers nog makkelijker te maken.

De gratis en Pro-sjablonen en -blokken worden samen weergegeven, zonder dat er een manier is om de resultaten te filteren om alleen gratis of pro weer te geven. Het leven wordt gewoon een stuk eenvoudiger als deze optie beschikbaar wordt gesteld.

Er zijn ook gevallen geweest waarin gebruikers hun Elementor bouwer niet konden openen na een upgrade, hoewel dit vaak niet wordt veroorzaakt door Elementor zelf. De gebruikelijke boosdoeners zijn verouderde PHP-versie, incompatibele Cloudflare-instellingen, verouderde hosting of een incompatibele of prestatieplugin. Als Elementor incompatibiliteit zou kunnen detecteren en een soort waarschuwing zou kunnen geven aan gebruikers, zou het de zaken makkelijker maken.


Elementor Review

Ik kan alleen maar denken aan minder dan een handvol dingen die ik niet leuk vind aan Elementor omdat het eerlijk gezegd de beste WordPress-pagina bouwer is die ik ooit heb gebruikt. Het komt zelden voor dat je een pagebuilder vindt die je in een paar minuten tijd prachtige websites laat maken en toch de prestaties van je website weet te behouden. De gratis versie zou genoeg moeten zijn als je net begint, en je kunt altijd upgraden naar Pro als je dat wilt.

Elementor is een krachtige freemium WordPress-paginabouwer die zijn werk doet en u op hol laat slaan met uw verbeelding zonder te leren hoe u één enkele code moet schrijven. Elementor is samen met de Beaver Builder page builder de sterkste paginabouwer die momenteel beschikbaar is. Ze brengen consequent nieuwe functies uit die aansluiten bij de huidige designtrends. Dit betekent dat u uw website up-to-date kunt houden qua ontwerp en design.
Elementor Pro is een ongelooflijke waarde gezien alle extra modules en power features die het bevat.

Video handleiding Elementor Page Builder

Bekijk hieronder de uitgebreide handleiding:


Meer weten over WordPress en Elementor? Volg een designtraining waarbij je meer leert over Elementor:

WordPress website laten maken met Elementor

WordPress website laten maken met Elementor? Neem contact op met Arthur. Succes met de Elementor pagebuilder voor WordPress!


Meer informatie over Elementor WordPress page builder handleiding en reviewof info?

Wil je meer weten? Veel web-designers met interesse in Elementor WordPress page builder handleiding en review bekeken ook de onderstaande veel gelezen handleidingen:


[aw_icon icon="icon: graduation-cap" color="#0ba1bf" text_color="#333333" size="28" shape_size="20" radius="36" text_size="16" margin="0px 1px 1px 0px" url="https://www.cursuswp.com/groepscursus-wp-beginners-basis-training-workshop/" target="blank"][/aw_icon]

Training of cursus ontwerp en vormgeving

WordPress design en vormgeving

Leer hoe je je WordPress site beter en kan ontwerpen en vormgeven in de speciale designcursus:
Design en ontwerpcursus voor WordPress

WordPress Bootcamp

Leer hoe je je WordPress website of webshop mooier kan maken en vormgeven in de WordPress Bootcamp spoedopleiding:
Design en ontwerp in WordPress Bootcamp

[aw_icon icon="icon: question" color="#0ba1bf" text_color="#333333" size="28" shape_size="20" radius="36" text_size="16" margin="0px 1px 1px 0px" url="https://www.cursuswp.com/groepscursus-wp-beginners-basis-training-workshop/" target="blank"][/aw_icon]

Info over Elementor WordPress page builder handleiding en review

Neem vrijblijvend contact op met Arthur als je nog vragen hebt over ontwerp, Elementor WordPress page builder handleiding en review en WordPress webdesign.

WordPress designer

Arthur Wentzel, web-designer

06 20 83 05 83

Scroll naar boven