Fouten maken is menselijk voorspelbaarheid bezoekers

Logo cursus traing wordpress

Fouten maken is menselijk voorspelbaarheid bezoekers

Fouten in webdesign user experience design en psychologie

Alle mensen maken fouten. Fouten wekken bij mensen een breed scala aan emoties op, voornamelijk negatieve – van droefheid en angst tot uitstelgedrag en apathie. Ongeacht de ernst ervan, een fout blijft een fout, en dat is vervelend.

Wat zijn de fouten in termen van user experience design ? Dit zijn contra-intuïtieve, onduidelijke of misleidende scenario's, die mensen verhinderen hun doelen met de software te bereiken.

Er is bijvoorbeeld een online winkel met eco-producten waar ik echt van hou, maar elke keer als ik een bestelling doe, stuit ik op een bepaald probleem. Zodra ik overga tot online betaling, moet ik het bestelnummer vermelden in de betalingsomschrijving, maar dit nummer is nergens te vinden. Het staat noch op de betaalpagina, noch op de afrekenpagina – ik heb nog steeds geen idee waar ik het kan vinden. Het resultaat is dat ik moeite heb om een aankoop te doen en op zoek ben naar een andere winkel.

Wat kun je als UX designer doen met fouten?

  1. Probeer te voorspellen waar gebruikers fouten kunnen maken, welke functie of flow onduidelijk of verwarrend kan overkomen, en elimineer dergelijke onzekerheden. De gemakkelijkste manier om dit te doen is het uitvoeren van gebruikerstesten.
  2. Bij sommige serieuze acties, zoals het boeken van vliegtickets of het versturen van geld, moet je actiebevestiging implementeren. Dat kan een eenvoudige pop-up zijn met de woorden “Weet u zeker dat u wilt doorgaan?” of e-mailverificatie.
  3. Verwaarloos de “undo” knop niet. De mogelijkheid om recente acties te annuleren geeft gebruikers het gevoel dat ze controle hebben over je app – dit gevoel is een pijler van een krachtige gebruikerservaring.
  4. Als er een fout gebeurt, laat gebruikers dat dan weten. Als er bijvoorbeeld een invoerformulier is met validatie van het gegevensformaat, laat de gebruikers dan weten wat ze fout doen. Dit is vooral actueel voor telefoonnummers en datums omdat de formaten hiervan sterk kunnen verschillen.

Meer tips over User Experience voor WordPress webdesign


Handleidingen gebruikerservaring en webdesign


Wil je meer details over Fouten maken is menselijk voorspelbaarheid bezoekersof info?

Wil je meer weten? Veel web-designers met interesse in Fouten maken is menselijk voorspelbaarheid bezoekers bekeken ook de onderstaande veel gelezen handleidingen:


Meer halen uit je WordPress sites

Wil je meer halen uit je WordPress sites en webshops dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven