Het magische getal 7 plus / min 2 helpt bezoeker en UX

Logo cursus traing wordpress

Het magische getal 7 plus / min 2 helpt bezoeker en UX

Het magische getal zeven, plus of min twee. Wat is dit?

“Het magische getal zeven, plus of min twee: enkele grenzen aan ons vermogen om informatie te verwerken” is een psychologisch artikel gepubliceerd door George A. Miller – de cognitieve psycholoog aan de Harvard Universiteit. Volgens dit artikel kan een mens vijf tot negen dingen in zijn kortetermijngeheugen bewaren. De “Zeven Plus of Minus Twee” regel is ook bekend als Miller's regel.

Het getal 7 en je WordPress website

Kort gezegd betekent dit dat je nooit meer dan 7 items moet gebruiken in je website. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

  • Hoofdmenu
  • Submenu
  • Lijsten

Veel gemaakte fouten met het getal 7

De meest gemaakte fout met het getal 7 is teveel menu-items. Dit geeft keuzestress voor de bezoeker. Je weet niet wat je moet kiezen. Hieronder zie je een voorbeeld.

Voorbeeld teveel met items in menu
voorbeeld wordpress website coaching praktijk

Wat kun je doen met Het magische getal 7 plus of min 2?

Laat mensen niet meer onthouden dan ze kunnen onthouden. Als je website een online winkel is, moet je vijf tot negen producten per pagina laten zien. Als je een spel ontwikkelt, laat mensen dan niet op meer dan zeven dingen tegelijk focussen.

Als je om een of andere reden veel gelijksoortige elementen moet opnemen – groepeer ze dan. Dit betekent dus dat je groepjes moet maken waarnaar je door kan klikken. Je moet dan dus eigenlijk een tussenpagina maken.

Voorbeelden maximaal 7 onderdelen voor items

Trello | verdeel contact in maximaal 7 tot onderdelen

Hier is een goed voorbeeld van een webpagina op de Trello website.
Als je naar de actiebalk rechts kijkt, zie je dat er 16 mogelijke acties zijn. Ze zijn echter opgesplitst in vier relevante groepen. Dus, als je nieuw bent op een Trello, en je wilt deze kaart snel kopiëren, dan is dit wat je doet.

Je bekijkt de eerste sectie, begrijpt dat de actie die je nodig hebt er niet bij staat, en gaat naar beneden naar de tweede sectie. Je bekijkt de tweede sectie, vindt de “Move” knop niet, en gaat naar beneden naar “Get more POWER-UPS”.

De knop is er nog steeds niet. Als je kijkt naar de vierde en laatste sectie, dan zie je de knop die je zoekt. Als de zestien knoppen niet waren opgesplitst, zou u de hele lijst op en neer hectisch doorzoeken op zoek naar de actie die u nodig hebt, omdat u zich niet op 16 gelijksoortige dingen tegelijk kunt concentreren.

Als er veel informatie aan de gebruiker moet worden gegeven, maak die dan geleidelijk bekend. Splits een lang proces op in stukken en fasen, waarbij elke fase wordt ondersteund door een relevant stukje informatie.
Presenteer bijvoorbeeld bij een aanmeldformulier niet alle informatie op één scherm, maar splits de informatie op in een aantal stappen.

Voorbeeld teveel menu-items AirBNB

Een voorbeeld van teveel menu-items kwam ik tegen op AirBNB.
De bovenste rij met iconen is mijns inziens veel te lang.
Voordeel is wel dat er een zoekfunctie bij zit.
Hoewel ze zeker heel veel AB-conversie tests gedaan hebben voor een miljoenenbedrijf zou ik het anders aanpakken door iets minder opties te geven.

het magische getal usability conversie menu items
Het magische getal bij menu items

Meer tips over User Experience voor WordPress websites


Handleidingen User Experience en webdesign


Wil je meer details over Het magische getal 7 plus / min 2 helpt bezoeker en UXof info?

Wil je meer informatie? Veel bezoekers met interesse in Het magische getal 7 plus / min 2 helpt bezoeker en UX bekeken ook de onderstaande handleidingen:


Meer halen uit je WordPress websites

Wil je meer halen uit je websites dan nu?
Overweeg dan de volgende trainingen en adviezen:

Scroll naar boven